Kétszer állt fel a padlóról és győzött az U17-es válogatott

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 14:27
null
Rácz Barnabás (10) szerezte a mieink első gólját (Fotók: Korponai Tamás)
Győzelemmel kezdte az U17-es Eb-selejtező elitkörét a magyar válogatott: a Pisont István irányította együttes 3–2-re legyőzte Finnországot Telkiben. A vendégek kétszer is előnybe kerültek, ám a házigazda magyar csapat mindkétszer egyenlíteni tudott, majd Takács Krisztofer góljával a rendes játékidő ráadásában meg is nyerte a mérkőzést.
ELŐZMÉNYEK

Spanyolország, Franciaország, Hollandia. A legtöbb futballkedvelő embernek minden bizonnyal a nívós utánpótlás-nevelés is az elsők között beugrik ezen országokról – nos, a trió biztosan nem lesz ott az U17-es Európa-bajnoki döntőben. A magyar viszont ott lehet!

Fontos tudnivaló, hogy csak a csoportelsők jutnak be a nyolcas Eb-döntőbe, amelyet Szlovákiában rendeznek májusban. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség számít. Kíváncsi a további részletekre és Pisont István szövetségi edző véleményére? Beharangozónkból mindent megtudhat!

A MÉRKŐZÉS

A havas időjárással dacoló csapatok mérkőzését a finnek kezdték jobban, a kezdeti mezőnyfölényt a 9. percben már gólra is váltotta a vendég együttes: Onuray Köse forgolódott a mieink tizenhatosán belül, majd a jobb oldalon érkező Galibert elé tálalt, aki becsúszva, hét méterről a bal felsőbe lőtt, a magyar védők már nem tudtak menteni. (0–1)

A finnek ezután is ráerőltették akaratukat a Pisont-csapatra, a 17. minutumban kis híján tovább növelte előnyét a vendégcsapat, Jaakko Oksanen 15 méterről a bal oldali kapufa mellé lőtt. Sokáig úgy tűnt, hogy a magyar válogatott nem tud már kiegyenlíteni a szünetig, ám a hajrában fordult a kocka.

Rácz Barnabás kényszerítőzött Bölcsföldi Milánnal, majd előbbihez került a labda, a Haladás játékosa pedig 15 méterről a jobb alsóba helyezett. (1–1)

Bölcsföldi Milán és Richard Jensen küzdelme a hófalak között
Bölcsföldi Milán és Richard Jensen küzdelme a hófalak között

Nagyon fontos gól volt ez, hiszen így a fordulás után minden kezdődhetett elölről, a magyar válogatott ledolgozta hátrányát.

A második félidő újabb fordulatokat tartogatott. A 65. percben a finnek ismét megszerezték a vezetést, egy rosszul elvégzett kirúgás után Oksanen csapott le a labdára, majd Jääkeläinenhez passzolt, aki 15 méterről a magyar kapuba tekert. (1–2)

A hajrát ezúttal is megnyomta a magyar válogatott, a 77. minutumban meglett az egyenlítés: ZsótérDonát 19 méterről tüzelt, kísérlete megpattant a vendégek csapatkapitányán, Lassason, így az irányt változtató labda a finn kapuba hullott. Már mindenki kezdte azt hinni, hogy döntetlennel kezdődik az elitkör, ám a 84. percben megszerezte a három pontot érő gólt a magyar csapat: Zsótér passzát TakácsKrisztofer váltotta gólra, így a Pisont-csapat lélektanilag nagyon fontos győzelmet aratott. (3–2)

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

PERCRŐL PERCRE

85. perc: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! GYŐZÖTT A MAGYAR VÁLOGATOTT, 3–2

Elképesztő hajrát produkált a Pisont-csapat a második félidőben is, az imént gólt szerző Zsótér ezúttal az előkészítő szerepében jeleskedett, passzát Takács Krisztofer váltotta gólra, a jobb oldalról volt eredményes a magyar játékos a tizenhatoson belülről, jó 14 méterről.

84. perc: VEZET A MAGYAR VÁLOGATOTT! 3–2, Takács Krisztofer

Újra felállt a padlóról a magyar válogatott: Zsótér Donát 19 méterről vette célba a vendégek kapuját, lövése megpattant a finnek csapatkapitányán, Lassason, ami becsapta Mujunen, a labda a feje fölött a hálóba hullott.

77. perc: ISMÉT EGYENLÍTETTÜNK! 2–2, Zsótér Donát

68. perc: Kihasználták harmadik cserelehetőségüket a vendégek: az imént gólpasszt adó Oksanen helyett Kevin Larsson lépett pályára.

66. perc: Cserélt a magyar válogatott: Tihanyi Olivér váltotta Korozmánt.

Egy rosszul elvégzett kirúgásra lecsapott a finn válogatott, pontosabban Oksanen, aki Jääkeläinenhez továbbította a megszerzett labdát, a csereként beálló finn futballista egy igazítás után 15 méterről, bal oldalról a jobb alsóba tekert Ivancsics mellett.

65. perc: ISMÉT VEZET FINNORSZÁG! 1–2, Jääkeläinen

61. perc: A magyar gólszerző, Rácz vette célba a finnek kapuját, Mujunen azonban hárított.

59. perc: Ráczot állította meg lesen a macedón játékvezető.

58. perc: Újabb változtatás a finneknél: Juha-Pekka Jääkeläinen váltotta Richard Jensent.

54. perc: Cserélt a magyar válogatott is: Vida Máté váltotta Bölcsföldit.

50. perc: A második félidőben eddig a játék küzdő szelleme domborodott ki, egyik kapu sem forgott veszélyben az első tíz minutumban.

48. perc: Korozmán Kevin kapta a mérkőzés első sárga lapját, a magyar futballista Jouinit rúgta fel.

43. perc: Zsótér Donát próbálkozása elkerülte a finnek kapuját.

41. perc: Cseréltek a vendégek a szünetben: a gólszerző Galibertet Akseli Kalermo váltotta.

41. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

A szünetben tehát 1–1-es eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok Telkiben – a finnek korán megszerezték a vezetést, ám a magyar válogatott a hajrában egyenlíteni tudott.

40. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

39. perc: A hajrában Ivancsics Alexnek volt védeni valója, Santeri Kumpula kétszer is kísérletezett, ám a magyar kapus állta a sarat (és a havat), így az eredmény nem változott.

Rácz Barnabás háromszögezett Bölcsföldi Milánnal, s újra előbbihez került a labda, aki 15 méterről, jobbal a jobb alsóba tekert. A magyar csapat egyenlített tehát a félidő hajrájában, így minden kezdődhetett elölről.

37. perc: EGYENLÍTETT A MAGYAR VÁLOGATOTT! 1–1, Rácz Barnabás

35. perc: Megsokasodtak a szabálytalanságok, az elmúlt öt percben négyszer is a sípjába kellett fújnia egy-egy fault miatt Dejan Jakimovszki játékvezetőnek.

32. perc: Bölcsföldi kísérletét védte a vendégek kapusa.

29. perc: Ezúttal a finnek jutottak szabadrúgáshoz, a csapatkapitány Fredrik Lassas kísérlete azonban nem okozott veszélyt a magyar kapu előtt.

Santeri Kumpula és Bedi Noel fejpárbaja
Santeri Kumpula és Bedi Noel fejpárbaja

27. perc: Továbbra is a finnek akarata érvényesült a pályán, majd Zsótér 30 méterről elvégzett szabadrúgását lehúzta Mujunen.

Az első húsz percben a finnek akarata érvényesült a pályán, a vendégek meg is szerezték a vezetést Galibert találatával. A Pisont-csapatnak azonban még rengeteg ideje van, hogy egyenlítsen és kiharcolja a fontos három pontot.

17. perc: Mezőnyfölényben játszott a finn válogatott az első negyedórában, míg a 17. minutumban Onuray Köse ismét a mieink tizenhatosánál okozott zavart középen, majd a jobb oldalon érkező Jaakko Oksanenhez passzolt, aki 15 méterről épphogy eltévesztette a magyar kaput, a bal oldali kapufa mellé trafált.

Onuray Köse a 11-es pontnál forgolódott, majd a jobb oldalon érkező Elliot Galibert elé tálalt, aki becsúszva, hét méterről a bal felsőbe lőtt. A menteni igyekvő magyar védő nem ért oda, így a labda szabadon vágódott a hálóba.

9. perc: MEGSZEREZTE A VEZETÉST FINNORSZÁG! 0–1, Galibert

Telkiben is hull a hó, ahogy az ország nagy részén, ám a pályát letakarították, így az tökéletes állapotban van.

5. perc: Az első nagyobb lehetőség Korozmán Kevin előtt adódott, aki 15 méterről a bal alsót vette célba, ám a vendégek kapusa hárított.

2. perc: A finnek kezdték jobban a meccset, Karim Jouini lövését védte Ivancsics. A magyar csapat ezután magához ragadta a kezdeményezést.

1. perc: A MÉRKŐZÉS ELKEZDŐDÖTT!

A svéd és a fehérorosz U17-es válogatott eredetileg 14.30-kor, Tatabányán csapott volna össze, ehelyett azonban 17.30-tól Telkiben feszülnek egymásnak a felek. A magyar–finn mérkőzés időpontját és helyszínét (14.30, Telki) nem befolyásolja a döntés. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Magyarország–Finnország U17-es Eb-selejtező a sorozat elitkörében. Tartsanak velünk!

U17-ES EB-ELITKÖR, 3-AS CSOPORT, 1. FORDULÓ
Telki. Vezeti: Jakimovszki (macedón)
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 3–2
MAGYARORSZÁG: Ivancsics – Bedi, Talabér, Kecskés, Spandler – Szántó (Takács K. 80.), Gazdag, Rácz – Bölcsföldi (Vida 54.), Korozmán (Tihanyi 66.) , Zsótér.
Kispad: Ordasi, Polgár, Nagy Á., Koszta.
FINNORSZÁG: Mujunen – Galibert (Kalermo – a szünetben), Sauranen, Lehtinen, Ojanperä – Kumpula, Lassas, Jensen (Jääkeläinen 58.), Oksanen (Larsson 68.) – Jouini, Köse.
Kispad: Kuusinen, Tuovinen, Virtanen, Ahonen.
Gólszerző: Rácz (37.), Zsótér (77.), Takács (84.), ill. Galibert (9.), Jääkeläinen (65.)

AZ U17-ES EB-ELITKÖR PROGRAMJA
KEDD

Svédország–Fehéroroszország, 17.30, Telki
CSÜTÖRTÖK
Magyarország–Fehéroroszország, 14.30, Telki (Tv: Sport1)
Finnország–Svédország, 14.30, Tatabánya
VASÁRNAP
Svédország–Magyarország, 14.30, Telki (Tv: Sport1)
Fehéroroszország–Finnország, 14.30, Tatabánya

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik