Magyar igazság – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.04.01. 00:37

Nálunk már az óvodások is tudják, hogy három a magyar igazság, de gondolkodtak már azon, hogy másoknál mennyi? Az a poén, hogy valószínűleg ugyanennyi, esetleg hét, mert e két szám ősidőktől fogva misztikus erővel bír szinte minden népnél. Közismert szólásunk a nyelvészek szerint a latin „Omne trium perfectum – Az a teljes, ami három” kifejezésből eredeztethető, a hozzá biggyesztett magyar, illetve igazság szó pedig leginkább nyomatékosító jellegű.

A számmisztika és a sport közös híveinek bizonyára tetszene az elmélet gyakorlatba ültetése a futballpályán. Itt van például válogatottunk, amely a mezőny zöméhez hasonlóan három mérkőzéssel indította a világbajnoki selejtezősorozatot. Az elsőn a lengyelekkel szemben három gólt szerzett s hármat is kapott, a másodikon San Marinóban szintén hármat lőtt immár nulla ellenében, így a harmadikon Andorrában találataink száma már nem is lehetett kérdéses, legfeljebb az, mennyi jön cserébe. Persze amikor három kulcsembernek (Gulácsi Péter, Sallai Roland, Willi Orbán) vissza kell mennie klubjához a Bundesligába, nehezedik a dolgunk. Szerencsére itt van például Nikolics Nemanja, aki három ország bajnokságában (magyar, lengyel, amerikai) lett gólkirály…

Ez tehát az elmélet, a gyakorlathoz viszont nem ártott örök mementóként felidézni legutóbbi, csúful végződött andorrai kirándulásunkat. Nem fogják elhinni, hogy a 2017 nyarán elszenvedett 1–0-s vereségből a most pályára lépő keret hány tagja vette ki a részét: Lang Ádám, Kleinheisler László és Nagy Ádám, tehát három! A meccs első félideje közel egyenlő erők küzdelmét hozta a Pireneusok festői völgyében, csak a hajrára tudtuk megszokni a durva riválist és a műfüvet (szegény Kalmár meg is sérült), Fiola szerencsére megszerezte a vezetést. Szünet után Gazdag is jól bólintott, majd Kleinheisler talált be, a végén meg jött Nego és a szépítés, 4–1, több mint sima.

A különbség három, hisz ez a magyar igazság! No meg az, hogy csapatunk megint biztosan hozta a kötelezőt, s már hét pontnál jár. Csak slusszpoénként jelezzük, a török igazságot nehezebb megtalálni a Nemzetek Ligája-kiesést (mi feljutottunk ugyanabból a csoportból!) követő, vb-selejtezőn aratott bravúros holland- és norvégverésből, majd a gyengécske lettek elleni hazai döntetlenből. Ja, Oslóban és a baltiaknak is hármat vágtak a félholdasok, de utóbbiaktól kaptak is hármat… Így hét pontjuk van, mint nekünk, ami ugye a háromhoz hasonlóan szintén mágikus szám.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik