Pusztai nagy magyar – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 22:46

Remélem, keveseknek okozok mély csalódást vallomásommal: nem igazán vagyok a FARE nevű szervezet, valamint az UEFA ellenőrzési, etikai és fegyelmi bizottságának feltétlen híve. Tapasztalatom szerint ugyanis számos alkalommal döntenek negatívan, csak a büntetés „ízéért”, miközben az adott szituációval egyáltalán nincsenek tisztában, sőt, nem is akarnak vele tisztába kerülni. Ha jobban bele­gondolunk, a FARE-ra (Football Against Ra­cism in Europe) egyáltalán nem is lenne szükség, ha nem lennének kontinensünk futballpályáin rasszista „ügyek”. Vannak, ezt nem vitatom, de ide a rozsdás bökőt, hogy jóval kevesebb, mint amennyit ők kreálnak a (fel)jelentéseikben.

El is jutottunk a legfrissebbhez, amely igazából nem is olyan friss, viszont Csányi Sándor MLSZ-elnök, UEFA-alelnök a Nemzeti Sportnak adott exkluzív nyilatkozata aktuálissá teszi. Hát persze, hogy Nagy-Magyarország, pontosabban az egykori ezeréves Magyar Királyság térképének nézőtéri megjelenítéséről van szó. Az MLSZ igen keskeny mezsgyén mozog a hasonló témákban, néha azt éreztem, túlságosan is mérlegel, de most szerintem nem, mert annál karakánabban és tényszerűbben nehéz fogalmazni, mint a szövetség a beadványában az őszi, olaszok elleni mérkőzés után: „Szemben a FARE-ellenőr álláspontjával, a Nagy-Magyarország-molinó revizionistának és nacionalistának önmagában nem minősíthető. (...) Olyan történelmi ismeretek hiányára vall a FARE-ellenőr részéről, aminek az UEFA előtti eljárásban teret engedni nem lehet. (...) Kizárólag azt szimbolizálta, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szurkolói egy olyan határokon átnyúló közösséget képeznek, amelyek az európai labdarúgásban egyedinek számítanak.”

Ennyi, pont, mondhatnánk, pedig kérdőjel is van még bőven. Csányi Sándor említett kettős minősége igen pikáns helyzetet eredményez, azt mindenesetre elérte, hogy már nem jár automatikus stadionbezárás a kirekesztőnek minősíthető, sokszor mégoly elszigetelt szurkolói megnyilvánulások miatt, mint ahogy korábban. Következő célja elmondása szerint az, hogy hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet. Addig viszont marad a faramuci helyzet, hogy a molinó tilos, a sál mehet. Ez még mindig jobb, mint a stadionbezárás többször megélt, most is reális rémképe, egyébként meg a nyári este is tud olyan hűvös lenni, hogy valamit a nyakunk köré tekerjünk.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik