Puskás Ferenc húgánál, Évánál (balra) két éve a Real Madrid TV forgatott Kispesten

 

Amikor ezekben a napokban százszor és ezerszer mondják ki a futballszurkolók az új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna nevét, már óhatatlanul a névadó csatárzsenit is emlegetik. De a sta-
dionavató apropóján megint cikkek, riportok tucatjai születnek a legismertebb magyarról, új nemzedékek ismerik meg a nevét, hihetetlen élettörténetét a műsorfüzetből, a beszámolókból. A magyar–uruguayi meccs apropóján tölt néhány napot Budapesten például Peter Rewers dán újságíró, aki könyvet ír Puskás Ferencről, de eljönnek a Lengyelországban az Év sportkönyvének választott aranycsapatkötet szerzői is a stadionavatóra.

EMLÉKKÉP: A fellocsolt pályatrükk visszaütött
„Meghívtak az Uruguay elleni stadionavatóra, ha idejében megérkezik a belépő, ott is leszek a mérkőzésen. Rengeteg emlékezetes meccs köt a Népstadionhoz, pozitív és negatív emlékeim egyaránt vannak. Amikor a kettős rangadón a Ferencvárossal játszottunk, sokszor kijött hatvanezer ember, mert tudta, azon a meccsen mindig történik valami. Előfordult, hogy a gólommal szereztünk vezetést, aztán négy egyre nyertünk, de megtörtént, hogy hét egyes vereségbe futottunk bele... Emlékszem a Stadionban játszott válogatott mérkőzésemre is: Mészöly Kálmán volt a kapitány, s Görögországot fogadtuk Eb-selejtezőn. Előtte fellocsoltattuk a pályát, hogy az majd nekünk kedvez, mondanom sem kell, a görögök nagyon jól futballoztak, mi pedig estünk-keltünk, és három kettőre kikaptunk. Azért a válogatott meccsek többsége rendben volt, szerettem ott futballozni. A Groupama Aréna az utóbbi időben sokszor megtelt, ha a válogatott játszott benne, remélem, ezt majd az új stadionnal kapcsolatban is elmondhatjuk néhányszor”Kardos József, az Újpesti Dózsa 33-szoros válogatott labdarúgója.

Maga Puskás szó szerint ezer szállal kötődött a ma már róla elnevezett pályához, egykor részt vett az építkezésen, csapatkapitányként sokszor vezette a kezdőkörbe, majd a győzelemre itt a válogatottat, ide tért haza ünnepélyesen egy öregfiúkmeccsen huszonöt év távollét után, ült itt a kispadon szövetségi kapitányként, kezdőrúgást végzett el az MLSZ centenáriumán, a 2001-es magyar–német mérkőzésen, tiszteletkört autózott, amikor már betegen jelen lehetett, midőn felvette a nevét a stadion. Aztán itt ravatalozták fel a nagyszabású gyászszertartás kezdetén,  2006. december 9-én.

Most pedig már áll az új aréna, amely nemcsak viseli a Puskás nevet, de méltó is a valaha élt legnagyobb magyar játékos emlékéhez. A megnyitó napját sem Puskás Ferenc, sem négy esztendeje elhunyt felesége nem érhette meg, egyetlen lányuk Anikó pedig már 2011-ben meghalt Valenciában. Két, Spanyolországban élő unokájuk közül Réka lesz itt a budapesti megnyitón, aki a már szintén felnőtt lányával, Anéval érkezik San Sebastiánból; együtt voltak szeptemberben a milánói Scalában, a FIFA Puskás-díj idei átadásán is.

Talán nem általánosan ismert a tény, hogy közöttünk van még Puskás Ferenc testvére, az idén kilencvenéves húga, Éva is, aki Kispesten abban a házban él és örvend korához képest remek egészségnek, ahova 1947 és 1950 között, amíg meg nem nősült, Puskás Ferenc is hazajárt, ahol szüleivel és egyetlen testvérével élt a KAC-pálya melletti szoba-konyhás lakásból való elköltözésük után.

 
ILYEN AZ ÁTADÁSRA VÁRÓ PUSKÁS ARÉNA – DRÓNVIDEÓ
MEZEY GYÖRGY GYERMEKI RAJONGÁSSAL VÁRJA AZ AVATÁST
KÉSZPÉNZZEL NEM LEHET FIZETNI A STADIONBAN
SZABÓ TÜNDE: JÖJJENEK A CSALÁDOK

Puskás Éva az őt naponta látogató lányával együtt a minap, halottak napján ismét vitt virágot szülei, idősebb Puskás Ferenc (a hajdani játékos és edző) és Bíró Margit sírjára a kispesti temetőbe, és megint felidézte, hogy „Öcsi” 1956-os távozása után, amikor évekig nem találkozhatott édesanyjával, „Manci néni” egyre csak az „Egy ősz hajú asszony...” kezdetű dalt dúdolta, énekelte, újra és újra odaérve a szövegben, hogy „egyetlen kincse a fia mosolygása volt...”

„Anyu még élt volna szerintem, ha Öcsi itt van velünk – mondta Puskás Éva a Nemzeti Sportnak. – Nagyon hiányzott neki. Először Bécsben, aztán Madridban is találkozhattak, de a bátyám nem jöhetett haza meglátogatni anyut, még a hetvenes években, a temetésére sem...”

Puskás Éva – aki elmondta, hogy az „Öcsi” becenév egy közös nagynénjüktől származik, aki meg akarta különböztetni a családban a sok Ferencet, Ferit – kilencvenévesen is mindennap bevásárol, főz, de futballmeccsre azért már nem jár, nem hiányzik neki a tömeg, a kiabálás.

Puskás dédunokája, Ane a milánói FIFA-gálán Luka Modriccsal is szelfizett

A Puskás Aréna megnyitóján sem lesz ott, csak a tévében, rádióban látja és hallja, hogy ezekben a napokban ismét mindenki a testvéréről, a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar emberről, Puskás Öcsiről beszél... 

1992-ben TÖRTÉNT...

ÖNGÓL DÖNTÖTT ANGLIA ELLEN

Az 1994-es világbajnokság selejtezőjére készült 1992 első felében a válogatott. Jenei Imre szövetségi kapitány irányításával Ausztriát a fővárosban (2–1), Ukrajnát idegenben (3–1) győztük le, majd május 12-én következett az Európa-bajnokságra készülő Anglia elleni felkészülési mérkőzés a Népstadionban. Az elmúlt hat-nyolc évben egyre fogyatkoztak a nézők a válogatott találkozóiról, ezúttal azonban harmincezren foglaltak helyet a lelátókon, s bár Telek András öngóljával 1–0-s vereséget szenvedtünk, a teljesítmény bizakodásra adott okot.
„Hogyan lehetnék elégedett, amikor kikapott a csapat? – morgolódott Jenei Imre a mérkőzést után. – A vereség sohasem fogadható el, viszont igaz, hogy nagyon sok olyan pozitívumot láthattunk, amely biztató az előttünk álló világbajnoki selejtezők előtt.”

FÉLBESZAKADT AZ AIDA-ELŐADÁS

Botrányba fulladt az Aida szuperprodukció 1992. július 3-án, tíz perccel a kezdést követően véget is ért. A látványos, de hangtechnikailag minősíthetetlen színvonalú előadás félbeszakadt, amikor a Radamest alakító-éneklő Franco Bonanome hangjából csak recsegést lehetett hallani a hangszórókból. A rendező, karmester és producer Giuseppe Raffa meglehetősen ingerülten vette tudomásul, hogy a nézők visszakövetelik a jegyekért kifizetett pénzüket. A szervezők megegyeztek egy pótelőadásban, amelyet azonban az eső tett tönkre. Pedig Giuseppe Verdi operájának színházi előadásra átírt darabja monumentális volt, több mint 800 szereplőt, 1500 kosztümöt, 5000 kelléket, továbbá négy tevét, két elefántot és egy pitont vonultatott fel.

Előkelő UEFA-vendégek
 Biztosan velünk ünnepel az új stadion megnyitóján Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke, és díszvendég lesz a mérkőzésen a 2020-as, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság egyik hivatalos UEFA-nagykövete, a portugál aranylabdás Luís Figo is, aki a Barcelonánál és a Real Madridnál is korszakos játékos volt.

Kapunyitástól búcsúzásig

A pénteken 19 órakor kezdődő Magyarország–Uruguay mérkőzés előtt a Puskás Aréna kapuit 16 órakor nyitják meg, a felvezető műsorok 17.30-kor kezdődnek Berkesi Judit és Gundel Takács Gábor moderálásában. A részletes program egyelőre nem nyilvános, az viszont igen, hogy a bemelegítés alatt a Soho Party zenél, és 18.50-től búcsúztatják el a pálya szélén Gera Zoltánt. A stadionban 65 114 néző foglalhat helyet.

 Tévé és rádió: nagyüzem
 Portréfilmet készített Németh Gábor a címeres meztől a Puskás Aréna pénteki avatóján búcsúzó Gera Zoltánról, amely az M4 Sporton lesz látható. A film csütörtökön, a válogatott edzése előtt kerül adásba. A tréninget 16.30 és 17.15 között élőben közvetíti az M4 Sport, s bemutatja az új arénát is. A 26 perces filmben megszólalnak Gera Zoltán szülei, felesége, korábbi harkányi csapattársa, edzői közül pedig Garami József, Dárdai Pál, Gellei Imre, Egervári Sándor és Roy Hodgson is. A pénteken 19 órakor kezdődő meccsről csaknem 30 kamerával sugároz a sportcsatorna, a nemzetközi adáshoz használt 18 mellett a helyszíni stúdióban nyolc kamera dolgozik, a stadionon kívül pedig további két kamera örökíti meg a sporttörténelmi eseményt. A mérkőzést a Kossuth rádió is közvetíti.

Közlekedj okosan!

A rendőrség és a szervezők arra kérik a Puskás Aréna avatójára indulókat, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedést használva közelítsék meg a stadiont, mert 15 óra és éjfél között a rendőrség lezárja a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között; az Ifjúság útját a Kerepesi út és a Stefánia út között; a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között; a teljes Verseny utcát; az Egressy utat a Hungária körút és a Stefánia út között; a teljes Istvánmezei utat. Az Ifjúság útját teljesen lezárják a gyalogosforgalom elől is, így a Dózsa György és a Stefánia út között nem lesz átjárás. Az MLSZ honlapja a parkolási és belépési lehetőségekről is részletes tájékoztatást nyújt.

Készpénz helyett kártya

● Puskás Aréna készpénzmentes, csak érintős bankkártyával, NFC-s fizetőeszközzel (MobilApp) és a szerződött operátor által kibocsátott készpénz-helyettesítő kártyával lehet fizetni a kereskedelmi egységekben. Az első emelet négy sarkában négy kártyafeltöltő állomást alakítanak ki.
● A fesztiválokon is megszokott repoharas rendszer működik az arénában.
● A stadionban 53 vendéglátói egység működik, alkoholos italok közül kizárólag öt százalék alatti alkoholtartalmú sör vásárolható.
● Senki sem vihet be A4-es méretnél nagyobb szatyrot, hátizsákot, továbbá esernyőt és profi fényképezőgépet sem. 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok