Magyar–angol: az MLSZ kitiltotta a már azonosított rendbontókat

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.10.14. 21:11
null
A FIFA által rasszistának minősített szurkolói viselkedés egy plusz egy zárt kapus büntetést és súlyos pénzbírságot jelentett a magyar szövetség számára (Fotó: Szabó Miklós)
Kétéves eltiltást a labdarúgó-rendezvények látogatásától és jelentős pénzbüntetést kapnak azok, akik miatt az UEFA és a FIFA megbünteti a magyar szövetséget, de még ez is súlyosbodhat.

 

Balhé Londonban, a Puskás Arénában, az Európa-bajnokságon. Lassan nem telik el úgy magyar válogatott mérkőzés, hogy ne kelljen utána feszengve figyelni a híreket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szankciójáról. A büntetési tételek már-már irreálisak, az UEFA júliusban 2+1 zárt kapus mérkőzést és 100 ezer euró pénzbüntetést, a FIFA szeptemberben 1+1 zárt kapus mérkőzést és 200 ezer svájci frankos pénzbüntetést szabott ki a Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) a drukkerek diszkriminatív és rasszista viselkedése miatt. A keddi londoni atrocitásnak – a Wembleyben magyar és lengyel szurkolók összeverekedtek a helyi biztonsági személyzettel – is biztosan lesz következménye.

„A FIFA vizsgálja a londoni rendbontást, és dönt az esetleges büntetésekről, jósolni nem érdemes az ügyben – válaszolta lapunk érdeklődésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – A találkozó rendezőjeként alapvetően az angol szövetség felel a rendbontásokért, de az objektív felelősség elve alapján a vendégszurkolók viselkedéséért a magyar szövetséget vonják eljárás alá. A San Marino elleni mérkőzésig jó eséllyel véget ér a vizsgálat, de az angliai Európa-bajnoki döntőhöz hasonlóan akár el is húzódhat.”

A Magyarország–Anglia (0–4) találkozót követően több balhézó személyt azonosítottak a helyszínen, az érintetteket az MLSZ két évre eltiltotta a labdarúgómeccsek látogatásától, ez azonban nem vette elejét a londoni verekedésnek. Milyen szankciókkal lehet még élni a renitensekkel szemben?

„Az Anglia elleni hazai világbajnoki selejtező előtt hiába fogalmaztuk meg kéréseinket mi, a játékosok és a szövetségi kapitány a szurkolóknak, akadt egy elenyésző kisebbség, amely nem tartotta be – mondta Sipos Jenő. – Többeket már sikerült videofelvételek és egyéb bizonyítékok alapján azonosítani, de pontos létszámot csak a rendőrségi eljárás lezárulta után lehet mondani. Akik bizonyítottan rendbontást követtek el, két évig el lesznek tiltva a labdarúgó-rendezvények látogatásától, illetve a FIFA-tól kapott pénzbüntetést polgári peres eljárás keretén belül rájuk terheljük. Ám úgy tűnik, ez nem elég. Az immár rendszeressé váló többszöri büntetés kapcsán az MLSZ azt érzékeli, hogy összefogás és támogatás nélkül nem lehet úrrá lenni a jelenlegi helyzeten.”

„A szurkolók kitiltása és az anyagi kár mellett talán még jelentősebb a magyar futball nemzetközi megítélésének presztízsvesztesége. A szövetség szerint aránytalanul szigorú fegyelmi döntésektől és az igazságtalan nemzetközi fogadtatástól függetlenül a selejtező lezárultával tovább folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy az oda nem illő rendbontók és magatartások távol maradjanak a stadionoktól. Ehhez kérjük a szurkolók támogatását. A szövetség belátja, nem annyira egyszerű szervezői feladat ezeket a magatartásokat kiküszöbölni és kizárni, csak akkor, ha a mérkőzésre kilátogató szurkolók ebben hasonlóan gondolkodnak. Tehát nem kizárólag az MLSZ feladatáról van szó, hanem közös ügyről, amelynek része az is, hogy a részvételi szabályokat szigorítjuk, a közénk nem illő rendbontókat kiközösítjük, az esetleges igazságtalan döntések ellen fellebbezünk és harcolunk.”

A FIFA-tól legutóbb kapott 200 ezer svájci frankos (kb. 67 millió forintos) büntetés átterhelése a szurkolókra jelentős visszatartó erő lehet, bár sokakban felvetődhet a kérdés, mennyire jogszerű a szankció alkalmazása. Lapunk az ügyben jogi szakértőhöz fordult, aki megerősítette, teljesen valós az MLSZ követelése.

„A mérkőzésen történő rendbontás miatt kiszabott büntetés jogi értelemben kárnak minősül, kárt okoztak az MLSZ-nek a rendbontásért felelős szurkolók – magyarázta dr. Simor Miklós sportjogász. – A drukkerek a jegyvásárláskor hozzájárulnak ahhoz, hogy fényképet és videofelvételt készítsenek róluk, amelyek segítségével beazonosíthatók, így az ellenük szóló bizonyítékok szerzése jogszerű. Összetettebb kérdés, hogy a büntetés mekkora része terhelhető rá egy-egy szurkolóra. Az UEFA által kiszabott összeg eszmei kár, nehéz megítélni, hogy valaki a cselekedetével hány százalékát okozta. Az MLSZ valószínűleg megnézi, kik azok a biztosan beazonosítható személyek, akik részt vettek a dobálásban, a rasszista rigmusokban, és várhatóan a cselekedetük súlya alapján osztja szét a büntetést.”

A keddi angol-magyar vb-selejtező (1–1) után több brit lap arról írt, hogy a vendégszektorban a meccs elején azért tört ki balhé, mert egy drukker állítólag rasszista megjegyzést tett az egyik önkéntesre. A Bors információja alapján azonban megkérdőjelezhető, valóban innen indult-e a szurkolók és a rendfenntartók összecsapása. A lapnak nyilatkozó szemtanú szerint az egyik drukker által a kezdés előtti pillanatokban magasba tartott, a térdelőgesztust elutasító molinó miatt vonultak a rendezők a szektorba, és a verekedés azután tört ki, hogy a lelátórészen tartózkodó lengyel, illetve magyar szurkolók társuk védelmére keltek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik