Lőw Zsolt mindig úszik a boldogságban, ha hazajöhet (Fotó: AFP)

 

A 42 éves tréner – aki ezúttal egy MLSZ-es kerekasztal-beszélgetés miatt utazott haza – hétfőn az M4 Sportnak azt mondta, bár nagyon sűrű a menetrendjük klubjával, annyira sokat kapott játékosként a magyar labdarúgástól, a válogatottól és a szövetségtől is, hogy felelősséggel tartozik hazajönni és átadni a külföldön megszerzett tudását.

„Nagy kihívás egy ilyen előadás-sorozatot megtartani, most sem volt szinte semmi időm előtte, így először kérdezz-felelekben gondolkoztam, de aztán tegnap két kollégámmal éjjel egyig csiszoltuk a prezentációt, mert nem akartam felkészületlennek tűnni” – fogalmazott Lőw. Kiemelte, fontos, hogy a magyar edzők előre tudjanak lépni, a legfrissebb információkhoz hozzájussanak és fejlődjön a hitvallásuk, ezért is kéredzkedett el a feleségétől erre a két napra.

„A szakmai nyelvet 18 éve németül és angolul beszélem, így időnként kicsit nehéz megtalálni a szavakat. Mióta Csányi Sándor az MLSZ elnöke, elindult a fejlődés idehaza, biztatók a jelek” – mondta a magyar szövetséggel kapcsolatban a tréner. Meglátása szerint nemcsak infrastrukturálisan újult meg teljesen a magyar labdarúgás, hanem nyitott fülekre találnak, amikor szeretnék megosztani az általuk megszerzett tudást.

„Az MLSZ nyitott az információkra és a tudásanyagra, próbál beépíteni a szervezetébe ezekből. Megújultak a képzések, illetve újak is indultak az utóbbi években, itt vannak az akadémiák, változott a bajnoki rendszer, most pedig szeretnék már óvodákba és bölcsődékbe is bevinni a labdarúgást” – fogalmazott Lőw Zsolt.

A Chelsea másodedzője kijelentette, a magyar válogatottnak még mindig kiemelt szerep jut az életében, ugyanis több barátja – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Ádám – még mindig tagja a keretnek, ám a nemzeti együttes meccseit nem szakmai szemmel nézi, inkább egy pohár bor mellett kikapcsolódásként követi figyelemmel.

„Mindig úszok a boldogságban, ha hazajöhetek, rengeteg az ismerős, a barát, az egykori csapattárs és rivális, akár egy hetet itthon tudnék lenni úgy, hogy csak megbeszéljük, kivel mi történt” – fogalmazott Lőw.

Egykori csapata, az Újpest jelenlegi gyenge teljesítményéről – a lila-fehérek nyolc forduló alatt szerzett három ponttal nyeretlenül utolsók az OTP Bank Ligában – megjegyezte, fájó látnia, hogy szeretett klubja hosszú évek óta lefelé csúszik, noha az újpesti szurkolók megérdemelnének egy olyan csapatot, amely a legjobbak között van Magyarországon. A maga részéről ezt leginkább egy magyar tulajdonosi körrel tudja elképzelni, de ő maga is, amivel csak tudja, mind a mai napig segíti az UTE-t.

Jelenlegi munkaadójáról, a Chelsea-ről azt mondta, BL-győztesként már nem ők az üldözők, hanem mindenki őket üldözi, ez pedig külön nehézség számukra.

„Az Európa-bajnokság után a játékosok különböző erőnléti állapotban és csoportokban jöttek vissza, ezt az elején nehéz volt összehangolni. Emellett mindenki változtat ellenünk a játékrendszerén és a játékfelfogásán, mert az egy pontnak is örülnek, ez pedig alaposan megnehezíti a dolgunkat. Azon dolgozunk, hogy a BL-győzelem okozta önbizalom ne menjen a teljesítmény rovására. Egy pici döccenő után azt gondolom, jó úton járunk” – utalt arra Lőw, hogy bár a londoniak a Manchester Citytől és a Juventustól is kikaptak, szombati, Southampton elleni győzelmükkel vezetik a Premier League-et.