Zeller Dóra (fehérben) duplázott a lettek ellen (Fotó: Twitter/MLSZ)


Markó Edina szövetségi kapitány három helyen változtatott együttesén a múlt csütörtöki, göteborgi mérkőzéshez képest: Csiszár Henrietta és Süle Dóra helyett Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára került be a kezdőcsapatba, míg a kapuban az eltiltott Bíró Barbarát a svédországi debütálása alkalmával hét gólt kapó Schildkraut Fruzsina helyettesítette.

Út az Eb-re
A kilenc csoportból a győztesek mellett a három legjobb második jut ki a 2021-es kontinensviadalra, a további hat második 2020 októberében pótselejtezőt játszik a maradék három helyért. Anglia a rendező jogán automatikus résztvevő.

A mieink hamar feltörték a világranglistán 93. helyezett lett válogatott védelmét, Zeller Dóra révén már a 9. percben megszerezték a vezetést, majd a Bayer Leverkusen támadójának újabb, valamint a ferencvárosi Pusztai Sára találatával a szünetre háromgólos előnyt harcoltak ki – de az MLSZ Twitter-oldalának beszámolója és a játék képe alapján lehetett volna nagyobb is a különbség a két csapat között.

A második félidőben egy másik leverkuseni légiósunk, Turányi Lilla is duplázott, kialakítva ezzel az 5–0-s végeredményt. A magyar csapat fölényét jól jelzi, hogy az UEFA statisztikája szerint a kapura lövési mutatóban 26–3-ra kerekedett a lettek fölé.

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

A magyar válogatott tavaly novemberben, Szombathelyen is megverte a letteket, Zeller és Pusztai az akkori, 4–0-s siker alkalmával is betalált.

A mieink a következő meccsüket október 23-án Szlovákiával vívják a selejtezősorozatban, majd november végén, ugyancsak hazai pályán Izland ellen zárják a kvalifikációt.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
LETTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–5 (0–3)
Liepaja,
Daugava Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Van der Helm (holland)
MAGYARORSZÁG: Schildkraut – Mosdóczi, Németh H., Turányi, Csiki (Nagy V., a szünetben) – Pusztai, Rácz Zs., Fenyvesi (Csiszár, 63.) – Jakabfi (Süle, 74.), Zágor, Zeller. Szövetségi kapitány: Markó Edina
Gólszerző: Zeller (9., 26.), Pusztai (33.), Turányi (54., 90+4.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Izland–Svédország 1–1

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 5
5
25–2 +23 13
2. Izland 5
5
21–2 +19 13
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 10–17   –7   7
4. Szlovákia 4 1 1 2   2–9   –7   4
5. Lettország 6 6   2–30 –28   0