Pesten lett Orbán – Szöllősi György jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.02.17. 23:32

„Az ohioi bányában megbicsaklik kezed, / A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet.” – írja a számkivetettség hatalmas, megrázó költeményében, a Halotti beszédben Márai Sándor az idegenben küszködő magyarok közös élményének metaforájaként, amit rendre át kellett, át kell élniük emigrációba kényszerülő, külföldön boldogulni próbáló honfitársainknak. Közülük a leghíresebbnek, a futballista Puskás Ferencnek is, aki persze sohasem felejtette le az ékezetet az a betűről, amikor autogramot adott.

Ezért is tartottuk rendkívül fontosnak a FIFA Puskás-díj megalapításakor, hogy a logóról, a hivatalos anyagokról sohase maradjon le az ékezet, és ebből a szempontból érdemes kalapot emelni az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA előtt is, hiszen a Bajnokok Ligája létrejötte óta különös figyelmet szentel az egyes – alapvetően latin betűs ábécét használó – tagállamok speciális karaktereinek a kiadványaiban és minden hivatalos feliratnál. Olyannyira, hogy kötelező összeolvasni a mezek hátán lévő neveket a tévés grafikák adatbázisával.

Nos, a keddi Leipzig–Liverpool BL-nyolcaddöntőt megelőző ellenőrzésnél egyetlen apró különbséget szúrtak ki a szövetség illetékesei: Willi Orbán BL-mezén már ékezettel, a grafikai szoftverben még ékezet nélkül szerepelt a neve. Miután már a magyar válogatottnál is maga a Kaiserslauternben nevelkedő futballista kérte a mezére az ékezetet, immár a klubcsapatában is szeretné így használni a vezetéknevét, ezért kellett hát átvezetni azt a rendszerben mindenhol.

Talán az sem véletlen, hogy éppen csapata budapesti mérkőzése előtt fogalmazta meg kérését a profi mentalitásáról ismert védő, miután magyar csapattársaival együtt többször elmondta a sajtóban, bizonyos szempontból hazai pályának tekinthető klubjuknak a Puskás Aréna, amelyben az RB Leipzignek büszkeség játszani. Pedig nem olyan régen történt, hogy még a magyar BL-résztvevő Debrecen is csak jobb híján, olykor szégyenkezve fogadta ellenfeleit a régi, lepusztult Népstadionban, mint az egyetlen hazai létesítményben, ahol még nagy nehezen engedte az UEFA megrendezni a hazai Bajnokok Ligája-találkozókat.

Magát, a Puskás Aréna nevét is jó volt az elmúlt napokban világszerte ékezettel leírva látni (az örömteli tendencia a Tottenham csütörtöki, majd a Manchester City jövő heti fellépésével folytatódik), Willi Orbán pedig becserélése után megmutatta, hogy talán már korábban is helye lett volna a gyengélkedő lipcsei védelemben, ahogyan majd a magyar válogatottban is, ugyanitt, a nyári Eb-n.

Nos, ha látszólag elenyésző jelentőségű apróságról van is szó, sokszor a nevünk, a helyes írásmódja jelenti az identitásunkat, kisebbségben élő honfitársaink is jól tudják ezt. Akár egyetlen apró ékezetnek is nagy jelentősége lehet. Akkor is, ha eltűnik, akkor is, ha visszakerül a helyére. „És fejted a vasat Thüringiában” – írja keserűen Márai. Nos, ha nem messze onnan, Lipcsében Orbán Willi módra rúgod a labdát, manapság könnyen visszakaphatod az á betűt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik