FARE: Magyarországot a selejtezőktől függetlenül kitiltanák a vb-ről

Vágólapra másolva!
2021.09.24. 17:57
null
(Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Mint ismert, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két zárt kapus mérkőzésre büntette – a másodikat találkozót két év próbaidőre felfüggesztették – a magyar válogatottat, 200 000 svájci frank (65 millió forint) befizetése mellett, az Anglia elleni szeptemberi vb-selejtezőn történtek miatt. A FARE (Football Against Racism In Europe) szervezet azonban ennél is tovább menne, a világbajnokságról is kizárná Magyarországot – írja az AP Hírügynökség.

A Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában nevű szervezet ügyvezető igazgatója, Piara Powar az AP Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, ha a FIFA figyelembe vette volna a kiszabott UEFA-büntetést is – három zárt kapus mérkőzés (a harmadik felfüggesztve) és százezer euró (mintegy 36 millió forint) –, akkor azzal kellett volna számolnia Magyarországnak, hogy kizárják a 2022-es katari világbajnokságról.

„A Magyarországra kiszabott FIFA-büntetés üdvözlendő, a szövetség részéről jelzi a rasszizmus büntetése iránti eltökéltséget. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország két különböző labdarúgó-szövetségtől kapott hasonló eltiltást európai és nemzetközi szinten, a halmozott büntetés elve nem érvényesült, hosszabb távon ez nem fogja megoldani a magyar stadionokon belüli rasszista problémákat ” – mondta Piara Powar.

„Ha az összes magyar szabálysértést figyelembe vették volna, akkor a világbajnokságról való kizárás veszélye is fenyegette volna az országot, korrekciós intézkedéseket kellett volna bevezetni. Jobb együttműködésre lenne szükség az UEFA és a FIFA között, hogy összehangolják a rendeleteket” – folytatta a szervezet ügyvezető igazgatója.

„Ebben az esetben az UEFA-nak kérnie kellett volna a FIFA-t, alkalmazza a korábbi szankciókat, és zárt kapuk mögött játsszák le a Magyarország–Anglia mérkőzést. Ez a adminisztratív kiskapu lehetővé tette a rasszizmus virágzását.”

Piara Powar (Fotó: AFP)
Piara Powar (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik