Kiábrándító eredményű kísérletezés, súlyos magyar vereség

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 19:58
null
<strong>KATTINTSON A KÉPRE AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ! (Fotó: Mirkó István)</strong>
A Pusk&aacute;s Ferenc Stadionban szenvedett 3&ndash;0-s veres&eacute;get a magyar labdar&uacute;g&oacute; v&aacute;logatott a vil&aacute;gbajnoki r&eacute;sztvevő N&eacute;metorsz&aacute;gt&oacute;l. K&iacute;s&eacute;rleti fel&aacute;ll&aacute;s, gyenge j&aacute;t&eacute;k, teljesen meg&eacute;rdemelt vend&eacute;gsiker.

A Nationalelf nem sokat tétovázott, a Bundesligában pocsék szezont záró, de a válogatottban rendre megtáltosodó Podolski tornáztatta meg egy távoli bombával Király Gábort, majd a 4. percben büntetőhöz jutottak a vendégek Torghelle Sándor szabálytalansága után.

Podolski magabiztosan bevarrta a bal fölsőbe a tizenegyest (ez volt a 38. gólja a Nationalelfben), villámgyorsan megszerezte a vezetést Németország (0–1).

Az első magyar lehetőség a 7. percben adódott, mikor Dzsudzsák Balázs húzta meg a bal szélt, centerezését azonban Torghelle elől menteni tudták. Az első tíz percet német ziccer zárta le: egy szép kényszerítő után Trochowski Özil elé tálalt, a középpályás lövését Király hatalmas bravúrral hárította.

A 15. percben jött az ismétlés, Khedira ugratta ki Özilt, aki ziccerben ment kapura, Király ismét szépen védett, de finoman fogalmazva sem volt megnyugtató a magyar védelem játéka... Özil rövidesen elkönyvelhette a háromból semmit, újra helyzetbe került, és újra Király állta útját. Mindenesetre Koeman érdekes húzása (Vanczák és Horváth hátul, Juhász feltolva védekező középpályásnak) az első húsz perc alapján nem a várt eredményt hozta.

A 25. percben egy hosszú indítással Torghelle léphetett volna meg, de Neuer figyelt, jó ütemben jött ki, és tisztázott. Az újonc Koman Vladimir két perc múlva egy kontra után nagy lövést eresztett meg, sajnos magas lövés is volt egyben – Neuernek nem ment fel a pulzusa. Nem úgy Királynak, aki hosszabb ideje munka nélkül volt, most viszont Kroos átlövését kellett kiszednie a sarokból. A 33. percben a német csapatkapitány, Miroslav Klose került helyzetbe, lövése viszont messze fölé szállt.

Dzsudzsák okozta a legtöbb problémát a Nationalelfnek, egy perccel később megint megforgatta Boatenget, beadása viszont nem talált csatárt. Ez a jelenet még egyszer megismétlődött, de még így is legalább azt el lehetett mondani, hogy a bal szélen tudunk veszélyeztetni – a jobb oldal „távollétével tüntetett".

A 43. percben egy újabb magyar védelmi hiba után Özil került ziccerbe, a szokásos eredménnyel: Király bravúrral védett. Egy német gól, több is lehetett volna – a kísérleti felállásban játszó magyar válogatott az első 45 perc alatt gyengén teljesített.

2. félidő

KOEMAN: A NÉMETEK URALTÁK A MECCSET

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Sport1-nek értékelte a németek elleni felkészülési mérkőzést (0–3). A szakember tovább kísérletezik, több agresszivitást szeretne látni.


„A németek hamar vezetést szereztek, vissza kell nézni, hogy jogos volt-e a tizenegyes, a kispadról nem lehetett jól látni. Egyértelműen uralták a meccset, remek állapotban vannak a vb előtt, mi remélem, a svédek elleni meccs előtt leszünk ilyenben" – mondta a kapitány, aki meglepő húzásáról (Juhász Roland középpályára állítása) is beszélt.


„Megpróbáltunk agresszivitást hozni a középpályára, mert ez hiányzik a csapatból. Jobb kommunikációval sikeresebb is lehetett volna a dolog" – mondta Koeman.

 

 

„Az első félidőben nem voltam teljesen elégedett, rengeteg helyzetet kihagytunk, a szünetben megkértem a játékosokat, hogy jobban hajtsanak. A fordulást követően a második gól után megnyugodtam. Továbbra is az a célunk, hogy felkészüljünk a világbajnokságra" – vélekedett német kollégája, Joachim Löw.

Erwin Koeman eleget látott, visszatette Juhászt középhátvédbe – az első játékrész alapján ez volt az egyetlen logikus megoldás... A magyar együttes egy Dzsudzsák-lökettel jelentkezett, majd a PSV szélsője kavargatott a tizenhatoson belül, kiharcolva egy szögletet – Boatengnek megvolt a napi testmozgás. Az más kérdés, hogy a kornerből nem lett semmi...

Az 59. percben Dzsudzsák szabadrúgása vágódott szögletre, Huszti beadása után a németek tisztáztak. Az utolsó félóra kezdetét tömeges cserék jelezték, Németh Krisztián is bemutatkozott, Torghellét váltva – maradt az egycsatáros játék. Németh egyből kapott egy ízelítőt a felnőtt válogatott meccsek „szépségeiből": Friedrich brutális mozdulattal „karatézta le" az AEK-csatár, egy sárga lapért cserébe. Ha azt mondjuk, csúnya volt, még finoman fogalmaztunk. Ha nem felkészülési meccs, akkor meg azonnali piros lap...

A 69. percben megszerezték a második gólt a németek: Gomez került helyzetbe a tizenhatoson belül, Király egészen sajátos mozdulattal próbált menteni, a suta védési kísérlet után a Nationalelf csatára a hálóba pöckölt. A meccs mindenesetre megmutatta Király jó és rossz oldalát is... (0–2).

A 73. percben jött a harmadik is, Cacau lépett ki a védők között, higgadtan kicselezte Királyt, és az üres kapuba gurított (0–3). A fütty a nézőtérről már nem szórványos volt.

A hajrá csendes játszadozásba fulladt, a magyar csapat nem tudott veszélyes akciót kidolgozni – a támadójáték éppoly sivár volt, mint az utóbbi meccseken (sajnos) megszokhattuk. A végén még Lázok János is bemutatkozott (jól meg is rángatta Podolski mezét, majd a meccs legjobb magyar lövésével adott munkát Neuernek), ennél többet viszont nem lehetett feljegyezni: 0–3, gyenge játék, kiábrándító vereség, rosszul elsült kísérletezés. Inkább felejtsük el.

 

 

ÍGY LÁTTÁK A JÁTÉKOSOK 
Király Gábor: - Volt néhány jó megmozdulásom a meccsen, meg egy-két rosszabb is. Ezekből azonban nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni. Ami a csapatot illeti, annak örülök, hogy a mieink többször bátran felléptek a középpályán, s ilyenkor csak egy-egy jó passzra lett volna szükség a helyzetekhez, azonban a támadásainkat mindenképpen fel kell gyorsítani.
Koman Vladimir: - Nem erre számítottam, de azért nem történt tragédia. Örülök, hogy bemutatkozhattam a felnőtt válogatottban, amihez sokan gratuláltak, és a csapattársak is gyorsan befogadtak. Ami a mérkőzést illeti, Sokkal pontosabb és agresszívabb játékra lett volna szükség a sikerhez.
Dzsudzsák Balázs: - Csak azt tudom megismételni, amit Erwin Koeman mondott nekünk a találkozó után: el kell felejtenünk ezt a mérkőzést. Elégedettek semmiképpen nem lehetünk, de azért tragédia sem történt. Nem kell még temetni minket, de mindenképpen fejlődnünk kell, már a következő héten is. A hollandok ellen ugyanis még nehezebb dolgunk lesz, hiszen ők a németeknél is gyorsabban és többet passzolnak. Számomra kifejezetten nehéz meccs lesz majd, hiszen biztosan én leszek majd a reflektorfényben, miután ott játszom Hollandiában. Én ettől függetlenül ugyanúgy készülök arra a meccsre is, mint bármelyik másikra.

 

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Németország 0–3 (0–1)
Gólszerző: Podolski (4. – 11-esből, Gomez 69., Cacau 73.)
Az élő, szöveges közvetítést itt tekinthetik meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik