Eb 2020: Szoboszlai helyettese mindenkit meg fog lepni – volt edzője szerint

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.15. 11:53
null
Schäfer Andrásról (középen) és Varga Kevinről (jobbra) is nagyon jó véleménnyel van volt edzőjük, Feczkó Tamás (Fotó: Török Attila)
A Ciprus és Írország elleni felkészülési mérkőzéseken a középpályán Schäfer András helyettesítette a sérülés miatt az Eb-keretből kimaradó Kalmár Zsolt, Szoboszlai Dominik kettőst, és Marco Rossi szövetségi kapitány a két meccs után elmondta, a 22 éves játékost késznek tartja arra, hogy az Európa-bajnokságon is kezdőként szerepeljen. A DAC középpályásáról Ez a csapatunk sorozatunkban Feczkó Tamást kérdeztük – Schäfer nála vált kezdőjátékossá az MTK-ban, de a legutóbb Diósgyőrben dolgozó edző másik két korábbi játékosáról, az ugyancsak a portugálok elleni Eb-nyitányra készülő Sigér Dávidról és Varga Kevinről is beszélt az NSO-nak.

Schäfer Andrásnak már évekkel ezelőtt mondtam, hogy Szoboszlai Dominikkal egyszer nagy párost alkothatnak a magyar válogatott középpályáján, de Szoboszlai hiányában is jó megoldást jelenthet – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Feczkó Tamás, aki 2017 és 2019 között dolgozott együtt a középpályással, nála kezdett először az első csapatban bajnoki mérkőzésen. – Más típusú játékos, mint Szoboszlai, de száz százalékig biztos vagyok benne, hogy sok meglepetést szerez majd a szurkolóknak, és hasonlít Szoboszlaihoz abban, hogy a tét nem teszi görcsössé, hanem sokkal inkább feldobja, pluszenergiát ad neki.”

Feczkó kérdésünkre azt is kifejtette, melyek azok a képességei a 22 éves, az MTK-ban nevelkedő, szombathelyi születésű középpályásnak, amelyeket leginkább kamatoztathat majd a válogatott.

„Sallai Roland mellett jelenleg Schäfer András a legkreatívabb játékos a válogatottban. Nagyon szereti és bátran fel is vállalja az egy egy elleni helyzeteket, amikor rávezetheti az ellenfélre a labdát. Kiemelkedő a futómennyisége, ami nagy játékintelligenciával párosul, ezen képességei miatt arra számítok, hogy valamely európai topbajnokságban is bizonyíthat majd, nem véletlenül szerződtette anno a Genoa is, csak az akkor bennmaradásért küzdő csapatban nem mertek olyan fiatalon lehetőséget adni neki. Azóta viszont érettebb, még jobb játékos lett. Talán kevesen tudják róla, hogy serdülőként a Falcóban kosárlabdázott. Bár nem számít magas játékosnak, kimondottan jó rugói vannak. Amikor az MTK-nál kezdtem dolgozni, engem is meglepett, hogy sorra fejelte ki a labdákat a szögletek gyakorlásánál. Akkor tudtam meg, hogy kosarazott, aminek köszönhetően remek ütemérzékkel tud érkezni második hullámban a lepattanó, lecsorgó labdákra, ezt láthattuk a Ciprus elleni meccsen is.”

Feczkó Tamás másik két korábbi tanítványáról is beszél. Sigér Dávidnak például már akkor megmondta, hogy válogatott játékos lesz, amikor hozzá került az NB II-es Balmazújvárosban.

„Amikor az NB II-ben Sigér Dávid nálam játszott, már éreztem, hogy eljuthat a válogatottságig, mert a hatalmas munkabírása és kiemelkedően jó hozzáállása mellett mindig is nagyon jól látott a pályán, hasznos észrevételekkel tudja ellátni az edzőket is. Nem beszélve arról, hogy nálam mindig ő szerezte a félév legszebb gólját. Amikor pedig már az MTK-nál dolgoztam, ellenünk lőtte azt a gólt, ami aztán később az év gólja címet is megkapta. Sigér csak mosolygott, amikor azt mondtam neki, hogy válogatott játékos lesz belőle, de azt még én sem gondoltam volna, hogy Bajnokok Ligájában és Európa-bajnokságon is szerepelhet.”

Feczkó szerint Sigér pályafutását jelentősen visszavetette, hogy egy évet ki kellett hagynia keresztszalag-szakadás miatt, amikor pedig még a DVSC játékosa volt, az akkor stabil válogatott Varga József szerepelt a posztján, emiatt adták kölcsön többször is Sigért alacsonyabb osztályba.

Akárcsak a szintén DVSC-nevelés Varga Kevint, akivel ugyancsak Balmazújvárosban dolgozott együtt az edző.

BALMAZÚJVÁROS–PALERMO 3–1 – VARGA KEVIN FŐSZEREPLÉSÉVEL

„19 éves volt, amikor hozzánk került kölcsönbe, és nálunk rögtön be is mutatkozhatott az NB II-ben, mert azonnal látszott, hogy kiemelkedő tehetségről van szó, úgy gondolom, jelenleg ő az egyik legtechnikásabb magyar futballista. Kiváló rúgótechnikája van, rá lehet számítani a szabadrúgásoknál és szögleteknél is. Emlékszem, az olasz Palermo ellen játszottuk a balmazújvárosi stadion avató mérkőzését, amelyen két gólt is szerzett. A meccs után az olaszok megkérdezték: egy ilyen tehetség mit keres a magyar NB II-ben? Varga Kevin az U21-es korosztályig még U-válogatott sem volt, U21-ben került be először a válogatottba. Úgy gondolom, nagyon jó tett neki a törökországi szerződés, a kihívások mindig jobb teljesítményre sarkallják, ennek köszönhetően kerülhetett be a felnőttválogatottba is.”

Feczkó hozzátette, büszke arra, hogy három korábbi játékosa is ott lehet az Eb-n, és bízik benne, hogy az európai futball nagyszínpadán is meg tudják mutatni képességeiket.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

F-CSOPORT
18.00: MAGYARORSZÁG
–Portugália, Budapest. Vezeti: Cakir (török). Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!
21.00: Franciaország–Németország, München. Vezeti: Del Cerro Grande (spanyol). Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!

MAGYARORSZÁG KERETE
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)
EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik