Puskás húga Kispestről szurkol

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2019.11.14. 08:18
null
Puskás Ferenc húgánál, Évánál (balra) két éve a Real Madrid TV forgatott Kispesten
A legenda unokája, Réka és dédunokája, Ane eljön Baszkföldről Budapestre, míg testvére a régi kispesti házban a televízióban követi a megnyitó eseményeit.

Amikor ezekben a napokban százszor és ezerszer mondják ki a futballszurkolók az új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna nevét, már óhatatlanul a névadó csatárzsenit is emlegetik. De a sta-
dionavató apropóján megint cikkek, riportok tucatjai születnek a legismertebb magyarról, új nemzedékek ismerik meg a nevét, hihetetlen élettörténetét a műsorfüzetből, a beszámolókból. A magyar–uruguayi meccs apropóján tölt néhány napot Budapesten például Peter Rewers dán újságíró, aki könyvet ír Puskás Ferencről, de eljönnek a Lengyelországban az Év sportkönyvének választott aranycsapatkötet szerzői is a stadionavatóra.

EMLÉKKÉP: A fellocsolt pályatrükk visszaütött
„Meghívtak az Uruguay elleni stadionavatóra, ha idejében megérkezik a belépő, ott is leszek a mérkőzésen. Rengeteg emlékezetes meccs köt a Népstadionhoz, pozitív és negatív emlékeim egyaránt vannak. Amikor a kettős rangadón a Ferencvárossal játszottunk, sokszor kijött hatvanezer ember, mert tudta, azon a meccsen mindig történik valami. Előfordult, hogy a gólommal szereztünk vezetést, aztán négy egyre nyertünk, de megtörtént, hogy hét egyes vereségbe futottunk bele... Emlékszem a Stadionban játszott válogatott mérkőzésemre is: Mészöly Kálmán volt a kapitány, s Görögországot fogadtuk Eb-selejtezőn. Előtte fellocsoltattuk a pályát, hogy az majd nekünk kedvez, mondanom sem kell, a görögök nagyon jól futballoztak, mi pedig estünk-keltünk, és három kettőre kikaptunk. Azért a válogatott meccsek többsége rendben volt, szerettem ott futballozni. A Groupama Aréna az utóbbi időben sokszor megtelt, ha a válogatott játszott benne, remélem, ezt majd az új stadionnal kapcsolatban is elmondhatjuk néhányszor”Kardos József, az Újpesti Dózsa 33-szoros válogatott labdarúgója.

Maga Puskás szó szerint ezer szállal kötődött a ma már róla elnevezett pályához, egykor részt vett az építkezésen, csapatkapitányként sokszor vezette a kezdőkörbe, majd a győzelemre itt a válogatottat, ide tért haza ünnepélyesen egy öregfiúkmeccsen huszonöt év távollét után, ült itt a kispadon szövetségi kapitányként, kezdőrúgást végzett el az MLSZ centenáriumán, a 2001-es magyar–német mérkőzésen, tiszteletkört autózott, amikor már betegen jelen lehetett, midőn felvette a nevét a stadion. Aztán itt ravatalozták fel a nagyszabású gyászszertartás kezdetén, 2006. december 9-én.

Most pedig már áll az új aréna, amely nemcsak viseli a Puskás nevet, de méltó is a valaha élt legnagyobb magyar játékos emlékéhez. A megnyitó napját sem Puskás Ferenc, sem négy esztendeje elhunyt felesége nem érhette meg, egyetlen lányuk Anikó pedig már 2011-ben meghalt Valenciában. Két, Spanyolországban élő unokájuk közül Réka lesz itt a budapesti megnyitón, aki a már szintén felnőtt lányával, Anéval érkezik San Sebastiánból; együtt voltak szeptemberben a milánói Scalában, a FIFA Puskás-díj idei átadásán is.

Talán nem általánosan ismert a tény, hogy közöttünk van még Puskás Ferenc testvére, az idén kilencvenéves húga, Éva is, aki Kispesten abban a házban él és örvend korához képest remek egészségnek, ahova 1947 és 1950 között, amíg meg nem nősült, Puskás Ferenc is hazajárt, ahol szüleivel és egyetlen testvérével élt a KAC-pálya melletti szoba-konyhás lakásból való elköltözésük után.

Puskás Éva az őt naponta látogató lányával együtt a minap, halottak napján ismét vitt virágot szülei, idősebb Puskás Ferenc (a hajdani játékos és edző) és Bíró Margit sírjára a kispesti temetőbe, és megint felidézte, hogy „Öcsi” 1956-os távozása után, amikor évekig nem találkozhatott édesanyjával, „Manci néni” egyre csak az „Egy ősz hajú asszony...” kezdetű dalt dúdolta, énekelte, újra és újra odaérve a szövegben, hogy „egyetlen kincse a fia mosolygása volt...”

„Anyu még élt volna szerintem, ha Öcsi itt van velünk – mondta Puskás Éva a Nemzeti Sportnak. – Nagyon hiányzott neki. Először Bécsben, aztán Madridban is találkozhattak, de a bátyám nem jöhetett haza meglátogatni anyut, még a hetvenes években, a temetésére sem...”

Puskás Éva – aki elmondta, hogy az „Öcsi” becenév egy közös nagynénjüktől származik, aki meg akarta különböztetni a családban a sok Ferencet, Ferit – kilencvenévesen is mindennap bevásárol, főz, de futballmeccsre azért már nem jár, nem hiányzik neki a tömeg, a kiabálás.

Puskás dédunokája, Ane a milánói FIFA-gálán Luka Modriccsal is szelfizett
Puskás dédunokája, Ane a milánói FIFA-gálán Luka Modriccsal is szelfizett

A Puskás Aréna megnyitóján sem lesz ott, csak a tévében, rádióban látja és hallja, hogy ezekben a napokban ismét mindenki a testvéréről, a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar emberről, Puskás Öcsiről beszél...

Előkelő UEFA-vendégek
Biztosan velünk ünnepel az új stadion megnyitóján Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke, és díszvendég lesz a mérkőzésen a 2020-as, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság egyik hivatalos UEFA-nagykövete, a portugál aranylabdás Luís Figo is, aki a Barcelonánál és a Real Madridnál is korszakos játékos volt.

Kapunyitástól búcsúzásig

A pénteken 19 órakor kezdődő Magyarország–Uruguay mérkőzés előtt a Puskás Aréna kapuit 16 órakor nyitják meg, a felvezető műsorok 17.30-kor kezdődnek Berkesi Judit és Gundel Takács Gábor moderálásában. A részletes program egyelőre nem nyilvános, az viszont igen, hogy a bemelegítés alatt a Soho Party zenél, és 18.50-től búcsúztatják el a pálya szélén Gera Zoltánt. A stadionban 65 114 néző foglalhat helyet.

Tévé és rádió: nagyüzem
Portréfilmet készített Németh Gábor a címeres meztől a Puskás Aréna pénteki avatóján búcsúzó Gera Zoltánról, amely az M4 Sporton lesz látható. A film csütörtökön, a válogatott edzése előtt kerül adásba. A tréninget 16.30 és 17.15 között élőben közvetíti az M4 Sport, s bemutatja az új arénát is. A 26 perces filmben megszólalnak Gera Zoltán szülei, felesége, korábbi harkányi csapattársa, edzői közül pedig Garami József, Dárdai Pál, Gellei Imre, Egervári Sándor és Roy Hodgson is. A pénteken 19 órakor kezdődő meccsről csaknem 30 kamerával sugároz a sportcsatorna, a nemzetközi adáshoz használt 18 mellett a helyszíni stúdióban nyolc kamera dolgozik, a stadionon kívül pedig további két kamera örökíti meg a sporttörténelmi eseményt. A mérkőzést a Kossuth rádió is közvetíti.

Közlekedj okosan!

A rendőrség és a szervezők arra kérik a Puskás Aréna avatójára indulókat, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedést használva közelítsék meg a stadiont, mert 15 óra és éjfél között a rendőrség lezárja a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között; az Ifjúság útját a Kerepesi út és a Stefánia út között; a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között; a teljes Verseny utcát; az Egressy utat a Hungária körút és a Stefánia út között; a teljes Istvánmezei utat. Az Ifjúság útját teljesen lezárják a gyalogosforgalom elől is, így a Dózsa György és a Stefánia út között nem lesz átjárás. Az MLSZ honlapja a parkolási és belépési lehetőségekről is részletes tájékoztatást nyújt.

Készpénz helyett kártya

● Puskás Aréna készpénzmentes, csak érintős bankkártyával, NFC-s fizetőeszközzel (MobilApp) és a szerződött operátor által kibocsátott készpénz-helyettesítő kártyával lehet fizetni a kereskedelmi egységekben. Az első emelet négy sarkában négy kártyafeltöltő állomást alakítanak ki.
● A fesztiválokon is megszokott repoharas rendszer működik az arénában.
● A stadionban 53 vendéglátói egység működik, alkoholos italok közül kizárólag öt százalék alatti alkoholtartalmú sör vásárolható.
● Senki sem vihet be A4-es méretnél nagyobb szatyrot, hátizsákot, továbbá esernyőt és profi fényképezőgépet sem.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik