Kézcsók a nagyinak – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.10.03. 22:19

A Milos férfi keresztnév jelentése a szláv nyelvekben kedves, szerbül egyébként a kegyelem szónak is hasonló a töve (cirill betűvel милос). Amikor csaknem 19 éve, 2003. november 7-én a mintegy huszonötezres lélekszámú vajdasági kisvárosban, Verbászon a Kerkez család egy kisfiúval gyarapodott, sok minden más mellett ezek az igen emelkedett, pozitív jelentések is számíthattak a névadásnál. Persze a lényeg, hogy egészséges a gyermek, így volt ezzel a magyar nagymama is (mint minden egyes nagyszülő, amióta világ a világ). Bár profi labdarúgók esetében ritkán emlegetjük a nagyikat, ezúttal azért fontos a személye, mert Kerkez Milos elmondása szerint, amikor eljött az ideje, a mama és az apuka is a „futballmagyarságot” pártolta. Ennek és a tehetség fokozatos kibontakozásának tudható be, hogy az AZ Alkmaar ifjú balhátvédje 18 esztendősen bemutatkozhatott Marco Rossi csapatában a németek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Méghozzá váratlanul érett, kiváló játékkal, utána az olaszok elleni visszafogottabb teljesítményt tudjuk be az érthető rutintalanságnak.

Kerkez Milos olyannyira feldobódott a válogatottbeli debütálástól, hogy visszatérve holland klubjába, rögtön góllal vétette észre magát a Groningen elleni bajnokin, majd a lefújás után odaadta a mezét egy nézőtéri fiúcskának. Az meg rögtön magára húzta a kék dresszt, s fogadok, alig lehetett róla otthon leimádkozni. Mégis, mi jelenthet nagyobb motivációt egy még mindig süvölvény sportolónak, mint hogy egyik napról a másikra példaképpé válik, miközben még neki is érdemes keresnie a példákat s példaképeket? Kerkez esetében él a remény, hogy nem szalad el vele a ló, hiszen ott vannak vele jelenlegi lakóhelyén, Amszterdamban a szülei, akikről ő maga mondta, nagy szüksége van rájuk: „Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Ez így természetes ebben a korban, örülök, hogy itt vannak velem.”

Őszinte gyerekember még, aki viszont meglepően tisztán és reálisan látja a helyzetét, részben azért, mert noha igen fiatal, már öt ország (szerb, osztrák, magyar, olasz, holland) futballkultúrájába belekóstolt. Ráadásul a döntéseiben is érettséget mutat, elvégre hiába maga a legendás Paolo Maldini hívta személyesen Milánóba, a több játéklehetőség reményében otthagyta az AC Milant, és alkmaari előmenetele alapján jól tette. Nincs mese, ha így folytatja, Kerkez Milos alapembere lehet a megújuló magyar válogatottnak. Köszönet a nagymamának (is)!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik