Válogatott: Nem tagadom, a megérkezésem után némileg meghatódtam – Bogdán

B. B., B. A. B.B. B., B. A. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.18. 17:29
Marco Rossi szövetségi kapitány hétfő délután megtartotta első edzését a nyári, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő labdarúgó-válogatottnak. Kedden a sajtó munkatársai is bepillantást nyerhettek a munkába, és Bogdán Ádám, valamint Hahn János válaszolt az újságírók kérdéseire. 
Bogdán Ádám motiváltan kezdte meg a közös munkát (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Bogdán Ádám motiváltan kezdte meg a közös munkát (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A Telkiben található edzőbázis ismét benépesedett, a Marco Rossi által beválogatott 30 labdarúgó közül tizennyolcan túl vannak az első néhány edzésen. Pontosabban csak tizenhatan, hiszen a Luganóban légióskodó Kecskés Ákos, valamint a felcsúti Tóth Balázs kisebb sérülése miatt nem tréningezett együtt a válogatottal, így a kedden az újságírók elé kiálló Bogdán Ádám nyugodtan kezdhette egy poénnal.

A SZOBÁJÁBAN KIABÁLT

Görögország Európa-bajnoki győzelme.

Első Eb-emlékként vélhetően ez ugrana be Hahn Jánosnak, a Paksi FC támadója ugyanis a Telkiben rendezett keddi sajtóeseményen elárulta, a 2004-es kontinenstorna volt az első, amelyet figyelemmel követett. Tekintve, hogy akkoriban még csak kilencéves fiúcskaként nézte a meccseket, nem csoda, ha sok emléket nem tudott felidézni a portugáliai torna kapcsán – az öt évvel ezelőtt történtek viszont még mindig élénken élnek benne.

„Az első, Ausztria elleni csoportmeccset a szobámban néztem, ott kiabáltam a magyar gólok után – felelte a sajtótájékoztatón a magyar válogatott keretébe először meghívót kapó támadó. – Az Izland elleni találkozó időpontjában éppen felkészülési mérkőzést játszottunk, és a kispadoktól jövő ujjongásból tudtuk meg, hogy összejött az egyenlítés, az ott ülők ugyanis figyelték a meccset. Furcsa belegondolni, hogy most részese lehetek az újabb Eb-kalandnak, persze ne szaladjunk ennyire előre. Ha már itt vagyok, természetesen mindent megteszek, hogy a szűkített keretből se maradjak ki, mint minden játékosnak, nyilván nekem is csalódást jelentene, ha az osztrák edzőtáborban nem tudnám bizonyítani a szövetségi kapitánynak, hogy helyem van a csapatban.”

A tolnai együttes támadója az előző idényben szerzett 22 találatával az NB I-es góllövőlista első helyén végzett, Marco Rossi pedig úgy vélte, az aktuális gólkirálynak illik megadni a lehetőséget.

„Vasárnap este nagyon izgultam, és némi drukk még most, az első közös gyakorlások után is van bennem – folytatta Hahn János. – A mostani lehetőséget talán annak köszönhetem, hogy támadó futballt játszó csapatban kaptam lehetőséget, és a pályán kívül rengeteg egyéni munkát végeztem azért, hogy végig kiegyensúlyozottan teljesítsek. Ami az itteni szerepemet illeti, nekem mindegy, hogy középső támadóként, esetleg szélsőként számítana-e rám a szövetségi kapitány, a lényeg, hogy ne okozzak neki csalódást. A csoportmeccsek? Még korai lenne erről beszélni, de világsztárok ellen léphetnék pályára, úgyhogy nem is tudnám megmondani, melyik meccset várnám a legjobban.”

„Az első edzéseken kicsit úgy éreztem magam, mintha a Ferencvárosban lennék, hiszen csak Dibusz Dénes és én tréningeztünk – mondta mosolyogva a zöld-fehérek rutinos kapusa, aki a bajnokság hajrájában őrizte az FTC kapuját. – Gulácsi Péter később csatlakozik a kerethez, Dénessel egyelőre ketten álltunk munkába, de örülök neki, hogy ő a sérülése után máris helyrejött, és segítségére lehet a válogatottnak.”

A 33 esztendős kapus hosszú évek után lehet ott újra a csapattal Telkiben, érthető, ha hétfőn ebédidőben különös érzésekkel lépett be a forgóajtón.

„Nem tagadom, a megérkezésemet követően némileg meg is hatódtam. Különleges érzés kerített hatalmába, hiszen nagyon régen készülhettem a válogatottal. A bajnokságban sokáig nem kaptam lehetőséget, a Magyar Kupában védtem Ráckevén és a Dorog elleni összecsapáson, aztán Dibusz Dénes sérülése megnyitott egy kis ablakot a számomra, amivel éltem. Nagy öröm és büszkeség a számomra, hogy újra itt lehetek a válogatottal, némi rutinnal és óriási motivációval felvértezve.”

Bogdán Ádám a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság idején karnyújtásnyira volt a kerettagságtól, ám akkor a Király Gábor, Gulácsi Péter és Dibusz Dénes hármas mögött a negyedik számú kapusnak számított, így lemaradt a kontinenstornáról. A játékos a mai napig emlékszik az akkori érzéseire, az első – Ausztria elleni 2–0-s győzelemmel véget érő – összecsapást az egyik elegáns budapesti étteremben követte figyelemmel.

„Az egyik épület tetején létrehozott bárban üldögélve néztem az akkori találkozót, emlékszem, amikor a lefújást követően lenéztem a környező utcákra, tátott szájjal néztem a hömpölygő tömeget. Fájt, hogy nem lehettem részese az akkori sikereknek, kimaradtam abból a sikertörténetből, de a sors most újabb esélyt kínált, hogy valami hasonlót átéljek. Sőt, talán még annál is nagyobb élmények várhatnak ránk, hiszen két mérkőzést itthon, hazai közönség előtt játszhatunk. Ennél aligha kívánhat szebbet egy labdarúgó.”

A rutinos kapust kislánya és felesége fájó szívvel engedte el a hosszú edzőtáborba, hiszen a koronavírus idején hozzászoktak, hogy rengeteg időt töltöttek együtt. A héten azonban Marco Rossi még nem állított szigorú szabályokat a kerettagok elé, így aki szeretne, esténként Telkiből nyugodtan hazafurikázhat családjához.

A három kapusból tehát kettő tréningezett, a mezőnyjátékosok közül mindenki cipőt húzott. A magyar mezőnyből ott volt Bolla Bendegúz, Botka Endre, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Lovrencsics Gergő, Spandler Csaba, Cseri Tamás, Loic Nego, Sigér Dávid, Hahn János, Nikolics Nemanja és Varga Roland is, továbbá a bajnoki szereplését már egyaránt befejező, az Omonia Nicosiával aranyérmet nyerő Lang Ádám, illetve a Championship-tagságát a 19. helyével meghosszabbító Bristol City középpályása, Nagy Ádám is. A szabadidőkben egyelőre még nem a közelgő nyári Európa-bajnokság, a portugálok, a franciák és a németek elleni meccsek a téma, ám Bogdán Ádám elárulta, a Cristiano Ronaldóék elleni összecsapás már szóba került közöttük.

„Az a mérkőzés annyiban más, mint a többi, hogy a legutóbbi Eb-n is összecsapott a két csapat – folytatta a kapus. – A többi találkozóról, az esélyekről egyelőre nem esett szó, ehhez talán még túl messze van a nyári torna rajtja, de biztos vagyok benne, ahogy kiegészül a keret, ahogy megérkeznek a többiek is, úgy egyre több szó esik majd a közelgő meccsekről.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDZÉSÉNEK SAJTÓNYILVÁNOS RÉSZE

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET**
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)*
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár),Hangya Szilveszter(Mol Fehérvár),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc)*,Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
A dőlt betűvel szedett játékosok már az edzőtáborban vannak.
*Sérülés miatt nem edzett.

**Az Eb-re 26 játékos nevezhető.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik