Orbán-dupla, Holman-bomba, irány az első hely!

PIETSCH TIBOR (BAKI)PIETSCH TIBOR (BAKI)
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 17:40
A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re legyőzte idegenben Azerbajdzsánt a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének harmadik fordulójában. Marco Rossi csapata az első félidőben Willi Orbán góljával került előnybe, majd a fordulás után növelni tudta azt a hazaiak szépítő találata ellenére is.
Willi Orbán duplázott Azerbajdzsánban (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Willi Orbán duplázott Azerbajdzsánban (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
E-CSOPORT
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Madatov 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)

A március 24-én a Horvátországot 2–1-re legyőző csapat két helyen változott: Kádár Tamás sérülés miatt a lelátóra kényszerült, Pátkai Máté pedig a kispadra szorult.

Nem sokon múlt, hogy Szalai Ádám is lehuppanhasson mellé: másodpercek teltek el a meccsből, amikor egy felívelést követően Anton Krivotsyuk csúnyán alápakolt. Félő volt, hogy a támadó nem tudja folytatni a játékot, szerencsére viszonylag hamar talpra állt. Miközben Dzsudzsák Balázs fölé lőtte a szabadrúgást, eltűnődtünk azon: vajon a házigazda ezt a harcmodort választotta?

Ezt, igen! Nem sokkal később Willi Orbán kapott nagyot a bokájára, ráadásul akkor, amikor már ott sem volt a labda, és mivel a Bundesligában nem szokás csapkodni a földet, ha valakinek sajog valamije, megint csak aggódhattunk a játékos testi épségéért. Még jó, hogy a lipcsei védőt is kemény fából faragták, így kijelenthettük: az első öt percet túlélték a mieink.

A tekintélyt parancsoló azeri nyitány azonban azzal járt, hogy a kezdeti magyar lendület alábbhagyott, no meg azzal is, hogy Maksim Medvedevék többet birtokolhatták a labdát. El kell ismerni, helyenként szépen passzolgattak, ám helyzetig nem jutottak.

Nem úgy, mint a magyar csapat! A 18. percben Dzsudzsák Balázs rutinosan kiharcolt egy szabadrúgást, majd úgy tekert középre, ahogy ebben a mezőnyben kevesen tudnak, Willi Orbán pedig méltó bosszút állt az őt ért sérelemért: a kapu jobb oldalába csúsztatta a labdát (0–1). Jókor jött a gól, de a legrosszabbkor jött volna az egyenlítés – hála az égnek, a hazaiak nem tudták kihasználni, hogy egy beadást követően némi zavar támadt a magyar „légi elhárításban”.

A csapatkapitányi karszalagot viselő Dzsudzsák két lövéssel jelezte, hogy társaival együtt nyerni érkezett Bakiba: az elsőt Salahat Agayev védte, a másodikat Gara Garayev bevetődve blokkolta. Mindkettőért kár volt, de különösen a másodikért, hiszen igen látványos támadás végére kerülhetett volna pont azzal, hogy nem Garayev, hanem a hazai kapu jelenti a végállomást. Ha megjegyezzük, hogy az ominózus támadás Lovrencsics Gergőtől indult, azt is hozzá kell tennünk, hogy válogatottunk jobb oldala aktívabb volt, mint a bal. A 42. percben mégis a balról jobbra átkeveredő Nagy Dominik tett sokat azért, hogy újabb gólszerzési lehetőséget könyvelhessünk el: letámadásával úgy megzavarta a védelmet, hogy Rahil Mammadov csak Kleinheisler Lászlóig tudta elrúgni a labdát, ő pedig úgy akarta visszajuttatni azt az azerieknek, hogy a kapujukba lövi – fájdalom, egy métert tévedett.

Az 50. percben Dzsudzsák sokkal közelebb járt a gólszerzéshez, de mesteri szabadrúgása után Agayev nagy bravúrral az alapvonalon túlra ütötte a jobb felső sarokba tartó labdát. Vigasznak megtette volna, ha a sarokrúgást követően Kleinheisler bombája akad be a bal felsőbe, de Agayev az előző bravúrját is felülmúlva mentett ismét szögletre. Harmadjára már nem volt menekvés: az ide-oda pattogó labdát Orbán továbbította a kapuba. Hogy miként esett a gól, nehéz leírni, ám azt könnyű, hogy ezzel 2–0-ra vezettünk!

Egyórányi játék után eldőlhetett volna a mérkőzés, és Dzsudzsák is megszerezhette volna a megérdemelt gólját, ha újabb remek szabadrúgása után a bal oldali kapufa nem segíti ki Agayevet. De kisegítette, és ezzel meccsben maradt Azerbajdzsán, sőt a 69. percben szépített is a legveszélyesebb játékosa, Mahir Madatovrévén (1–2). A váratlanul „megjelenő” ráncokat a csereként beszálló, a címeres mezt először viselő Holman Dávid vasalta ki, amikor a 71. percben kipókhálózta a bal felső sarkot. Hogy lehet-e ennél szebb bemutatkozásról álmodni, csak ő tudja megmondani…

A hátralevő játékidőt már okosan „lepörgette” nemzeti együttesünk (csak Marco Rossit ne küldte volna el a Kevin Blom a kispadtól), és amiért jött, megszerezte: Horvátország legyőzését követően megint három ponttal gazdagodott (1–3). A Wales elleni keddi folytatást így hat ponttal várhatja.

Csoportelsőként.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

KORÁBBAN
Horvátország–Wales 2–1
(J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)

Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: MAGYARORSZÁG–Wales (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 3 2 1 5–4 +1 6
2. Horvátország 3 2 1 5–4 +1 6
3. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
4. Wales 2 1 1 2–2 0
3
5. Azerbajdzsán 2 2 2–5 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik