Nyolcan estek ki Rossi keretéből! 14 topligás van a törököknél

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 09:45
null
Törökországban nehéz próbatétel vár Marco Rossi szövetségi kapitányra és csapatára (Fotó: mlsz.ju)
Több mint kilenc hónap után újra pályán a magyar labdarúgó-válogatott! A bolgárok elleni, októberi Eb-pótselejtező előtt főpróbának is beillő két Nemzetek Ligája-találkozó következik: 20.45 órától Törökországban, vasárnap 18 órától itthon, Oroszország ellen szerepel a magyar csapat.

2019. november 19-én lépett pályára legutóbb a magyar labdarúgó-válogatott, a Wales elleni, 2–0-ra elveszített Eb-selejtező óta több mint kilenc hónap telt el (293 nap). Az elmúlt húsz évben öt hónapnál többet egyszer sem kellett várni arra, hogy láthassuk a nemzeti csapatot – öt hónap 2005. december 18. (Magyarország–Antigua és Barbuda, semleges pályán 3–0) és 2006. május 24. (Magyarország–Új-Zéland 2–0) között maradt ki (ekkor váltotta a kispadon Bozsik Péter Lothar Matthäust).

♦ A koronavírus-járvány miatt szeptember 3-án lép pályára először ebben az évben a magyar válogatott. A magyar nemzeti csapat legelső hivatalos mérkőzése (1902. október 12., Bécs–Budapest 5:0) óta most először fordul elő, hogy a válogatott ősszel játszik először az évben. Sokatmondó, hogy még a második világháború pusztítása után is volt már mérkőzés augusztusban.

♦ Törökországgal a 14. alkalommal találkozik hivatalos mérkőzésen a magyar válogatott – arra, hogy a mieink a törökök ellen kezdjék az évet, legutóbb 1988. márciusában volt példa, akkor hazai pályán, Kiprich József góljával 1–0-ra győzött Bálint László szövetségi kapitány együttese.Az örökmérleg hét magyar siker, két döntetlen, négy török győzelem.

A törököket legutóbb 2012. október 16-án győztük le: a Puskás Ferenc Stadionban Mevlüt Erdinc góljára Koman Vladimir, Szalai Ádám és tizenegyesből Gera Zoltán válaszolt, az Egervári Sándor irányította nemzeti csapat 3–1-re nyert vb-selejtezőn. Azóta egyszer találkozott a két ország csapata, az említett vb-selejtezőnek a 2013 márciusában játszott visszavágóján, amikor Böde Dániel góljával 1–1-es döntetlent értünk el Isztambulban. Az akkor pályára lépett játékosok közül a mieinknél már csak Szalai Ádám szerepel a keretben, a törököknél Hasan Ali Kaldirim és Burak Ylmaz, a hét évvel ezelőtti mérkőzésen utóbbi szerezte a török csapat gólját. Az elmúlt 30 évben egyébként hét találkozón csak kétszer nyertek a mieink, a2012-es 3–1-es siker előtt 1990. szeptember 5-én, a Megyeri úton, a kétgólos Kiprich József vezérletével 4–1-re. Idegenben 1984-ben győztünk legutóbb Törökország ellen, akkor 6–0-ra.

A legutóbbi magyar győzelem a törökök ellen

♦ A török szövetség a mai, egyébként zárt kapus meccset az ország ázsiai részén található Sivas városába vitte. Még a török labdarúgók isértetlenül álltaka döntés előtt. Azt nehezményezték, hogy a járvány miatt nem szerettek volna repülőgépre szállni, a meccset – szerintük – biztonságosabb lett volna vagy Isztambulban, vagy a fővárosban, Ankarában rendezni. A döntés hátterében egyébként az áll, hogy 1919 szeptemberében volt a sivasi kongresszus, ami fontos volt a modern Törökország kialakulása szempontjából, ezért tavaly ősszel, az esemény 100 éves évfordulóján akartak ott válogatott meccset rendezni. Akkor azonban ez elmaradt, viszont a város ígéretet kapott arra, hogy lesz még ott válogatott meccs, amire most kerül sor.

1990-ben 4–1-re győztünk

Marco Rossinak a törökországi lesz a 17. mérkőzése a magyar válogatottal szövetségi kapitányként (igaz, kétszer eltiltás miatt nem ő meccselt). Idegenben nyolcszor szerepeltünk a Rossi-érában, ebből csupán egyszer győztünk, hatszor kikaptunk, egy meccs lett döntetlen. Vendégként a legutóbbi három mérkőzését elveszítette a magyar válogatott Wales (0–2), Horvátország (0–3) és Montenegró (1–2) ellen. Idegenben legutóbb 2019 júniusában, Azerbajdzsánban győztek a mieink (3–1-re). Az elmúlt egy évben, 2019 szeptemberétől számolva egyébként hat mérkőzést játszott a nemzeti csapatunk, ebből ötször kikapott, csak Azerbajdzsánt tudta megverni tavaly októberben hazai pályán (1–0).

A legutóbbi törökországi magyar győzelem – 1984

Marco Rossi eredetileg 25 játékost hívott be a keretbe a Törökország és az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre. Azóta sérülés, illetve egyéb ok miatt – például a koronavírus miatti óvatosságból – többször is módosult a keret. Kikerültek azok a játékosok, akiknek a környezetében voltak fertőzött személyek. Baráth Botond, Bese Barnabás, Botka Endre, Korhut Mihály, Tamás Krisztián és Gazdag Dániel is kiesett az első névsorból, majd az utólag meghívott játékosok közül Hangya Szilveszter és Bolla Bendegúz is (összesen tehát nyolcan). Ugyanakkor Kecskés Ákos, Holender Filip és Pátkai Máté bekerült a végül 22-esre szűkülő keretbe.

A magyar válogatott jelenlegi keretéből öten újoncok (még sosem léptek pályára a nemzeti csapatban) – Cseri Tamás, Kecskés Ákos, Schäfer András, Babati Benjámin és Szőke Adrián –, a 32 éves, 27-szeres válogaott Nikolics Nemanja személyében pedig egy visszatérőt is üdvözölhetünk, a Mol Fehérvár csatára két és fél évvel ezelőtt – még a Rossi-éra előtt – volt legutóbb válogatott (2018. márciusában).

♦ A török válogatott tavaly kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra (Franciaország mögött a 2. helyen végzett csoportjában, Izlandot, Albániát, Andorrát és Moldovát megelőzve). Senol Günes szövetségi kapitány csapata 2019 júniusa óta, hat meccse veretlen. Akkor Izlandon kapott ki 2–1-re, azt követően négyszer győzött és kétszer ikszelt, 2019 októberében a világbajnok franciák ellen játszott 1–1-es döntetlent Párizsban. A törökök legutóbb Andorrával játszottak tavaly novemberben, azt a meccset idegenben 2–0-ra nyerték meg.

♦ A meccsre összehívott 28-as török bő keretből 14-en érkeztek európai topligás csapatból (nálunk ez a szám négy), viszont többségük egy ideje nincs játékban, hiszen a topligák közül csak a francia élvonal rajtolt eddig el az új idényben. A névsorban ott van többek között Caglar Söyüncü, a Leicester City előző idényben remeklő középhátvédje, a Milant erősítő Hakan Calhanoglu is, a Juventusszal olasz bajnokságot nyerő Merih Demiral és a Roma szélsője, Cengiz Ünder is.

♦ A törökországi találkozó után három nappal Oroszországot fogadja Marco Rossi csapata a Puskás Arénában, ugyancsak zárt kapus összecsapáson. A törökökhöz hasonlóan az oroszok is kvalifikálták már magukat az Eb-re (Belgium mögött a 2. helyen végeztek az Eb-selejtezős csoportjukban Skócia, Ciprus, Kazahsztán és San Marino előtt). A csütörtökön otthon a Nemzetek Ligájában Szerbia ellen kezdő oroszok legutóbbi kilenc meccsükből nyolcat megnyertek. Belgiumtól ugyan kikaptak Szentpéterváron 4–1-re, a másik nyolc találkozójukat úgy nyerték meg, hogy összesen 31 gólt szereztek, és csak egyet kaptak.

♦ Oroszország ellen hétszer játszott a magyar válogatott, győzni csak a két, 1912-es meccsen tudtak a mieink 12:0-ra és 9:0-ra. 1993 óta ötször találkozott a magyar és az orosz válogatott, ebből egyszer sem győzött a magyar csapat, viszont négyszer is kikapott egy döntetlen mellett. Legutóbb 2017 júniusában, 3–0-ra nyertek az oroszok Budapesten. A jogelőd Szovjetunióval 22 meccset játszott Magyarország, a mérleg négy győzelem, hét döntetlen, 11 vereség. A szovjet és orosz válogatottak ellen legutóbb 1978-ban, Eb-selejtezőn győztek legjobbjaink 2–0-ra.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes
(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Kovácsik Ádám(Mol Fehérvár FC)
Védők: Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia Nicosia – Ciprus),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás(Mezőkövesd),Holender Filip(FC Lugano – Svájc),Kalmár Zsolt(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Pátkai Máté(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Babati Benjámin(Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Simon Krisztián(Újpest FC),Szalai Ádám(1. FSV Mainz 05 – Németország),Szőke Adrián(Heracles Almelo – Hollandia)

A TÖRÖK VÁLOGATOTT 28 FŐS KERETE
Kapusok:
Fehmi Mert Günok (Istanbul Basaksehir), Gökhan Akkan (Rizespor), Ugurcan Cakır (Trabzonspor)
Védők: Mehmet Zeki Celik (Lille), Mert Müldür (Sassuolo), Nazım Sangaré (Antalyaspor), Caglar Söyüncü (Leicester City), Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Muhammed Kabak (Schalke 04), Yildirim Mert Cetin (Hellas Verona), Cengiz Umut Meras (Le Havre), Hasan Ali Kaldirim (Istanbul Basaksehir)
Középpályások: Cengiz Ünder (AS Roma), Efecan Karaca (Alanyaspor), Hakan Calhanoglu (AC Milan), Irfan Can Kahveci (Istanbul Basaksehir), Mahmut Tekdemir (Istanbul Basaksehir), Mert Hakan Yandas (Fenerbahce), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Orkun Kökcü (Feyenoord), Ozan Tufan (Fenerbahce), Yusuf Yazici (Lille), Emre Kilinc (Galatasaray)
Támadók: Ahmed Kutucu (Schalke 04), Burak Yilmaz (Lille), Enes Ünal (Getafe), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)

AZ OROSZ VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok:
Guilherme Marinato (Lokomotiv Moszkva), Szoszlan Dzsanajev (Szocsi), Anton Sunyin (Dinamo Moszkva)
Védők: Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Vjacseszlav Karavajev (FK Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor), Roman Neustädter (klub nélküli), Szergej Petrov (Krasznodar), Jegor Szorokin (Krasznodar), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Mario Fernandez (CSZKA Moszkva)
Középpályások: Zelimhan Bakajev (Szpartak Moszkva), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Alekszandr Golovin (Monaco), Rifat Zsemaletgyinov (Lokomotiv Moszkva), Anton Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Jurij Zsirkov (Zenit), Andrej Mosztovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Alekszej Ionov (Rosztov-Don), Daler Kuzjajev (klub nélküli)
Támadók: Artyom Dzjuba (Zenit), Nyikolaj Komlicsenko (Dinamo Moszkva), Jevgenyij Lucenko (Arszenal Tula), Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3., 20.45:
Törökország–Magyarország
Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Időpont később: Bulgária–Magyarország
November 12.
Időpont később:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik