Mezey György: nyolc évtized a labdával

Vágólapra másolva!
2021.09.07. 07:07
null
80-year-old György Mezey looks back on a successful coaching career (Photo: Csaba Dömötör)
Legutóbb 1986-ban Mexikóban vett részt világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott, az akkori nemzeti csapatot irányító Mezey György nyolcvanesztendős lett.

 

Mezey György nyolcvanesztendős – a magyar labdarúgás egyik meghatározó edzőegyénisége 1941. szeptember 7-én született Topolyán, de a 2020 elején lapunknak adott interjújában elárulta, nincs erős kötődése a településhez. Édesapja postamesterként dolgozott, a világháború éveiben szinte havonta költöztek, kisgyerekként Mezőberényben is élt, de futballozni már Rákoskeresztúron kezdett. Játékosként nem alkotott maradandót, a TFSE, a Budafok, a Keszthely, az MTK és Bp. Spartacus színeiben futballozott, utóbbiban kezdte el edzői karrierjét, huszonnyolc évesen, majd 1971-ben lett a BVSC edzője, mi több, a Szőnyi útra később is visszatért. A szakvezetői pályafutását meghatározó MTK-nál 1977-ben már első osztályú bajnokin ülhetett a kispadon, mindeközben a Testnevelési Főiskola osztályvezetője, majd adjunktusa volt, nem tűnt tehát meglepőnek, hogy a szakértelmére sok helyen felfigyeltek. A magyar futball sikeresebb időszakában a korábbi szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán 1980-ban kérte fel, dolgozzon a válogatott mellett, egyúttal irányítsa az olimpiai válogatottat – stábtagként tehát szerepet vállalt abban, hogy nemzeti csapatunk kvalifikálta magát az 1982-es világbajnokságra (sikeres duónak tartották a párosukat: Mészöly Kálmán a szenvedélyt, a tüzet, Mezey György a higgadt szakértelmet adta a munkához): a spanyolországi vb után ő lett a szövetségi kapitány, a 42. születésnapján, 1983 szeptember 7-én az NSZK ellen 1–1-es döntetlent hozó mérkőzésen dirigálta először a válogatottat.

A MESTEREDZŐ CSENDBEN, VISSZAVONULTAN ÉL BUDAPEST KÖZELÉBEN

Ahogy egy nyolcvanéveshez illik, csendben, visszavonultan él.

A kerek évfordulót családi körben ünnepli, de jó eséllyel a régi kollégák, ellenfelek, tanítványok is felköszöntik. Budapest közelében él. A futballt már csak szurkolóként, mint lapunknak mondta, nagyapaként figyeli. Nyolc unokája közül Ádám a fóti felnőttek között, Keve a váci U19-es, Regő az UTE U15-ös csapatában szerepel.

2020-ban az M4 Sport – Az Év Sportolója gálán az MLSZ életműdíját vette át, az idei Eb alatt az Origo szakértője volt.

Aki látta abban az időszakban a nemzeti csapatot, aligha felejti: a korát messze megelőző modern futballal lepte meg ellenfeleit az együttes. Addig nem igazán ismert szervezett csapatvédekezést, letámadást alkalmazó stílust honosított meg. Az 1986-os vb selejtezőjében a Hollandiában elért 2–1-es győzelem után a hazaiak világsztárjai arról panaszkodtak, hogy esélytelennek érezték magukat a mieinkkel szemben. A Róth Antal, Nagy Antal, Garaba Imre, Kardos József alkotta négyes lenyűgöző összhangban futballozott, a Nyilasi Tibor, Détári Lajos nevével fémjelzett középpálya mellett-mögött áthatolhatatlan falat képezve. A sikeres vb-kvalifikáció (csoportelsőség Hollandia, Ausztria és Ciprus előtt) eredményeként Mezey Györgyöt az év legjobb európai szövetségi kapitányának választották. Az egyik leglátványosabb sikerét 1986 márciusában érte el, amikor felkészülési mérkőzésen Brazília ellen 3–0-ra győzött a magyar csapat, amelyet szakértők a vb-győzelemre is esélyesként emlegettek. Ám a mexikói vb szörnyen sikerült. Elhibázott felkészülés, a gerincműtétből visszatérő Nyilasi Tibor mellőzése, a játékosok külvilágtól történő teljes elzárása és még sok rejtélyes körülmény játszott közre a kudarcban: a Szovjetunió elleni 0–6 örök folt Mezey György kapitány életművén. A Kanada elleni 2–0 nem volt elég a továbbjutáshoz, mert a két évvel korábbi Eb-győztes franciák 3–0-ra legyőzték a mieinket. A 0–6 után is lett volna esély, hiszen a csoportharmadikok közül Uruguay 2–7-es gólkülönbséggel is továbbment, mi viszont 2–9-cel kiestünk.

Mezey György 1988-ban öt meccsre visszatért kapitányként, majd a Videoton, aztán a Bp. Honvéd edzője lett, a kispestiekkel 1991-ben bajnoki címet nyert. A kilencvenes években szakosztályvezetőként a BVSC futballját építette újjá, és 1996-ban kis híján a Szőnyi úton is aranyérmes lett, de az FTC megelőzte a vasutasokat. Nevéhez fűződik Dárdai Pál karrierjének egyengetése: 1996 elején egy évre a Szőnyi útra csábította a középpályást, aki 1997-ben Zuglóból szerződött a Hertha BSC-hez. 2000-ben a Vasas, 2003-ban az Újpest vezetőedzőjeként dolgozott, 2008-ban lett a Videoton szakmai vezetője, ezzel párhuzamosan a Puskás Akadémia munkáját is irányította. Történetük első bajnoki címét 2011-ben, Mezey Györggyel a kispadon szerezték meg a fehérváriak, azóta Székesfehérvár díszpolgára.

Volt az MLSZ szakmai vezetője, az edzőképzés irányítója, a FIFA instruktora, elismert szaktekintély. Mezey György nyolcvanéves – eltelt nyolc évtized a labda bűvöletében.

(Mezey György életéről szeptember 18-án sorozat indul lapunk szombati mellékletében, a Képes Sportban.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik