„Amikor minden rendben lesz, már itt sem vagyok” - ígéri az MLSZ német sportigazgatója

Vágólapra másolva!
2015.03.05. 11:55
null
Bernd Storck többek között a magyar utánpótlásképzésért is felel (Fotók: Mirkó István)
A Magyar Labdarúgó-szövetség sajtótájékoztató keretében mutatta be újonnan kinevezett német sportigazgatóját, Bernd Storckot, aki a telki edzőközpontban ismertette szakmai koncepcióját. Az 52 éves szakember elmondta, jól felismerhető stílus kialakítására törekszik.

Bernd Storck feladatai közé tartozik a magyar utánpótlásfutball egészének fejlesztése, a Double Pass vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása, valamint az A-válogatott szakmai támogatása is.

„Nem szoktam ülni, főleg a jövőben nem fogok – kezdte székfoglalóját Bernd Storck, majd állva folytatta. – Örültem a felkérésnek az MLSZ részéről. Bizonyos benyomásaim már vannak a magyar U17-es, U18-as és U20-as csapatokról. Miután ezt láttam, utána döntöttem, hogy elvállalom a felnőttekig tartó munkát, de elsősorban az akadémiai képzéssel szeretnék foglalkozni.

Az új sportigazgató inkognitóban is járja majd az akadémiákat
Az új sportigazgató inkognitóban is járja majd az akadémiákat

Storck játékoskarrierje egy sérülés miatt már 27 évesen véget ért, ezután kezdett edzősködni. 1996 és 2002 között a német Hertha BSC másodedzője volt, így Dárdai Pál szövetségi kapitánnyal is dolgozott együtt.

„A másik nagy feladat, hogy mindenhol kiépítsük a szükséges infrastruktúrát, segítsük az akadémiai képzés javítását. Ma is beszéltem a Double Pass képviselőivel. Fontos, hogy a fejlődés meglátszódjon az utánpótlás-válogatottak eredményein. Ismernem kell minden magyar játékost, nem csak egyes tehetségeket. A klubokban fogok kutakodni, ehhez szükségem van az együttműködésükre.”

Az új sportigazgató szerződése három évre szól, és Budapesten fog élni, folyamatosan hazánkban fog tartózkodni. Storck szerint fontos tisztán látni, hogy az adott játékos melyik válogatottba illik a legjobban, hol tud a legsikeresebb lenni, mikor tud a nagyválogatott hasznára lenni.

Vannak tehetségek Magyarországon, de tovább kell őket képezni, hogy kihozzák magukból a maximumot, mentálisan is megfelelő szinten kell lenniük. Két-három meccset láttam már, és mondhatom, jó képességű magyar fiatalok voltak a pályán, akik odateszik magukat, nem félnek, és szeretnének fejlődni. Néha ugyan még „szervezetlenül rámenősek a pályán", és a labda nélküli mozgásoknál is láttam problémát. A közeljövőben az U17-esek a legfontosabbak, mert selejtezőt játszanak, beszéltem már velük, próbálom jól felismerhető stílussal felvértezni őket."

Az U17-es válogatott Finnország elleni felkészülési mérkőzése előtt rendezett sajtóeseményen Storck hangsúlyozta, az edző pedagógus is egyben, az a dolga, hogy tanítson, így saját magának is meg kell tudnia mutatnia a gyakorlatokat, ki kell tudnia javítani a hibákat. A német szakember hétfői megérkezése után azonnal belecsapott a munkába, és az első időszakban végigjárja majd a hazai akadémiákat, sokszor inkognitóban teszi majd ezt. Személyes kapcsolatra törekszik a klubokkal, szeretné segíteni az edzők munkáját, de nem megmondóembernek érkezett, nem akar beleszólni senki munkájába.

„Egy jó konstrukció kialakításán dolgozom, inkább ajánlásokkal él majd a szövetség, és nem diktálni akarja, hogyan kell dolgozni a klubokban. De stratégia készül, amelyet a klubok megkapnak, remélhetőleg be is építik a munkájukba, merthogy én mint a válogatottak felelőse, a kluboktól függök. A német futball sikere is a szervezettségén, a felépítettségén múlik. Tizenkét éve elindult egy program, tizenkét év munkája alapozta meg a tavalyi vb-címet. A szövetség akkor a klubokkal és akadémiákkal együtt elindult egy kijelölt úton, s nem biztos, hogy minden klubnak úgy akaródzott dolgoznia, de ma már mindegyik elismeri, jó, hogy úgy tett.”

„Mikor lesznek eredmények? Keményen fogok dolgozni, szememben az a siker, ha jól felismerhető lesz a stílus. Látványos, szervezett játékra törekszünk, amelyből kitűnik, hogy megvan a szükséges hozzáállás, fizikai állapot. Hatalmas kihívás és büszke vagyok rá, hogy egy ekkora futballhagyományokkal rendelkező nemzet kért fel, de hagyjuk a múltat. Én sikeres akarok lenni, tudom, mi a siker. Nem félek a kihívástól, előretekintek. Amikor minden rendben lesz, már itt sem vagyok” – zárta Storck, aki szoros együttműködésre törekszik majd Dárdai Pállal is, de még nincs véglegesítve, mennyi köze lesz az A-válogatotthoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik