Labdarúgás: bemutatták az első magyar vb-ezüstös csapatról készült dokumentumfilmet

Vágólapra másolva!
2022.12.16. 22:54
null
Bemutatták az első magyar vb-ezüstérmes csapatról készült dokumentumfilmet (Fotó: Koncz Márton)
Két nappal a katari labdarúgó-világbajnokság döntője előtt, péntek este az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották az Ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő című dokumentumfilm díszbemutatóját.

 

A Becsengetünk Produkció alkotásából kiderül, hogy kik játszottak a magyar ezüstcsapatban, milyen is volt a második világháború előtti magyar futball, illetve mit köszönhetnek a magyaroknak az olaszok.

Amint Dénes Tamás sporttörténész a filmben elmondja, az olaszokat a két világháború közötti időszakban tulajdonképpen a magyarok tanították meg futballozni, első világbajnoki győzelmük évében, 1934-ben például az olasz bajnokság 18 csapatából 12-nek volt magyar edzője.

A film középpontjában az 1938-as franciaországi világbajnokság és annak párizsi döntője van, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a magyar válogatott a világbajnoki trófea közelébe került, de 4:2-es vereséget szenvedett a címvédő olaszoktól. Fény derül arra is, miért nem játszott az aranyérem sorsát eldöntő találkozón a magyar csapat egyik legjobbja, Toldi Géza, valamint a szintén remek játékerőt képviselő Turay József és Korányi Lajos.

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

Borsody István rendezőnek és stílszerűen 11 fős csapatának filmjében 1988-ban készült felvételen elmondja véleményét a döntőben szereplő csapat tagja, Szűcs György. Frissen nyilatkozik benne az ugyancsak pályára lépő Lázár Gyula lánya, valamint Zsengellér Gyula fia, a labdarúgó, majd sportújságíró Zsengellér Zsolt. Utóbbi szerint az 1938-as magyar válogatottnak az Aranycsapat sikereiben is óriási szerepe volt.

A dokumentumfilm a másik oldalról is igyekszik megvilágítani az eseményeket, ezért megszólal benne a párizsi vb-döntő relikviáit őrző Fiorentina Múzeum igazgatója, Massimo Cervelli, valamint a Bologna szóvivője is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik