Otthon, vendégségben – exkluzív riport a felújított telki edzőközpontról

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.02.15. 18:25
Májusban lesz 12 éve, hogy a telki edzőközpont megnyitotta kapuit. A magyar labdarúgó-válogatott azóta állandó otthonra lelt, aligha túlzunk, ha hozzátesszük, hogy a remek körülményeknek is köszönheti az elmúlt időszakban elért csodás eredményeit. A felújított Globall Hotelben járva betekintést nyerhettünk a háttérbe, többek között arról is meggyőződhettünk, hogy a szövetségi kapitány szobájának ablakából milyen jók a kilátások...
Az a bizonyos 224-es szoba, a szövetségi kapitány apartmanja a különleges daruval 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)
Az a bizonyos 224-es szoba, a szövetségi kapitány apartmanja a különleges daruval A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

 

Minden sikeres csapat mögött áll – egy másik csapat.

Félreértés ne essék, e helyütt nem a tabellára gondolunk, hanem arra, hogy a futballban is elkél a megfelelő támasz. Tekintve, hogy kijutott az Európa-bajnokságra, és azzal a lendülettel a Nemzetek Ligájában is kiharcolta az elitmezőnybeli tagságot, az a legkevesebb, hogy megállapítjuk: a Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott sikeres csapat. A fentiek után talán már hozzá sem kellene tenni, hogy a háta mögött tudhat egy, a jó eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen másik csapatot.

Amelyik a biztos és nyugodt hátteret adja.

+++

2089 Telki, Szajkó utca 39.

Május másodikán lesz tizenkét éve, hogy átadták a Globall Hotelt, vagyis a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőközpontját. A megnyitó valóban ünnepi volt: a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetség elnöki szinten képviseltette magát, a két szervezet akkori első embere, Joseph Blatter és Michel Platini is tiszteletét tette Telkiben. Ők már jó ideje nem töltik be azt a tisztet, amit 2009-ben, nem úgy, mint a Pest megyei létesítmény ügyvezető igazgatója. Czuppon Péter tucatnyi esztendő távlatából is mosolyogva eleveníti fel, hogy mivel Blatter és Platini úr is hónapokkal korábban megkapta a május másodikára szóló meghívót, ráadásul vissza is jelezte, hogy örömmel érkezik, fel sem vetődhetett, hogy az utolsó csavar ne a tervezett időpontban kerüljön a helyére. Így eshetett meg, hogy a 2007. április 12-én megejtett alapkőletétel után két évvel már meg is nyílt a 6.5 hektáron elterülő, közel hárommilliárd forintos beruházás keretében felépített, már akkor minden igényt kielégítő komplexum.

A taktikai értekezletek helyszíne, háttérben a bűvös mágnestábla (Fotó: Szabó Miklós)
A taktikai értekezletek helyszíne, háttérben a bűvös mágnestábla (Fotó: Szabó Miklós)


Amely elsősorban a magyar futball, azon belül is a felnőttválogatott bázisa.

Másodsorban a magyar utánpótlás-válogatottaké.

Mindamellett az ajtó nincs bezárva senki előtt. Más sportágak képviselői is tapasztalhatták már, milyen jó érzés remek körülmények között minőségi edzésmunkát végezni. A kézilabdázók ugyanúgy sűrűn megfordulnak Telkiben, mint a vívók, utóbbiak közül Szilágyi Áron is edzett itt a 2016-os olimpiai előtt – a folytatás ismert, Rio de Janeiróban (is) aranyba foglalták a nevét.

STÁBLISTA
És persze kell még egy csapat is...
Marco Rossi 2018. június 19. óta tölti be a szövetségi kapitányi tisztséget. Az 56 esztendős tréner magyar, olasz és német szakemberekből álló, tökéletesen működő stábra támaszkodhat. Két honfitársa, a Kispesten elért 2017-es bajnoki cím elhódításakor is vele dolgozó Cosimo Inguscio és Giovanni Costantino másodedzőként követ el mindent azért, hogy a magyar válogatott sikeres legyen, a kapusedzői feladatokat Kövesfalvi István látja el, Beregi István pedig videoelemzőként teszi hozzá a maga részét. Hogy a játékosok elmondhassák magukról, hogy jó kezekben vannak, arról dr. Szilas Ádám csapatorvos mellett Halmai Tamás, Fehér József, Végh Barnabás és Reinhard Mörz fizioterapeutaként, Schuth Gábor erőnléti edzőként gondoskodik. A szervezés nagyja a stáb egyik legrutinosabb tagjára, Tömő Attila csapatmenedzserre hárul, Hegyesi László és Szabó László kit- menedzserként elsősorban azért felel, hogy a szerelésekkel minden rendben legyen, míg Szabó Gergő sajtófőnökként segíti a szövetségi kapitánytól a játékosokon át az újságírók munkáját.


Egy dedikált, a lépcsőfordulót díszítő mez is arról árulkodik, hogy a női kézilabda-válogatott gyakori látogatónak számít. A szakmai stáb tagjai és a játékosok korábban is maradéktalanul elégedettek voltak mindennel, csupán egy óhajuk volt: ha lehetséges, váltsák le a tornaterem sportburkolatát parkettára, mert mégiscsak az „illik” a sportágukhoz. Kívánságuk meghallgatásra talált, aminek következtében az Elek Gábor szövetségi kapitány, Danyi Gábor másodedző vezette válogatott Telkiben (is) készülhet a márciusi, győri olimpiai selejtezőre.

A decemberben megejtett talajcserét egyébként „elősegítette” a tavaly beköszönő járvány.

Ahogyan az edzőközpont felújítását is.

+++
Noha kívülről egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a válogatott első számú otthona „tatarozásra” szorulna, Béres Viktor üzemeltetési igazgató már a felújított étteremben beszél arról, hogy tervben volt a renoválás, amire főként műszaki okból volt szükség. A munka 2020 novemberében indult volna, ám a járványhelyzet miatt tavasszal kénytelenek voltak bezárni, így a kellemetlent összekötötték a hasznossal: kihasználva, hogy nem fogadhatnak vendégeket, már júniusban nekiveselkedtek.
Talán hozzá sem kellene tenni, hogy jó telki szokás szerint időre el is készült minden – amiről a Nemzeti Sport elsőként győződhetett meg. S mindjárt megtudott egy „műhelytitkot”: a munka olyan jól haladt, hogy a szeptemberi és októberi mérkőzések előtt az egyik fővárosi szállodába, illetve a Fáy utcai létesítménybe „költöző” nemzeti együttes a sorsdöntő novemberi meccsekre (lásd még: Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező, továbbá a Szerbia és a Törökország elleni Nemzetek Ligája-találkozó) már visszatérhetett az évek során nemcsak megszokott, hanem megszeretett kvártélyba.

Béres Viktor, a Globall Hotel üzemeltetési igazgatója büszke a létesítményre (Fotó: Szabó Miklós)
Béres Viktor, a Globall Hotel üzemeltetési igazgatója büszke a létesítményre (Fotó: Szabó Miklós)


Hogy ennek volt-e szerepe a már említett ki- és feljutásban? Naná, hogy volt!

Amiként annak is, hogy a vírushelyzettel párosuló szigorú előírások miatt az edzőközpont munkatársai is vállalták, hogy amíg a válogatott kerethez tartozó játékosok és szakemberek „buborékban” vannak, addig ők is. Értsük úgy, hogy az összetartás első percétől az utolsóig Telkiben tartózkodtak, az elején még csak remélt sikerek érdekében önként vállalkoztak arra, hogy szűk két hétig a Szajkó utca 39. lesz az ideiglenes otthonuk. Családtagjaikkal és ismerőseikkel csak a különböző kommunikációs eszközök segítségével tarthatták a kapcsolatot, személyes találkozásról abban az időszakban szó sem lehetett. Az eredmények és az átélt közös élmények mindenért kárpótolták őket, egyikük máig fülig érő szájjal emlegeti, hogy az egyik futballistának mekkora örömmel készített tojásrántottát hajnali fél hétkor – az Izland elleni győzelem után. Hogy az ízletes reggeli még lefekvés előtt vagy már ébredés után fogyott el, fedje jótékony homály...

+++
Azt viszont ne hallgassuk el, hogy a 85 szobából 64-et varázsoltak újjá, a burkolattól a szőnyegeken és a bútorokon át a lámpákig, amit lehetett, kicseréltek, a fürdőszobákra sem lehet ráismerni.  „Csak a négy fal maradt meg”  – állapítja meg Béres Viktor, aki elárulja azt is, hogy a beosztás ritkán változik, legalábbis a rendszeresen meghívót kapó játékosok mindig ugyanannak a szobának a kulcsát vehetik át a bejelentkezéskor.

Éppen a III. Kerületi TVE játékosai fogyasztják el ebédjüket az étteremben (Fotó: Szabó Miklós)
Éppen a III. Kerületi TVE játékosai fogyasztják el ebédjüket az étteremben (Fotó: Szabó Miklós)


Hogy 21 helyiség miért maradt ki a felújításból? Nos, azért, mert félig-meddig még újak, hiszen a néhány évvel ezelőtti bővítés során gyarapodott velük a hotel. Hogy a „befogadóképességet” növelni kellett, annak különös, ám logikus magyarázata volt: az évek során igencsak megduzzadt a különböző csapatokhoz tartozó stábtagok létszáma. Hajdanán legfeljebb egy-egy pályaedző, kapusedző és gyúró segítette a vezetőedző munkáját, ma már csak fizioterapeutából van négy – és ez a világ élvonalába tartozó válogatottakkal összehasonlítva még csekély szám. Persze sok jó szakember kis helyen is elfér – de nagyobb helyen még jobban el lehet férni, ugyebár.

Amint arról már szóltunk, az étterem átesett a „ráncfelvarráson”, a konferenciaterem és a bár úgyszintén, miközben a konyhában is jelentős gépfejlesztés zajlott. Minekutána a recepció is megújult, semmi túlzás sincs abban, ha leszögezzük: élmény ide belépni. Ráadásul a válogatott időszakoktól eltekintve bárki vendégeskedhet a Globall Hotelben és élvezheti a szolgáltatásait.

Ami azt illeti, a nyári Európa-bajnokság előtt és alatt több válogatott is szerette volna megtenni ezt, meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a portugál, az izlandi, a finn és az ukrán delegáció is terepszemlét tartott, felkészülve arra az esetre, hogy Magyarországon lép pályára. A portugálok állítólag el voltak varázsolva, többször is utaltak rá, hogy nagyon szeretnék, ha Telki lehetne a bázisuk, csakhogy az élet másként hozta: mivel Marco Rossi csapata kvalifikálta magát az Eb-re, az ajtó még Cristiano Ronaldo és társai előtt is bezáródott...

+++
Ha már Marco Rossi és ajtó: betekintést nyerünk az A-válogatott első emeleti birodalmába, Béres Viktor a 224-es szobát is kinyitja a kedvünkért. Ez a szövetségi kapitány apartmanja. Semmi csillogás, semmi extra (bár a törülközőből formált daru különleges alkotás!), ám ami szükséges a nyugodt pihenéshez vagy a győzelmet érő taktika kifundálásához, adva van. Arról nem szólva, hogy a kilátás tökéletes – a centerpályára nyílik.

A koronavírus-fertőzése alatt Marci Rossi a szobájából nézte a csapat edzését (Fotó: Török Attila)
A koronavírus-fertőzése alatt Marci Rossi a szobájából nézte a csapat edzését (Fotó: Török Attila)


Erwin Koeman, Egervári Sándor, Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck és Georges Leekens után Marco Rossi a hetedik szövetségi kapitány, aki élvezheti a látványt, ami főként az elsőrangú munkát végző kertészeknek köszönhető.

Apropó, amikor nemrég Telkiben járt az UEFA delegátusa, hogy felmérje a terepet, a centerpályára lépve a következő párbeszéd hangzott el.
– Ez hibrid?
– Nem, uram.
– Tényleg nem?! Egy szál műfű sincs benne?
– Nem, uram. Csak élő fű.
– Bravó!

Szóval van, amiben a hetedik Marco Rossi, de van, amiben nem előzi meg senki. A magyar válogatott szövetségi kapitányai közül elsőként szerezhet majd benyomást arról, milyen az, amikor már hat nagypálya áll a csapatok rendelkezésére. Tavasszal indul ugyanis a bővítés, az eddigi négy pálya mellé két nagy, élő füves pálya és egy kisebb műfüves épül, mi több, a kapusok is gazdagodnak speciális gyakorlópályával. A tervrajzokon locsolótó is szerepel – aligha kell hozzátennünk, miért.

Élünk a gyanúperrel, Minarik Ede is elégedetten csettintene, ha benyithatna a folyosó végén fellelhető mosodába. Ez a helyiség is új, de amennyire az, annyira hasznos. No, és költséghatékony. A minőség garantált, ráadásul az is, hogy a méretes mosógépekbe nem kerül bele mások cucca. Eddig külső helyszínen oldották meg a tisztítást, hétfőn, szerdán és pénteken vitték el a szennyest – immár nemhogy elszállítani nem kell, a napi mosás is megoldható.

SZTÁRVENDÉGEK LIVERPOOLBÓL
A rossz hír az, hogy a Liverpool harmadik látogatása elmaradt.
A jó hír az, hogy ami késik, nem múlik, borítékolható, hogy amint az egészségügyi helyzet engedi, az angolok újra bejelentkeznek.
Mondhatni, a magyar válogatott mellett a Liverpool számít a Globall Hotel „sztárvendégének”, a neves klub U18-as és U23-as csapata már kétszer edzőtáborozott Telkiben. Az első alkalom során annyira elégedettek voltak a körülményekkel, hogy amint tehették, visszatértek, hogy aztán ismét jelezzék: boldogan jönnek harmadszor is. A 2020 nyarára tervezett vizitet azonban a koronavírus-járvány keresztülhúzta, ugyanakkor Liverpoolban és Telkiben is remélik: mielőbb sikerül bepótolni.
A házigazdák mesélik: az angol vendégek viselkedése lenyűgöző. Külön kérik, hogy az edzések mellett szociális programokat szervezzenek nekik, így esett meg például, hogy a klub U18-as gárdája együtt gyakorolt egy hátrányos helyzetű magyar gyerekeket felvonultató csapattal.


Na, ja, mégiscsak négycsillagos szállodáról beszélünk. Czuppon Péternek és kollégáinak számos előírásnak kell megfelelniük, hogy megkapják a jó minősítést, hat-hét oldalas lista tartalmazza, mi az, ami a négy csillaghoz elengedhetetlen. Terjedelmi ok miatt a részletekben nem merülnénk el, de mivel Béres Viktor éppen a 224-esben beszél erről, annyit azért lejegyzünk: olyan „apróságok” is szerepelnek a követelmények között, hogy egy szobában két széknek és bizonyos méretet meghaladó tévének kell lennie, míg a kényelmet egy – legalább – 21 centiméter vastag ágymatracnak kell biztosítania. Az ez ügyben illetékesek szúrópróbaszerűen toppannak be az ellenőrzésre – ha Marco Rossit és csapatát kérdeznénk, alighanem még egy csillagot hozzá lehetne biggyeszteni a négyhez.

És akkor az új liftről még nem is beszéltünk.

+++
Az emeleti fitneszterem tárgyalóteremmé alakult át, az edzések és meccsek előtti tanácskozásnak javarészt ez a helyszíne. A novemberi időszak kivételt jelentett, az egészségügyi előírások miatt akkor a tornateremben gyűlt össze a csapat – a tisztes távolságot ugyanúgy meg lehetett ott tartani, mint a taktikai megbeszéléseket.

A tornacsarnokból csak egy ugrás a wellness- és rehabilitációs részleg, továbbá a konditerem. Utóbbiról nem csupán azt érdemes tudni, hogy a magyarországi szállodákban fellelhető fitneszhelyiségek közül alighanem a legtágasabb, azt is, hogy a legmodernebb gépekkel van felszerelve – mások mellett Willi Orbán és Lang Ádám örömére, akik gyakran önszorgalomból is felbukkannak a helyiségben, amely garázskapuszerű ajtóval összenyitható a tornateremmel. Másként fogalmazva: átmenetet biztosít.

Az újonnan kialakított bár a kikapcsolódás hívogató helyszíne (Fotó: Szabó Miklós)
Az újonnan kialakított bár a kikapcsolódás hívogató helyszíne (Fotó: Szabó Miklós)


Ami nem átmeneti, az a Globall Hotel stábja. Marco Rossihoz hasonlóan Czuppon Péter is bő kerettel számolhat: különböző beosztásokban csaknem hatvanan vallhatják magukat telki játékosnak, pardon, munkatársnak. A csapat magja hosszú évek óta együtt dolgozik, hírlik, a tisztes munka receptje abban rejlik, hogy mindenki tisztában van azzal, mi a teendője, és csak azzal foglalkozik, semmi mással. Így fordulhat elő, hogy Pisti, a konyhafőnök legmélyebb álmából felkeltve is tudja, kinek, mit és hogyan kell főznie ahhoz, hogy hozzátehesse a magáét a sikerekhez, de a felszolgálók, a kertészek és a recepciósok is minden tőlük telhetőt megtesznek, mint az irodai dolgozók, a tisztaságért felelős személyzet vagy éppen az ügyvezető és az üzemeltetési igazgató.

Ezért is állhat egy sikeres csapat mögött, sőt inkább mellett egy másik.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik