Válogatott: Piszkosul mérges voltam magamra és az egész világra – Rossi

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.11.11. 19:59
null
Itt még a karantén előtt. Marco Rossi szerda este viszont csak a szobájából jelentkezhetett be (Fotó: Török Attila)
Különleges feladat vár Izland ellen Szalai Ádámra, a magyar válogatott csapatkapitányára. Többek között erről beszélt a pozitív koronavírustesztje miatt hotelszobájában „ragadt” szövetségi kapitány, Marco Rossi. Az olasz szakember karrierje egyik legfontosabb döntőjének nevezte a csütörtöki mérkőzést – épp emiatt különösen bosszús, hogy most fertőződött meg a vírussal. A csapat kulcsembere, Nagy Ádám arról beszélt, „nagypapás” módszerrel készült a találkozóra, ezzel véve elejét annak, hogy túlizgulja a helyzetet.

„Az elmúlt napokban többször is a lelkükre kötöttem, egyedül arra figyeljenek, amilyen tanácsokat adtunk nekik taktikai, fizikai szempontból. Ne hagyják magukat elterelni, sem a meccs jelentőségével, sem a körülményekkel. Hangsúlyoztam számukra, ha végig koncentrálnak, ha a pályán fejben és fizikailag is végig odateszik magukat, akkor jó esélyeink vannak csütörtök este”mondta a válogatott szövetségi kapitánya hotelszobájában ülve a kérdésre, mivel motiválja, bátorítja a csapatot, mi mindent mondott a keret fiatalabb tagjainak az Európa-bajnoki pótselejtező előtt.

Marco Rossi Nagy Ádám és Szalai Ádám állapotáról is beszélt – utóbbi a legutóbbi válogatott meccsek óta egyáltalán nem lépett pályára.

„Ami Nagy Ádámot illeti, ha látták, az elmúlt két hétben hogyan játszott a Bristol City keretében, láthatták, hogy a csapata hiába van nehéz helyzetben, Ádám jól játszott. Semmi kétely sincs vele kapcsolatban jogosan. Jó fizikai állapotban van. Ami Szalait illeti. Tény, hogy nem szerepeltetik, de jó állapotban van. Vannak kritikus pontok, amelyekben nagyon fontos lesz. A technikai stáb is hiányt szenved majd, kell valaki olyan a pályán, aki a lelki erejével képes a pályán vezető szerepet betölteni. Egyszerűen túl fontos személyiség ahhoz, hogy ne játszassam. Ha bárki bírálni akar emiatt, kevésbé érdekel. Sok szempontot kell mérlegelnem, amikor eldöntöm, hogy egy játékos kezd-e vagy sem. A mentális készségek a legfontosabbak. Ami a technikai kérdést illeti. Nem látok olyan éket, akit pályára lehetne küldeni a helyén nemzetközi szinten. Ahogy átveszi és fedezi a labdákat, olyan a magyar felhozatalban nem igazán van. Több kritikát kaptam, amikor a bolgárok ellen játszattam. Nézzék vissza a mérkőzést! Az első két találatunkban nagy szerepe volt. Én háromszázhatvan fokos körben nézem, vizsgálom a játékosokat. Nem kell, hogy a döntéseim mindenkinek tetszenek. De amíg a szövetség és a szurkolók bizalmát élvezem, addig maradok, és így lesz.”

A keret több tagja is kijelentette, a csütörtöki találkozó lesz eddigi karrierje legfontosabb összecsapása. Adja magát a kérdés: Marco Rossi számára is ez lesz-e az eddigi legjelentősebb? A kérdés, hogy másként készül-e Izland ellen, mint a korábbi meccseire, a pozitív koronavírusteszt árnyékában különleges értelmet nyert...

„A válogatott mezét hordva minden meccs különleges fontosságú. Egy barátságos meccset sem lehet lebecsülni, amikor egy egész országot képvisel az ember. Persze a holnapi meccs még különlegesebb. A fontosság tudatosságát megfelelően kell kezelni. Nem szabad érzelmileg túl korán kiégni. De minden megfelelő hangulatban történt eddig. Ami engem illet? Az én pályafutásomban is meghatározó fontosságú döntő lesz. Az, hogy pont a múlt éjjel jelenjen meg a szervezetemben a vírus... Nagyon mérges vagyok. Nem tudok olyan okot mondani, ami miatt pont egy nappal egy ilyen mérkőzés előtt jöjjön meg a pozitív eredmény. Igazából beleegyeznék abba, hogy korábban, vagy később kapjam el. Igazából még viccelődtünk is azon, hogy cserébe, hogy biztosan tudjam, továbbjutunk, bevállalnám a fertőzést. Ez még ezelőtt volt. S igazából nem is helyes ezzel viccelni, mivel rendkívül alattomos betegségről van szó. Este nem tudtam aludni. Piszkosul mérges voltam magamra és az egész világra. Igyekeztem túltenni magam rajta, igyekszem a srácokra és a feladatra koncentrálni. Nyugtat a tudat, hogy tudom, akiket holnap pályára küldök, igazi harcosok, akik tapodtat sem fognak engedni. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik.”

A kapitány arról is beszélt, úgy alakította ki a keretet, hogy felkészültek legyenek egy esetleges vírusfertőzésre, vagy a későbbi eltiltásokra, ezért Kleinheisler László kimaradása nem viseli meg a csapatot.

„Persze örültem volna, ha Laci itt van, de sajnos ez nem valósulhatott meg. Azt gondolom, hasonló okai vannak, mint az én távolmaradásomnak. De ezzel nem akarom a két szituációt párhuzamba állítani. Egy játékos, aki ott van a pályán mindig fontosabb, mint az edző, aki ott ül a kispadon vagy sem.”

Rossi hozzátette, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt játékát egyszerre is lehetségesnek tartja a pályán. Mindez azért fontos, mert Szófiában például Kalmár helyettesítette a középpálya tengelyében a Salzburg légiósát, s ha Szoboszlai a vírushelyzet miatt – a hétfő reggeli híreknek megfelelően – nem jöhetett volna el a válogatotthoz, vélhetően ismét a Dunaszerdahely színeiben remek őszt futó, már 10 gólt szerző Kalmár helyettesíthette volna a kezdőcsapatban.

„Mindig jó, ha egy poszton a bőséggel kell megküzdened edzőként” – tette hozzá.


„Olyan ellenfél vár ránk, amely papíron, hangsúlyozom, papíron erősebb nálunk. De ezt a pályán felül lehet írni. Emlékezzünk, az Eb-selejtezőn hallatlanul nehéz csoportba kerültünk be a negyedik kalapból, ehhez képest Walesben a kijutásért
játszhattunk. Úgy érzem, jó munkát végzünk, de ha holnap veszítenénk, ha ez a munka, a holnapi meccsre való felkészülés elégtelennek bizonyulna... Ezt is el tudom fogadni. Nem ragaszkodom erőnek erejével a pozíciómhoz. Mindent attól teszek függővé, meddig bíznak bennem. Ha megbecsülnek, annak örülök, ha nem nyújtunk olyan teljesítményt, amit elvárnánk magunktól, akkor nem. De tegyük hozzá, három igen nehéz ellenféllel nézünk szembe, az izlandiak, a szerbek és a törökök is előttünk állnak. Nagyon sok tényezőn múlik az eredmény. Rossz játékkal is lehet nyerni, jó játékkal is elkövetni óriási hibákat. Mindenesetre nagyon bízom abban, hogy jó teljesítményt fogunk nyújtani” – tekintett előre Marco Rossi.

Izlandi kérdésekre hozzátette, a magyar válogatott szerencsére teljesen fitt, az ő távolmaradása pedig remélhetőleg nem jár majd nagy gonddal. A munkát megfelelően végezték el. S vigyázó szemét továbbra is a csapatra tudja vetni, ugyan a szobája ablakától kicsit messze van az edzőpálya, látja őket – lélekben, és az üvegfalon túlról mindvégig velük volt, velük van.

„Mindenki játékra kész. Tegnap estig minden a tervezett mederben folyt. És ma is minden rendben volt. Telefonon koordináltuk a szakmai stábbal a javítandó dolgokat. Lehet, picit távolabb vagyok a megszokottnál, de ez is csak egyetlen, szerdai edzésre szólt.”

A kapitány által is méltatott Nagy Ádám négy éve az Eb-n is játszott Izland ellen, Rossi szavai alapján pedig csütörtökön is fog.

„Ez a csapat nem esett át olyan vérfrissítésen, mint a miénk. De ezzel nem azt próbálom mondani, hogy ez bármi negatívum lenne az izlandiakra nézve. Eljutottak egy olyan szintre, hogy nem kell őket bemutatni, hogy az A-osztályban tudnak játszani. Ez óriási dolog. Emiatt is úgy gondolom, hogy a holnapi mérkőzés valódi döntőhöz méltó lesz.”

Nagy Ádám (Fotó: Török Attila, archív)
Nagy Ádám (Fotó: Török Attila, archív)

Beszélt a praktikáiról is, mivel tereli el a figyelmét, izgul-e egyáltalán most.

„Nem vagyok izgulós típus. Tényleg. Van, hogy egy ilyen sajtótájékoztatón jobban izgulok, mint a mérkőzésen. Ez a mostani talán olyan szempontból kivétel, hogy mind érezzük a mérkőzés súlyát. Mind érezzük, hogy a jelen helyzetben rengeteg olyan ember van, olyanok nézik majd a mérkőzést Magyarországon, akiknek, ha picit is fel tudjuk dobni a napját, az életét, akkor az hatalmas dolog. Talán már pénteken, a bristoli meccsem után is ez a meccs kezdett járni a fejemben. Szerencsére nem volt azzal gond, hogy éjszakánként ne tudjak aludni. Hogy délutánonként mivel telt az idő? Még kinn Bristolban vettem magamnak egy szudokut, tudom, kicsit nagypapás, de azzal gyorsan telik az idő. Egy kis izgulás, egy kis drukk van. De ez még szerintem abszolút egészséges szinten maradt meg.”

„Ha csak azt nézzük, hogy az Eb óta milyen mérkőzések vannak az izlandiak lábában és a mi lábunkban, akkor azt mondhatom, erősödött mind a két válogatott. Természetesen nem lenne egyszerű összehasonlítani a csapatok régi arcát. Úgy érzem, mi a vérfrissítésnek köszönhetően is erősödtünk. Ma már alapvetően jó védekezésbőltudunkkiindulni. Próbáljuk folyamatosan a saját elképzeléseinket ráerőltetni az ellenfelekre. Persze van, hogy helyenként, sőt néhány meccsen elég gyakran, ebbe hiba csúszik. De próbáljuk megvalósítani az előzetesen megbeszélteket a pályán” – elemezte a magyar válogatott helyzetét és a két csapat Európa-bajnoki találkozója óta eltelt idő hatásait Nagy Ádám.

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL ITT OLVASHAT!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Hannes Halldórsson (Valur), Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – Anglia)
Védők: Ari Skúlason (Oostende – Belgium), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – Oroszország), Birkir Saevarsson (Valur), Kári Árnason (Víkingur Reykjavík), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – Dánia), Sverrir Ingason (PAOK – Görögország), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg BK – Norvégia), Hjörtur Hermannsson (Bröndby – Dánia), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – Olaszország), Aron Gunnarsson (el-Arabi – Katar), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – Kazahsztán), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – Oroszország)
Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – Anglia), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – Hollandia),Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – Anglia),Kolbeinn Sigthórsson (AIK – Svédország),Vidar Kjartansson (Valerenga – Norvégia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik