Csankék Azerbajdzsánban törték meg, sikerül-e Rossiéknak?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 11:30
null
Otthon még a horvátok elleni is nyert a magyar válogatott (Fotó: Szabó Miklós)
Június 8-án Azerbajdzsán, június 11-én Wales ellen lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn. Egy sorozatot – a 2016 ősze óta tartó idegenbeli nyeretlenséget – megtörne, egyet – négyes hazai győzelmi szériát – folytatna Marco Rossi csapata, amely a Horvátország elleni bravúr után néz a júniusi mérkőzések elé. De esik itt még szó a júniusi rossz mérleg „legendájáról”, Ryan Giggs barátságosmeccs-allergiájáról, no meg az azeriek elleni hibátlanságról is.

EDDIG HIBÁTLANUL

Magyarország labdarúgó-válogatottja eddig hibátlan Azerbajdzsán ellen: az 1998-as világbajnoki selejtezőkön 3–0-s és 3–1-es, a 2000-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában 4–0-s és 3–0-s, míg 2011-ben, felkészülési mérkőzésen 2–0-s sikert aratott a nemzeti tizenegy. A gólkülönbség 15–1, az azeriek eddig egy percig nem voltak előnyben a magyar válogatottal szemben. Azerbajdzsán jelenleg az egyetlen válogatott a világfutballban, amellyel Magyarország legalább ötször megmérkőzött és még hibátlan a mérlege ellene.

CSANKÉKNAK SIKERÜLT, ROSSIÉKNAK IS SIKERÜL?

SZAVAZÁS

Milyen eredmény születik az azeri–magyar futball Eb-selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első és legfontosabb kérdés: meg tudja-e végre szakítani a magyar nemzeti csapat kilencmérkőzéses idegenbeli nyeretlenségi sorozatát? A válogatott legutóbb 2016. október 10-én győzött vendégként, 2–0-ra verte meg világbajnoki selejtezőn Lettországot. Azóta a mérleg riasztó, 2 döntetlen és 7 vereség – a csapatnak a sikeres kvalifikációhoz ezen feltétlenül javítania kell.

Ezelőtt legutóbb 1993. május 29. és 1996. november 10. között volt ilyen nyomasztóan hosszú idegenbeli rossz szériája a válogatottnak (1 döntetlen, 11 vereség). Ez végül – figyelem! – Azerbajdzsánban tört meg. A Tofik Bahramov Stadionban – ez az azeriek tradicionális hazai pályája, melyet szépen felújítottak, de a mostani selejtező nem itt és nem is az Olimpiai Stadionban, hanem a modern, kicsi Bakcell Arenában lesz – Csank János csapata Nyilas Elek duplájának és Urbán Flórián találatának köszönhetően győzött 3–0-ra. Igaz, ezt nem igazán láthattuk különböző technikai nehézségek miatt…

Szóval ha sikerült Csankéknak, remélhetőleg sikerül most Rossiéknak is – az elmúlt évek idegenbeli mutatója ugyanis elég bármilyen továbbjutási álom megtorpedózásához.

Ha már sorozatok: a házigazda Azerbajdzsán több mint egy éve veretlen otthonában, legutóbb – 2018. március 23-án – Fehéroroszországtól kapott ki (0–1). Azóta öt mérkőzésen két győzelem (Kirgizisztán és Feröer ellen), három döntetlen (Koszovó, Málta és Litvánia ellen) a mérleg. Azért nem nehézsúlyú ellenfelekkel találkoztak az azeriek – de hasonlóan jó hazai szériájuk 2013–2014 óta nem volt.

EGY 12 ÉVE NEM LÁTOTT SOROZAT NYOMÁBAN

Említettük a rossz idegenbeli mérleget, de gyorsan tegyük hozzá: hazai pályán biztatóbb a kép. A magyar válogatott legutóbbi négy mérkőzését megnyerte a Groupama Arénában: Görögországot 2–1-re, Észtországot és Finnországot 2–0-ra, Horvátországot 2–1-re győzte le.

Ha Wales ellen is sikerül három pontot szerezni, akkor a magyar csapat 2006–2007 óta először alakít ki ötös hazai nyerő szériát. Az akkori öt győzelem: Kanada ellen 1–0, Moldova ellen 2–0, Olaszország ellen 3–1, Bosznia-Hercegovina ellen 1–0 és Málta ellen 2–0. A magyar nemzeti csapat egyébként legutóbbi 15 hazai mérkőzéséből egyszer sem játszott döntetlent: nyolcszor nyert, hétszer vereséget szenvedett.

TIZENEGYEDSZER WALES ELLEN

A magyar és a walesi válogatott tizenegyedik alkalommal csap össze, az örökmérleg Wales javára billen, 3–2–5. Magyarország nemzeti csapata 1985 óta nem tudta legyőzni a walesieket, és tétmérkőzésen hat kísérletből csak egyszer tudott nyerni ellenük – még 1962-ben, Eb-selejtezőn (3:1). A két csapat legmagasabb presztízsű mérkőzéseit az 1958-as világbajnokság hozta: a csoportmeccsek során 1:1-re végzett Magyarország és Wales, majd rájátszásban döntötte el a továbbjutást – Tichy Lajos góljával ugyan válogatottunk szerzett vezetést, ám Ivor Allchurch és Terry Madwin révén Wales fordított és továbbjutott. Allchurch szépségdíjas gólját (ha fájdalmas is), érdemes megnézni. Medwiné csak fájdalmas…

VAGY NEM LŐNEK, VAGY NEM KAPNAK

A walesiek idegenben – most számítsuk ehhez hozzá a Mexikó elleni, pasadenai mérkőzést is, mert gyakorlatilag az is annak számított inkább, mint semleges helyszínnek – különös sorozatban vannak: vagy nem szereznek gólt, vagy nem kapnak. A legutóbbi nyolc idegenbeli találkozójukon egyaránt ezt a mintát hozták: négyszer győztek kapott gól nélkül, egyszer 0–0-s döntetlent játszottak, háromszor meg kikaptak úgy, hogy nem tudtak betalálni. Három legyőzőjük ebben a 2017 ősze óta tartó periódusban Franciaország (2–0), Dánia (2–0) és Albánia (1–0) volt. Meglátjuk, Horvátországban folytatódik-e a széria a budapesti látogatás előtt.

Egyébként nem mondhatjuk, hogy a walesiek nagy gólvágók lennének: legutóbbi hét válogatott mérkőzésük közül egyiken sem szereztek egynél több gólt, s csak ötször találtak be. Legutóbb Wales 2018. szeptember 6-án, Írország ellen „nyitotta meg a gólcsapot” (4–1).

GIGGS: ELŐSZÖR A MAGYAROK ELLEN

A walesi szövetségi kapitány Ryan Giggs játékosként egyszer sem lépett pályára Magyarország ellen, holott hazája nemzeti csapata kétszer (2004, 2005) is megmérkőzött a mieinkkel akkor, amikor a klasszis szélső még aktív játékos volt. Giggs viszont hírhedt volt arról, hogy felkészülési mérkőzéseken igen ritkán lépett pályára – állítólag Sir Alex Ferguson sugallatára. Míg Giggs felnőttválogatott volt, Wales 40 felkészülési mérkőzést játszott, de a szélső csupán 10 alkalommal lépett ezek közül pályára. A BBC 2018-ban egy teljes cikket szentelt Giggs „barátságosmeccs-allergiájának”, megállapítva azt, hogy Gareth Bale-nek is hasonlóak a számai…

Persze a walesi futballtörténelem egyik legjobb játékosának így is volt néhány bevetése magyar csapatok ellen, igaz, a Manchester United klubszíneiben. Játszott a ZTE elleni két mérkőzésen, csakúgy, mint a DVSC elleni egyik találkozón; és még ifjú játékosként a Kispest-Honvéd elleni BEK-meccseken is.

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI MÉRLEGE A 2010-ES ÉVEKBEN
2018: 1 döntetlen, 1 vereség
2017: 2 vereség
2016: 1 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség
2015: 2 győzelem
2014: 2 győzelem
2013: 1 győzelem
2012: 1 győzelem, 1 döntetlen
2011: 2 győzelem
2010: 1 vereség

TÉNYLEG NEM MEGY JÚNIUSBAN?

Elég gyakran elhangzik, hogy a júniusi mérkőzések kockázatosak, hiszen a bajnokság végét követően nehéz ismét fölpörgetni a válogatottat. Érdekes ugyanakkor, hogy a 2010-es években a magyar válogatott mérlege pozitív (9–4–6) júniusban, és 2011–2015 között veretlen maradt ebben a hónapban.

Az már más kérdés, hogy a legutóbbi hét júniusi mérkőzésén (2016, Eb: Magyarország–Izland 1–1, Magyarország–Portugália 3–3, Magyarország–Belgium 0–4; 2017: Magyarország–Oroszország 0–3, Andorra–Magyarország 1–0; 2018: Fehéroroszország–Magyarország 1–1, Magyarország–Ausztrália 1–2) válogatottunk valóban nyeretlen maradt. Azerbajdzsánban ez a rossz sorozat is megtörhet.

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Azerbajdzsán:
Salahat Agayev– Maksim Medvedev, RahilMammadov, Badavi Hüseynov, Sahriyar Rahimov– Qara Qarayev– Mahir Emreli, Emin Mahmudov, Ricard Almeyda, Dimitri Nazarov – Ramil Seydayev

Magyarország:Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán, Korhut Mihály – Pátkai Máté, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Nagy Dominik – Szalai Ádám

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND
Június 8., szombat

15.00: Horvátország–Wales (Tv: Sport1)
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia (Tv: Sport1)
20.45: Magyarország–Wales (Tv: M4 Sport)

A 27 FŐS MAGYAR KERET AZERBAJDZSÁN ÉS WALES ELLEN
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Bp. Honvéd, a nyártól Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd, a nyártól FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Vida Kristopher (FC DAC 1904 – Szlovákia)

AZ AZERI KERET MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA ELLEN
KAPUSOK: Salahat Aghayev
(Neftchi), Emil Balayev (Tobol – Kazahsztán), Shahruddin Magomedaliyev (Qarabag)
VÉDŐK: Maksim Medvedev (Qarabag), Omar Buludov (Neftchi), Badavi Huseynov (Qarabag), Rahil Mammadov (Qarabag), Anton Krivotsyuk (Neftchi), Pavel Pashayev (Olekszandrija – Ukrajna), Shahriyar Rahimov (Sabail), Bahlul Mustafazada (Gabala), Gara Garayev (Qarabag)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Richard Almeida (Qarabag), Eddy Israfilov (Alcorcón – Spanyolország), Emin Mahmudov (Neftchi), Ali Babayev (Sumgayit), Aleksey Isayev (Sumgayit), Dmitry Nazarov (Erzgebirge Aue – Németország), Rashad Eyyubov (Sabah), Namig Alaskarov (Neftchi), Araz Abdullayev (Qarabag)
TÁMADÓK: Mahir Emreli (Qarabag), Ramil Sheydayev (Krilja Szovetov – Oroszország), Rufat Dadashov (Preussen Münster – Németország), Mirabdulla Abbasov (Neftchi), Renat Dadashov (Estoril – Portugália), Aghabala Ramazanov (Sabail)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
2. Wales 1 1 1–0 +1 3
3. Horvátország2 113–3 0 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik