Fertőzött és sérült bolgárok; Rossi lehetséges meglepetései

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.10.06. 20:27
null
Petar Zanev még nincs olyan állapotban, hogy vállalni tudná a játékot (Fotó: Getty Images)
Ahhoz, hogy szakmai alapon ítélhessük meg, mit várhatunk a csütörtöki Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtezőtől, részletes formamutatót készítettünk a magyar és a bolgár játékosok idénybeli fontosabb mutatói – meccsszám, gólok, gólpasszok – alapján. Cikkünkből kiderül, számos problémával küzd Georgi Dermendzsiev, a bolgárok szövetségi kapitánya, míg Marco Rossi keretét, illetve a játékosok statisztikáit elnézve egy-két meglepetést is el tudunk képzelni.

BOLGÁR GONDOK

A bolgároknál eleve érdekes, és Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány bizonytalanságát mutatja, hogy négy kapuvédőt is meghívott a keretbe. A legutóbbi, szeptemberi kerethez képest a Lokomotiv Plovdiv játékosa, a válogatottban még nem szereplő Martin Lukov az új név a poszton. A bizonytalanság egyik oka, hogy a Nemzetek Ligájában kezdő, Wales és Írország ellen egy-egy gólt kapó Georgi Georgiev a klubjában, a Cserno Moréban sem számít alapembernek, az új idényben a nyolc bajnokiból csak hárman szerepelt, ötször csere volt. A Ludogorec kapusa, Plamen Iliev pedig most tért vissza a sérüléséből, csak két meccsen védett eddig ebben az évadban.

A védelemből két olyan játékos esett ki koronavírus-fertőzés miatt, aki feltételezhetően kezdett volna a mieink ellen. A csapatkapitány, Petar Zanev kapcsán már a szeptemberi NL-meccsek után jeleztük, hogy pozitív tesztet produkált, és bár azóta már elkezdte az edzéseket a CSZKA Szófia belső védője, még nincs olyan állapotban, hogy vállalni tudná a játékot. A legutóbb Walesben kezdő balhátvédről, a belga Charleroi-ban futballozó Ivan Goranovról pedig másfél hete derült ki, hogy elkapta a vírust.

Így a várhatóan négyvédős felállásban a Ludogorec két alapemberének, a válogatottban Walesben jó játékkal debütáló jobbhátvédnek, a brazil születésű Cicinhónak, valamint a középen és szélen is bevethető Anton Nedjalkovnak biztos helye van. Ők folyamatosan játékban vannak, csakúgy, mint a horvát Hajduk Splitben légióskodó, a legutóbbi két válogatott meccset is végigjátszó, 23 éves belső védő, Krisztian Dimitrov. A negyedik védő pozíciójára többen is pályáznak, köztük a bolgár keret legfiatalabb játékosa, a 19 éves, kétszeres felnőttválogatott Valentin Antov, aki már 12 tétmeccsen szerepelt ebben az idényben a felnőttek között, köztük négy Európa-liga-selejtezőn, gólja és gólpassza is volt már az új évadban. A válogatottban viszont még nem kezdett, és összesen csak 24 percet játszott. Kérdés, hogy vele, vagy mondjuk a válogatottba először meghívott, a belga Cercle Bruges-ben folyamatosan szereplő balhátvéd, Dimitar Velkovszki pályára küldésével vállal-e kockázatot Dermendzsiev kapitány. Nagyobb esély van arra, hogy a rutinosabb Vaszil Bozsikov, Sztrahil Popov, Georgi Terziev trióból választja ki a negyedik védőjét.

A bolgár védők közül egyébként tavaly Nedjalkov gólpasszt adott, és Terziev pedig gólt szerzett a Ludogorecben a Ferencváros ellen, az Európa-liga csoportkörében, illetve a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, viszont mindketten végig a pályán is voltak (és kétszer Cicinho is játszott) azon a három meccsen, amelyen a Fradi összesen hat gólt szerzett a bolgár bajnok ellen.

A bolgár középpályássorról sokat elmond, hogy az a Galin Ivanov van a legjobb formában, akit 2019 tavaszán a Haladásból ismerhettünk meg, harcos, jó futballista, de azért nem topligás szint. Nem véletlen, hogy miután kiesett a vasiakkal az NB I-ből, Szombathelyről nem Nyugat-Európába vezetett az útja. Hazájában a CSZKA 1948 Szófiában játszik, tíz tétmeccsen (köztük két válogatott találkozón) szerepelt ebben az idényben, és az elmúlt egy hónapban négy gólt szerzett (egy gólpassz mellett). Továbbá a szintén Bulgáriában, Plovdivban futballozó szélsőt, a három gólja mellett két gólpasszt is jegyző Todor Nedelevet érdemes még kiemelni. Bolgár oldalról rossz hír, hogy a keretbe a szeptemberi névsorhoz képest újként meghívott Boriszlav Conev (CSZKA Szófia) az utolsó bajnoki fordulóban megsérült, fél évre kidőlt, így a válogatottban sem játszhat.

Azt bolgár kollégánk, a Meridian Match sportnapilap munkatársa, Teodor Boriszov is megerősítette, hogy a kerethirdetés óta Bulgáriában Andrej Galabinov hiánya jelentette a fő témát a válogatottnál.

„A Spezia csatára két meccsen három gólt szerzett, annyit, mint Cristiano Ronaldo vagy Romelu Lukaku, mégsem szerepelt Dermendzsiev kapitány névsorában, ami nagy felháborodást keltett. A szövetség ezek után próbált korrigálni a helyzeten, de a Spezia már nem akart zöld lámpát adni a csatár válogatott szerepéléséhez, mert az Eb-selejtező után Finnországban is szerepel a válogatott, és Finnországból visszatérve Olaszországban karanténba kellett volna vonulnia Galabinovnak. Aztán miután megegyeztek, hogy akkor csak a Magyarország elleni meccsen szerepel majd, megsérült a Milan elleni bajnokin, így nem játszhat csütörtökön” – összegezte a helyzetet Boriszov.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult Cagliari-csatár, Kiril Deszpodov visszatért a keretbe (a jelenlegi keretben ő lehetett volna az egyetlen topligás játékos, de kölcsönadták a Ludogorecnek), de ő jelentős meccshiánnyal küzd, hiszen csak tíz percet játszott ebben az idényben. A legeredményesebb bolgár támadó ebben az idényben a 11 tétmeccsen négyszer eredményes, 32 éves, de csak kétszeres válogatott Dimitar Iliev a Lokomotiv Plovdivból. A korábban Spanyolországban is futballozó Szpasz Delev egy hónapot nem játszott klubjában, az Arda Kardzsaliban, miután pozitív lett a vírustesztje, de szeptember végén visszatért a pályára. Érdemes lesz még figyelni a dán Midtjyllanddal BL-főtáblára jutó Bozsidar Kraevre, aki a dán a bajnokságban és az írek ellen szeptemberben a válogatottban is gólt szerzett.

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov (Levszki; 8 tétmeccs/0 a válogatottban), Plamen Iliev (Ludogorec; 2/0), Georgi Georgiev (Cserno More; 5/2), Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv; 8/0)
Védők: Vaszil
Bozsikov (Slovan Bratislava – Szlovákia; 7/0), Sztrahil Popov (Hatayspor – Törökország; 5/1), Anton Nedjalkov (Ludogorec; 11/2), Georgi Terziev (Ludogorec; 3/0),Cicinho (Ludogorec; 10/1, 1 gól/0 gólpassz), Krisztian Dimitrov (Hajduk Split – Horvátország; 8/2, 1/0), Valentin Antov (CSZKA Szófia; 12/0, 1/1), Dimitar Velkovszki (Cercle Bruges – Belgium; 8/0, 0/1)
Középpályások: Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula – Oroszország; 10/2), Todor Nedelev (Botev Plovdiv; 10/2, 3/2), Krisztijan Malinov (OH Leuven – Belgium; 6/1), Galin Ivanov (CSZKA 1948 Szófia; 10/2, 4/1), Alekszandar Cvetkov (Beroe; 9/1), Birszent Karagaren (Lokomotiv Plovdiv; 10/2, 3/0), Janisz Karabeljov (Szlavija; 8/0), Filip Krasztev (Szlavija; 10/1)
Támadók: Kiril Deszpodov(Cagliari – Olaszország; 1/0, kölcsönben: Ludogorec), Bozsidar Kraev (FC Midtjylland – Dánia; 9/2, 2/0), Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv; 11/1, 4/0), Szpasz Delev (Arda Kardzsali; 8/2, 2/1), Iszmail Isza (Cserno More; 7/0, 0/3), Georgi Jomov (CSZKA Szófia; 7/0, 1/3)

A nevek mellett az első szám az összes tétmeccset (a második csapatokban és az U-válogatottban játszott meccseket nem számoltuk) jelöli ebben az idényben, mellette az szerepel, hogy ebből hányat játszott a válogatottban, majd a gólok, gólpasszok következnek (ha voltak).

A BOLGÁROK SZEPTEMBERI NL-MECCSEI
Bulgária–Írország 1–1 (Kraev 56., ill. Duffy 90+3.)
Wales–Bulgária 1–0 (N. Williams 90+4.)

Akár Nikolics is lehet a titkos fegyverünk (Fotó: Szabó Miklós)
Akár Nikolics is lehet a titkos fegyverünk (Fotó: Szabó Miklós)

ROSSINAK LEHETNEK MEGLEPETÉSEI

Azt már megszokhattuk az elmúlt egy évben, hogy különböző okok miatt sosem tudja a legerősebb összeállításban pályára küldeni a magyar válogatottat Marco Rossi szövetségi kapitány. Tavaly ősszel előbb a középpályán akadtak gondok sérülések, eltiltások miatt, utána pedig a védelemben.

Ezúttal azonban úgy tűnik, a védőkkel nincs gond, sőt Loic Negóval jelentősen bővültek a variációs lehetőségek. Botka Endre a Ferencvárossal kemény BL-selejtezőkön edződött, és úgy fest, kiszorította a válogatottból klubtársát, a korábban alapembernek számító Lovrencsics Gergőt. A múlt hétvégén Willi Orbán góllal tért vissza az RB Leipzig kezdőcsapatába, Lang Ádám (Omonia Nicosia) pedig 11 tétmeccsel a legtöbbet játszó védőnk ebben az idényben, de a szintén Cipruson futballozó Szalai Attila (Apollon) sem panaszkodhat a kilenc mérkőzésével.

A középpályások közül a nyolc tétmeccsen hét gólt (igaz, ebből négyet a Magyar Kupában), négy gólpasszt elérő Gazdag Dánielre (Bp. Honvéd) és a 14 találkozón (ez a legtöbb a magyar keretben az idényben) 7/4-es (gól/gólpassz) mutatóval büszkélkedő Kalmár Zsoltra (DAC) mondhatjuk, hogy parádés formában futballozik. Az az egy kérdés, milyen formában van Nagy Ádám, akit bajnokira még nem nevezett az angol másodosztályú Bristol City, ellenben két kupameccset végigjátszott.

Most inkább elöl okozhat gondot, hogy Szoboszlai Dominikot nem engedte el a Red Bull Salzburg, és az sem jött jókor, hogy Szalai Ádám egy időre kikerült a Mainz első keretéből, ami miatt klubjában csak egy tétmeccsen szerepelt (kettőn pedig a válogatottban), igaz, a Német Kupában rögtön gólt is szerzett. Viszont vannak kellemes meglepetések is, mint az, hogy Szőke Adrián a holland élvonalbeli Heracles eddigi mind a négy bajnokiján kezdett, és csatárt játszott, igaz, gólt nem szerzett. Nem úgy Varga Kevin, aki Debrecenből érkezve néhány hét alatt már négy török bajnokin is pályára lépett az élvonalbeli Kasimpasában, és rögtön a második meccsén szépségdíjas gólt lőtt.

Velük – még ha nem is a kezdőcsapatban – meglephetné a bolgárokat Rossi, de Gazdag is képes lehet arra, hogy megtréfálja a házigazdákat Szófiában. És még az is benne van a pakliban, hogy a 11 tétmérkőzésen kilenc gólt szerző, az oroszok ellen a válogatottban is betaláló Nikolics Nemanja lesz a titkos fegyverünk, akár Szalai ékpárjaként, akár a második félidőben a helyére beállva.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes
(Ferencváros; 9 tétmeccs/0 a válogatottban),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország; 4/2), Hegedüs Lajos (Paksi FC; 2/0)
Védők: Bese Barnabás (OH Leuven – Belgium; 7/1, 0 gól/1 gólpassz), Botka Endre (Ferencváros; 7/0, 0/2), Fiola Attila(Mol Fehérvár FC; 9/1, 0/1), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC; 7/0), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc; 4/0),Lang Ádám(Omonia Nicosia – Ciprus; 11/2), Loic Nego (Mol Fehérvár; 9/0, 2/1), Willi Orbán(RB Leipzig – Németország; 4/2, 1/0),Szalai Attila(Apollon – Ciprus; 9/2, 2/1)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd; 8/1, 1/2), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd; 8/0, 7/4), Holender Filip* (Partizan Beograd – Szerbia; 5/2), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia; 14/2, 7/4), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia; 4/2), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia; 13/1, 0/2), Sigér Dávid (Ferencváros; 9/2, 1/0)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC; 5/0, 3/1), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC; 11/2, 9/1), Sallai Roland (Freiburg – Németország; 6/2, 2/1), Szalai Ádám (Mainz – Németország; 3/2, 1/0), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia; 4/0), Varga Kevin* (Kasimpasa – Törökország; 9/0, 1/0)

*Varga Kevin öt meccset a DVSC-ben játszott, Holender Filip pedig csak a svájci Luganóban és a válogatottban szerepelt eddig, új csapatában, a Partizanban még nem.

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3., Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6., Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Időpont később: Bulgária–Magyarország
November 12.
Időpont később:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik