Milyen lapokkal játszhat még Rossi? Körkép Vida Kristophertől Beke Péterig

Vágólapra másolva!
2020.03.31. 07:34
null
Vida Kristopher Lengyelországban már bemutatkozhatott, három tétmeccsen 31 percet játszott, egy gólt szerzett a Piast Gliwicében – vajon a válogatottba is beállhat egyszer? (Fotó: facebook.com/piastgliwice)
Azzal, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy évvel elhalasztotta a nyári Európa-bajnokságot, olyan futballisták is szerephez juthatnak a kijutó válogatottakban, akiknek idén nyáron nem lett volna sanszuk pályára lépni. A magyar válogatottnak először persze a részvételt kell kiharcolnia, de az valószínűsíthető, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány az Eb-től függetlenül is folytatja a 2018 őszén megkezdett építkezést, és a következő egy évben, akár már a soron következő Eb-pótselejtezők (az eredeti tervek szerint ma rendezték volna a kijutásról döntő utolsó meccseket) előtt is feltűnhetnek olyanok a keretben, akiket eddig nem vetett be.

 

ROSSINÁL DEBÜTÁLTAK
Willi Orbán (RB Leipzig – Németország, 12-szeres válogatott)
Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok, 11)
Holender Filip (Lugano – Svájc, 6)
Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria, 8)
Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia, 5)
Gazdag Dániel (Bp. Honvéd, 1)
Ferenczi János (DVSC, 1)
Sigér Dávid (FTC, 2)
Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus, 1)
Nagy Zsolt (Puskás Akadémia, 2)

Azt minden különösebb elemzés nélkül könnyen leszögezhetjük, hogy nem túl mély a magyar válogatott kerete, azon játékosok névsora, akiknek van már nemzetközi rutinjuk, és egyáltalán szóba kerülhet a nevük egy-egy kerethirdetés előtt. Marco Rossi többször elmondta már, hogy egy-egy meccset megelőzően úgy negyven játékos van, akit kiemelten követ, és akik közül kiválasztja azt a 25-26-ot, akik majd az aktuális keretet alkotják.

Rossi 2018 szeptemberétől irányítja a magyar válogatott, azóta tízen mutatkoztak be nála a nemzeti csapatban, és a tíz közül öten – Baráth Botond, Holender Filip, Holman Dávid, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán – stabil kerettaggá váltak, rájuk mindig számít a kapitány, ha egészségesek. Sőt, az ötből hárman, Baráth, Szoboszlai és Orbán jó eséllyel hosszú távon is alapemberré válhat az olasz szakvezetőnél, a tavalyi tíz meccsből ötször mindhárman kezdtek, amikor nem, akkor valamelyikük mindig hiányzott a keretből is (általában kényszerből).

Az jól látszik, hogy alapvetően Rossinál is előnyt élveznek a légiósok – a fent említettek kivétel nélkül külföldön futballoznak –, de azért Gazdag Dániel, Ferenczi János, Sigér Dávid és Nagy Zsolt példája is mutatja, hogy az NB I-es újoncok előtt sincs zárva az ajtó.

A külföldön szereplő magyarok között kevés olyan játékost találunk, aki még nem volt válogatott, de azért akad egy-kettő. A 24 éves Vida Kristopher 2011 óta játszik külföldön, pályára lépett a holland, a szlovák és két meccsen csereként beállva immár a lengyel élvonalban is azt követően, hogy a télen Dunaszerdahelyről az Ekstraklasában címvédő Piast Gliwicébe szerződött. Sőt, egy meccsen a Lengyel Kupában is játszott és a Lechia Gdansk ellen rögtön gólt is szerzett. A támadó Szlovákiában, a DAC-nál együtt dolgozott Marco Rossival, de igazából az olasz edző távozása után lendült formába: másfél év alatt 15 gólt szerzett a Fortuna Ligában, Rossi időszakában csak kettőt. Ha a lengyel élvonalban is hasonlóan gólerős tud maradni, a kapitány is számításba veheti.

A másik olyan futballista, aki a télen szerződött Lengyelországba, Tamás Márk, ő a DVTK-tól ment a Slask Wroclawhoz, amelynél két mérkőzést már végigjátszott – ráadásul belső védőként és akár balhátvédként is bevethető. Miután a védelem összeállítása eltiltások és sérülések miatt ősszel sok fejtörést okozott Rossinak, Tamással bővülhet a variációs lehetőségek száma. Mi több, rögtön két Tamás is képbe kerülhet, mert a zalaegerszegi balhátvédről, Tamás Krisztiánról (24) már elmondta Rossi, hogy számolna vele, csak éppen november óta sérült.

SZÓBA JÖHETNEK MÉG
Cikkünkben azon játékosok kerültek fókuszba, akik eddig még egyszer sem szerepeltek a válogatottban, ám a következő egy évben olyanok is előtérbe kerülhetnek, akik egy-két alkalommal ugyan már játszottak a nemzeti csapatban, de Marco Rossitól még nem vagy csak kevés lehetőséget kaptak. Ide tartozik például a sérülése után a pályára februárban visszatérő Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), a fehérvári Hangya Szilveszter, akivel télen rendezte a kapitány a korábbi nézeteltérését vagy a ferencvárosi Otigba Kenneth és Sigér Dávid, akikről nemrégiben Rossi is elmondta, hogy bekerülhetnek a keretébe. Ugyanez igaz Eppel Mártonra (Cercle Bruges) is, de a légiósok közül hosszabb távon Szalai Attila (Apollon Limassol) vagy Balogh Norbert (Hull City) is említhető. Utóbbi esetében az angol sajtó írt arról, hogy a bolgárok ellen bekerülhetett volna a keretbe, ám a válogatottsághoz hosszabb távon először a klubjában kellene állandó játéklehetőséghez jutnia, hiszen ebben az idényben csak három bajnokin szerepelt, az őszi szezon nagy részét sérülés miatt kihagyva.

Rajta kívül egyébként az utóbbi időben több olyan NB I-es játékos nevét is megemlítette a kapitány, akiknek jó esélye lehet a közeljövőben a válogatott meghívóra. A 32 éves Cseri Tamás esetében az életkora azért kérdésessé teszi, hogy beleférhet-e a hosszabb távú elképzelésekbe, de Batik Bencének 26 évesen erre még minden esélye meglehet.

Vida Kristopheren és Tamás Márkon kívül egyébként még van egy-két olyan légiósunk, aki egyéves távlatban esetleg képbe kerülhet, de esetükben formajavulásra lenne szükség ehhez, mert ebben az idényben csak elvétve kaptak lehetőséget klubjukban, illetve nem tudtak sokat hozzátenni csapatuk szerepléséhez. Ide tartozik a belső védő Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), a középpályás Schäfer András (Chievo – Olaszország, januártól DAC – Szlovákia) és Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin – Lengyelország), de említhetjük a támadók közül a legutóbbi MLS-idényben 28 meccsen csak egy-egy gólt és gólpasszt jegyző Sallói Dánielt (Sporting Kansas City – Egyesült Államok) is.

Továbbá vannak még olyan, külföldön szereplő utánpótláskorú fiatalok, akik klubjuk első csapatában még nem játszottak, de az ifjúságiak között nyújtott teljesítményük okán bízhatnak abban, hogy ősszel szintet tudnak lépni, és akkor Szoboszlai Dominik tavalyi belépőjéhez hasonlóan esetleg a válogatottban is megmutathatják magukat. Ide sorolnánk a 18 éves szélső Bukta Csabát, aki a Red Bull Salzburg osztrák másodosztályú fiókcsapatában, a Lieferingben három gólnál és öt gólpassznál tart, valamint a Hamburg U19-es együtteséből a 19 éves Beke Pétert, aki ebben az idényben 17 bajnokin 14 gólt ért el hat gólpassz mellett. Valamint említhetjük még a középpályáról az U21-es válogatott Szőke Adriánt is, aki 10 meccsen 168 percet játszott a holland élvonalbeli Heraclesben.

MAGYAR LÉGIÓSOK, AKIK MÉG NEM VOLTAK FELNŐTTVÁLOGATOTTAK, DE SZÓBA KERÜLHETNEK

HOLLANDIA

Eredivisie
Szőke Adrián
(Heracles)

EGYESÜLT ÁLLAMOK
MLS (I. osztály)
Sallói Dániel
(Sporting Kansas City)

LENGYELORSZÁG

Ekstraklasa
Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin)
Tamás Márk (Slask Wroclaw)
Vida Kristopher (Piast Gliwice)

SVÁJC
Super League
Kecskés Ákos (Lugano)

SZLOVÁKIA
Fortuna Liga
Schäfer András (DAC – kölcsönben a Genoától)

UTÁNPÓTLÁS
(Csak azokat említjük meg, akik esetében látunk minimális esélyt, hogy a következő egy évben eljussanak a felnőttválogatottig.)
Beke Péter (Hamburg U19 – Németország)
Bukta Csaba (Red Bull Salzburg U19 és Liefering)

TELJES LÉGIÓSLISTÁNKAT ITT ÉRHETI EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik