Így végezzük el a szögleteket, a szabadrúgásokat Szoboszlaiék nélkül

MILITÁR IVÁNMILITÁR IVÁN
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 17:52
null
Holender Filip jobb oldali magyar szöglete Ciprus ellen
A magyar labdarúgó-válogatott Ciprus (1–0) és Írország (0–0) ellen játszotta az Európa-bajnokságra felkészítő találkozóit, melyeken az utóbbi időkhöz képest új helyzet állt elő. Ugyanis Kalmár Zsoltra és Szoboszlai Dominikra sem számíthatott Marco Rossi szövetségi kapitány, így kérdésessé vált, ki, illetve kik végzik el a szögleteket, szabadrúgásokat, melyek támadásban az egyik legfontosabb fegyverét jelentették eddig a csapatnak. Ez a csapatunk sorozatunkban állandó elemzőnk, Militár Iván videós elemzésében ezeket a játékhelyzeteket vizsgálta meg az elmúlt két meccs tapasztalatai alapján.

A SZABADRÚGÁSOK, SZÖGLETEK FONTOSSÁGÁRÓL

A futballszakma döntő többsége, a Bene Ferenc által magyarul is megénekelt Taktikai Periodizáció ötletének hatására, a játékban négy momentumot (Bene Ferenc játékelemnek hívja) különít el egymástól: szervezettség védekezésben, szervezettség támadásban, átmenet védekezésből támadásba, illetve átmenet támadásból védekezésbe. Ha csupán ezt a négy momentumot vesszük alapul, a definíciók szigorú értelmezése mellett hiányérzete támadhat annak, aki mélyebben foglalkozik a futball történéseivel, hiszen a rögzített szituációk ebből a felsorolásból hiányoznak.

Pedig a statisztika szempontjából a játék ezen szegmensének egyre nagyobb jelentősége van. Például, a 2018-as oroszországi világbajnoksággal kapcsolatosan létrehozott FIFA szakmai összefoglalóban a következőt lehet olvasni:

„Ha a tizenegyeseket nem számítjuk, a 2018-as világbajnokság legnagyobb változása a rögzített szituációkat tekintve a szögleteket érintette. Átlagosan minden huszonkilencedik szögletből egy gól született. Ugyanez a szám a dél-afrikai tornán, 2010-ben 61 volt, míg Brazíliában, 2014-ben 36. A szögletek növekvő hatékonysága Oroszországban a kieséses szakaszban is folytatódott, ahol a csapatok 31 szögletből átlagoltak egy gólt. Brazíliában ezért az egy gólért 41 szögletet kellett végignézni a kieséses szakaszban.”

Jól látható tehát, hogy a különböző ilyen szituációk, azon belül is a szögletek döntő érvényességgel bírnak kiélezett meccseken. A magyar válogatott számára, az Eb-csoportjában kvázi kis csapatként, a rögzített játékhelyzetek különleges lehetőségeket biztosíthatnak a gólszerzésre.

A következőkben végigvesszük a két felkészülési találkozón, Ciprus és Írország ellen elvégzett összes magyar támadó szabadrúgást és szögletet, személyekre, rúgókra lebontva.

HOLENDER FILIP

A ciprusi találkozón lecseréléséig Holender Filipre hárult a szögletek és szabadrúgások elvégzésének feladata. Beadásai után nagyobb veszély ugyan nem alakult ki, de a labda sebessége és pontossága elégedetté teheti a szövetségi kapitányt. Holender szereplésére van esély a bal oldali szárnyvédő pozíciójában, ha pedig pályán lesz, nagy esély van rá, hogy ő lesz a szabadrúgások és szögletek felelőse a közelgő kontinenstornán.

VARGA ROLAND

A jelenlegi magyar keret legjobb rúgótechnikával rendelkező játékosa. Ha klasszikus szélsőkkel játszana a magyar válogatott, ezen tulajdonsága miatt akár érdemes lenne Varga Rolandot a kezdőbe is jelölnie Marco Rossinak, ahogy az írek ellen is kezdett, persze Sallai Roland visszatérésével ez változhat a portugálok ellen. Ha Varga Roland pályára lép, érdemes lenne minél több rögzített szituációt kierőszakolni, hiszen gólveszélyesen kanyarítja be a labdákat vagy veszélyezteti közvetlenül az ellenfél kapuját.

KLEINHEISLER LÁSZLÓ

Csupán egy szöglet elvégzésére volt lehetősége Kleinheislernek, ami ugyan nem sikerült tökéletesre, de képességei alapján az eszéki középpályás is alkalmas lehet ezek elvégzésére. Feltéve, hogy nincs a pályán Holender vagy éppen Varga Roland. Személyes véleményem szerint érdekes lehetne olyan stratégiákat kidolgozni, kifejezetten Kleinheisler számára, amikor a lövőerejéről híres futballista egy gyorsan elvégzett kisszöglet, esetleg legurítás után lőhetne kapura vagy adhatna be az érkezők számára.

VARGA KEVIN

Az írek elleni felkészülési találkozó utolsó perceire a sok csere miatt kifogyott a magyar válogatott a kijelölt „pontrúgókból”. Ebben a helyzetben Varga Kevin vállalkozott a szögletek elvégzésére, és helyzeteket is sikerült ezekből kialakítani. A mérkőzés legnagyobb helyzete, Szalai Attila kavarodás utáni lövése is Varga Kevin beadása után alakult ki. Bár ezen a találkozón pontossága nem volt meggyőző, karrierje során már többször bizonyította, hogy rúgótechnikája átlagon felüli, tehát ő is opció lehet a szögleteknél és szabadrúgásoknál.

Összességében elmondható, hogy a magyar válogatott szögletein és szabadrúgásain látszott Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt hiánya. A beadások kevésbé voltak pontosak, a labda sebessége elmaradt Szoboszlai nagy tempóban belőtt labdáitól, illetve szerencsénk sem volt a felkészülési mérkőzések során. Voltak azonban biztató jelek: Varga Roland például kifejezetten jó megoldásnak tűnhet, és ha a szerencse is mellénk pártol ezekben a helyzetekben, akkor Szalai Ádám- és/vagy Willi Orbán-góloknak tudunk örülni. Úgy legyen!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik