Egyszer egyenlítettünk, egyszer vezettünk: iksz Luxemburgban

Vágólapra másolva!
2022.11.17. 19:40
A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-re végzett Luxemburgban felkészülési mérkőzésen. Vasárnap a görögökkel találkozunk Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén.
Izgalmas meccs után iksz a vége (Fotó: ifj. Thaly Zoltán) – MÉG TÖBB FOTÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Izgalmas meccs után iksz a vége (Fotó: ifj. Thaly Zoltán) – MÉG TÖBB FOTÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
LUXEMBURG–MAGYARORSZÁG 2–2 (1–1)

Luxembourg,
Stade de Luxembourg, 3571 néző. V: Lardot (belga)
LUXEMBURG: Moris (Schon, a szünetben) – Bohnert, Mahmutovic, Jans, M. Pinto – Barreiro, Olesen (S. Thill, a szünetben) – Danel Sinani, Dejvid Sinani (Lohei, 69.), Borges Sanches (Curci, 71.) – G. Rodrigues (Rupil, 90+2.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola (Botka, 78.), Nagy Á. (Baráth P., 78.), Styles, Nagy Zs. (Kerkez, 58.) – Gazdag (Sallai R., 58.), Szoboszlai (Kalmár, 87.) – Ádám (Németh A., 58.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Gerson Rodrigues (7. – 11-esből), Curci (77.), ill. Szalai A. (25.), Németh A. (67.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

 

Elismerik a magyar csúcsteljesítményeket a legkisebb Benelux-állam fővárosában, Luxembourgban, ahol az egyik külvárosi, rendezett utca a világhírű zeneszerzőről, Liszt Ferencről lett elnevezve, a városközpontban található flancos borszaküzletben a kirakat magyar termékekre hívja fel a figyelmet, a taxisofőr kapásból vágja rá, hogy Puskás Ferenc a Real Madrid legendája volt, az éttermi felszolgáló pedig napjaink magyar válogatottjának Európa-bajnoki szerepléséről, illetve a Nemzetek Ligájában aratott győzelmeiről szól elismerően. Jellemző, hogy a helyiek kedvesek a turistákkal, a külföldiekkel, segítőkészek és nyitottak, s úgy tűnik, a világ eme szerencsésebb szegletében a párját ritkító jólét kéz a kézben jár a jó kedéllyel – annak dacára, hogy az időjárás bizony meglehetősen mostoha, néhány óránként ugyanis rendre leszakad az ég.

Hiába azonban a szívélyes fogadtatás és a dicsérő szavak (Luc Holtz szövetségi kapitány nemrég a világ legjobb válogatottjai közé sorolta a magyart), Marco Rossi szövetségi kapitány biztos lehetett abban, hogy csütörtök esti ellenfelünk nem adja könnyen a bőrét. Mint az előző napi sajtótájékoztatóján is kiemelte, Luxemburg meccsről meccsre fejlődik, hiba lenne tehát lebecsülni a FIFA világranglistájának 92. helyezettjét. Az olasz tréner ezért úgy döntött, a kísérletezést megtartja más alkalomra, az újoncokat, Németh Andrást, Dárdai Pált és Csongvai Áront a cserék közé nevezi, és a lehetőségeihez képest az egyik legerősebb összetételű kezdő tizenegyét küldi pályára: a műtétje után rehabilitációját végző Gulácsi Pétert a Ferencvárosban parádézó Dibusz Dénes pótolta a kapuban, a sérüléséből felépülő Nagy Zsolt a bal oldali szárnyvédő szerepkörét látta el, a sérült Schäfer András helyét Callum Styles vette át a középpálya tengelyében, az MLS-idényt huszonnégy góllal záró Gazdag Dániel a válogatottban kilencedik fellépésén először kezdő friss dél-koreai bajnok, Ádám Martin mögött kapott lehetőséget, mégpedig azon a poszton, ahol általában Sallai Roland futballozik – a Freiburg támadója szinte kihagyhatatlannak számít, ám a szakmai stáb alighanem úgy ítélte meg, arccsontsérülése után még nincs olyan fizikai állapotban, hogy az első perctől kezdve a pályán legyen, a Bundesligában is a kispadról szállt be az utóbbi hetekben.

Mint az várható volt, a háromvédős felállást megtartotta a magyar együttes, így ismerős formációban veselkedhetett neki a találkozónak. Lehullt ugyanakkor a lepel a csapatkapitány kilétéről! Úgy látszik, a válogatottól visszavonuló Szalai Ádám ráérzett, ki lesz az utódja akkor, amikor Lipcsében, a szeptemberi NL-meccsen Szoboszlai Dominiknak adta át lecserélésekor a karszalagot. A válogatottban Marco Rossinál legtöbbet szereplő játékosok közösen egyeztettek arról, a jövőben töltse be a tisztséget, és a Leipzig huszonkét éves középpályására esett a választás, az első számú helyettese pedig Szalai Attila lesz.

Nagy kérdés volt, miként hat a válogatottra az esélyesség terhe, amellyel legutóbb márciusban, Észak-Írországban kellett megbirkóznia tesztmeccsen. Nos, ha abból indulunk ki, hogy milyen hibát vétett a találkozó legelején, a válasz egyszerű: nem jól. Öt perce tartott a küzdelem, amikor Dibusz Dénes pontatlan átadással kellemetlen helyzetbe hozta saját tizenhatosa környékén Callum Stylest, majd a középpályás higgadt csel után az „egyszerűt” elrontva szűken adott haza, a Fradi kapusa pedig elkaszálta a labdát mellette eltoló Gerson Rodriguest. Az ötvenedik válogatott meccsén pályára lépő, Szaúd-Arábiában légióskodó támadó nem véletlenül közönségkedvenc: magabiztosan élt az eséllyel...

Bár sosem lehet örülni egy kapott gólnak, bizonyos szempontból nem jött rosszul, hogy hátrányba került a csapat, hiszen lehetősége nyílt gyakorolni a stresszhelyzet kezelését, elvárás volt ugyanis a győzelem, s olyan helyzetben találta magát, amely az Eb-selejtezőkön is megeshet: előfordulhat, hogy egy nálunk hátrébb rangsorolt, akár esélytelenebbnek vélt válogatott ellen kell megfordítani a mérkőzést. Csakhogy nem találta a ritmust a társaság, ellenben a hazaiak többször is felértek a magyar tizenhatos előterébe, s a várakozásoknak megfelelően magasan megkezdték a letámadást.

Az első magyar kapura lövést a 23. percben jegyezhettük fel, Ádám Martin készítette le mellel a labdát Gazdag Dánielnek, aki azonban telibe találta Anthony Moris kapust. Az első tudatosan felépített támadást esetleges követett, mégis abból született az egyenlítő találat: a begyakorolt szabadrúgás-variáció nem vezetett eredményre, ám Callum Styles, javítva hibáját, megakadályozta a gyors ellentámadást, a magát a jobb szélen találó Willi Orbán pedig Szalai Attila fejére varázsolta a labdát, s a védő mesteri mozdulattal a kapuba csúsztatta – a harmincadik válogatott meccse nemcsak a jubileum, hanem az első gólja miatt is emlékezetes marad. A félidő hátralévő részére valamelyest feljavult Marco Rossi csapatának játéka, de a váratlan húzások és a gyors átmenetek továbbra is hiányoztak.

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!

Fotó: ifj. Thaly Zoltán
Fotó: ifj. Thaly Zoltán
Fotó: ifj. Thaly Zoltán
Fotó: ifj. Thaly Zoltán

 

A második félidő centik híján olyan jól vette kezdetét, mint amilyen pocsékul az első indult: Callum Styles jobb oldali szögletére a szünetben csereként beálló Ralph Schon rossz ütemben jött ki, de Szalai Attila fejesébe így is bele tudott érni, s a labda a kapufára pattogott – örvendetesebb csattanó lett volna, ha a védőnek sikerül a duplázás. Lényegesen gördülékenyebben támadott a magasabb fordulatszámra kapcsoló magyar válogatott, sorra dolgozta ki lehetőségeit, ami az első játékrészhez képest biztató volt. Az 58. percben hármas cserét hajtott végre Marco Rossi, bevetette Kerkez Milost és Sallai Rolandot, valamint újoncot avatott, a keretbe először meghívott Németh Andrásnak szavazott bizalmat. A Genk húszéves csatára lett a válogatott idei ötödik bemutatkozója s a hatvanadik labdarúgója, akit az olasz szakember pályára küldött. Ennél fontosabb azonban, hogy élete első belga bajnokijához hasonlóan a válogatottban is gólra váltotta az első helyzetét, az úgymond „gyilkos ösztönéről” tanúbizonyságot téve kiváló ütemben érkezett a kapu elé, s könyörtelenül kihasználta a lehetőségét!

Mesébe illő lett volna, ha az ő találatával győz a magyar válogatott, csakhogy egyetlen megingás elegendő volt a hazaiaknak az egyenlítésre – érdekesség, hogy a gólszerző Alessio Curci a Mainz német negyedosztályú tartalékegyüttesében futballozik... Az még kellemetlenebb volt, amikor a 81. percben Dibusz Dénes bravúrja kellett ahhoz, hogy ne szerezzen vezetést Luxemburg. A folytatásban nem sok pozitívumot lehetett feljegyezni magyar oldalról, legfeljebb annyit, hogy a DVSC-t erősítő Baráth Péter is bemutatkozott, illetve 2021. március 31-e után ismét pályára lépett nemzeti színekben Kalmár Zsolt.

A 2–2-es végeredmény elkeserítő, ám tanulsággal is szolgál. Mint azt Marco Rossi a meccs előtt elmondta, valóban nem lehet lebecsülhet senkit, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mihamarabb meg kell találnia a módját, miként lehet az olykor súlyosnak tűnő védelmi megingásokat orvosolni – a vasárnapi, Görögország elleni összecsapásig szükség lesz valami jó receptre...

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (Genk – Belgium), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs Luxemburgba nem utazott el a kerettel.

A LUXEMBURGI VÁLOGATOTT KERETE MAGYARORSZÁG ELLEN
KAPUSOK: Anthony Moris
(Union SG – Belgium), Ralph Schon (Wiltz 71), Tiago Pereira Cardoso (Borussia Mönchengladbach – Németország)
VÉDŐK: Lars Krogh Gerson (Kongsvinger – Norvégia), Laurent Jans (Waldhof Mannheim – Németország), Maxime Chanot (New York City FC – Egyesült Államok), Dirk Carlson (ADO Den Haag – Hollandia), Mica Pinto (Sparta Rotterdam – Hollandia), Enes Mahmutovic (CSZKA Szófia – Bulgária), Sofiane Ikene (Progres Niederkorn), Fabio Lohei (Metz – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danel Sinani (Norwich City – Anglia), Vincent Thill (AIK – Svédország), Leandro Barreiro (Mainz – Németország), Florian Bohnert (Progres Niederkorn), Sébastien Thill (Hansa Rostock – Németország), Mathias Olesen (1. FC Köln – Németország), Timothé Rupil (Mainz – Németország), Diogo Pimentel (Fola Esch), Dejvid Sinani (F91 Dudelange)
TÁMADÓK: Gerson Rodrigues (Al-Vehda – Egyesült Arab Emírségek), Yvandro Borges Sanches (Borussia Mönchengladbach – Németország), Alessio Curci (Mainz – Németország), James Rodrigues (Venezia – Olaszország), Selim Turping (Borussia Mönchengladbach – Németország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik