Elemzés: a magyar–uruguayi a vb-történet egyik legnagyobb meccse volt

Vágólapra másolva!
2021.03.23. 14:14
null
Az 1954-es vb-elődöntőben a mieink Czibor Zoltán góljával már a 14. percben megszerezték a vezetést, de végül hosszabbításban győztek 4:2-re (Fotó: AFP)
Az 1954-es Magyarország–Uruguay (4:2) világbajnoki elődöntő szolgáltatta a témát a The Blizzard angol futballfolyóirat Greatest Games című podcastjának múlt heti adásában.

 

Az 56 perces beszélgetést Marcus Speller moderálta, a mérkőzés előzményeit, jelentőségét, körülményeit, eseményeit Jonathan Wilson angol futballszakíró, számos könyv – így a Futballforradalmak és A magyar futball aranykora című kötet – szerzője, valamint Martin da Cruz ausztrál PhD-hallgató, az uruguayi labdarúgás kutatója elemezte.

Kitértek arra, hogy a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb mérkőzéseként számon tartott összecsapás két meghatározó futballkultúra találkozása volt, a magyarok által képviselt dunai iskola és a dél-amerikai csapat által megtestesített „rioplatense” irányzat mérte össze az erejét.

Mégpedig a legmagasabb szinten: az 1930-ban és 1950-ben vb-győztes Uruguay a futball első igazi nagyhatalmaként, az Aranycsapat pedig a svájci torna legfőbb esélyeseként szállt harcba. Ahogyan Wilson aláhúzta, a magyar futball ekkor élte harmincöt éves dicskorszakának legszebb napjait. Szó esett a szakmai eszmecsere során a Lausanne-ban rendezett, hosszabbításba torkolló, drámai csata taktikai vonatkozásairól, valamint az ütközet politikai hátteréről és az állami propagandában játszott szerepéről is.

A podcast itt érhető el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik