Feröeri-magyar: Szivics, az NB I volt „feröerije” figyelmeztet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.14. 10:37
A DVTK vezetőedzője, Tomiszlav Szivics korábban öt évig játékos-edző volt Feröeren, és tisztában van vele, mi várhat a mai Eb-selejtezőn a magyar válogatottra.

„Hú, az már nagyon régen volt!” – hangsúlyozza rögtön a Nemzeti Sport megkeresésekor Tomiszlav Szivics, amikor szóba kerül, hat évet töltött el Feröeren, s ha valaki, akkor ő tudja, mire számíthat kedden a magyar válogatott. A DVTK vezetőedzője 1996 és 2001 között játékos-edző volt a szigeteken, három csapatnál – Vágur, B36, KÍ – is szerephez jutott, mielőtt a szerb U17-es korosztályos válogatottnál vállalt munkát.

„Egyike voltam az első külföldieknek, akik Feröerre kerültek – emlékezik a 48 éves szakember. – Élveztem a munkát, szabad kezet kaptam, jobbára azt csináltam, amit szerettem volna. A vezetők hagytak kibontakozni, mindent alárendeltek a fejlődésnek. Nemcsak játszottam és a felnőttcsapat felkészítéséért feleltem, hanem az egész brigádot én edzettem, az U15-ös együttestől kezdve az U21-esekig. Bámulatos volt, ahogy a játékosok hozzáálltak a munkához: miután letudták a napi melót, jöttek, és úgy tréningeztek, mint az igazi profik! Abban biztosak lehetünk, hogy kedden százhúsz százalékot igyekeznek kiadni magukból.”

„Azok az idők elmúltak, amikor mindenki bucira verte őket – figyelmeztetett Tomiszlav Szivics. – Vigyázni kell velük! Muszáj őket komolyan venni, mert ha valaki is félvállról veszi a mérkőzést ellenük, gond lehet. Láttam azonban, hogy a magyar válogatott milyen hozzáállással lépett Bukarestben pályára. Ha hasonlóan motivált lesz, kijön a két válogatott közötti tudásbeli különbség, ez pedig az eredményben is megmutatkozik. Nem árt ugyanakkor mindenre felkészülni, mert Feröeren az év háromszázhatvanöt napjából csaknem háromszázhúszon esik az eső, emellett nagyon fúj a szél. Kellemetlen a klíma, nehéz megszokni. De nem szabad hagyni, hogy bármi is ezen múljon, ráadásul most napsütést jósolnak az ott lakók.”

SZIVICS A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN RÉSZLETESEBBEN IS BESZÉL A FERÖERI KÖRÜLMÉNYEKRŐL, KITÉR A MŰFÜVES PÁLYA JELENTŐSÉGÉRE IS.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, F-CSOPORT
Október 14., kedd
20.45:
Feröer–MAGYARORSZÁG (Tv: M1) – élőben az NSO-n!
20.45: Finnország–Románia
20.45: Görögország–Észak-Írország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 2 2 4–1 +3 6
2. Finnország 2 1 1 4–2 +2 4
3. Románia 2 1 1 2–1 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 1
5. Görögország 2 1 1 1–2 –1 1
6. Feröer 2 2 1–5 –4 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik