„Cristiano Ronaldót is meg tudtuk állítani” – a Storck-éra nyilatkozatai

Vágólapra másolva!
2017.10.18. 15:01
null
2015 tavaszán ezzel a képpel mutatta be az MLSZ a honlapján Bernd Storckot
Bernd Storck szövetségi kapitány távozásával egy korszak lezárult a magyar labdarúgó-válogatott életében. Hogy évek múltán ki mire emlékszik majd előbb vele kapcsolatban, a norvégok legyőzésére és az osztrákok elleni sikerre az Eb-n, vagy az andorrai vereségre és a Feröer elleni kifütyült győzelemre, azt most még nehéz megmondani. Viszont érdemes végignézni, hogyan élte meg ő a Magyarországon töltött két és fél esztendőt és hogyan látták őt mások – nyilatkozatok, vélemények, Bernd Storck pályafutásának magyarországi alakulása.

EZZEL KEZDŐDÖTT – BEJELENTETTÉK BERND STORCK MINT SPORTIGAZGATÓ ÉRKEZÉSÉT, 2015. 3. 3.

A szövetség vezetése 2015 márciusától Bernd Storckot bízza meg az utánpótlás sportigazgatói feladatkör ellátásával, a következő három esztendőben. Az 52 éves német szakember feladatai közé tartozik a magyar utánpótlásfutball egészének fejlesztése, a Double Pass vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása, valamint az A-válogatott szakmai támogatása is” – jelentette be a német szakember érkezését, akkor még a sportigazgatói pozícióba 2015 márciusában a Magyar Labdarúgó-szövetség.

A német szakember bemutatásában szerepelt, hogy 1996 és 2002 között a német Hertha BSC másodedzője volt, így Dárdai Pál szövetségi kapitánnyal is dolgozott együtt, majd a Wolfsburg, a Partizan Beograd és a Borussia Dortmund edzői stábjában vállalt munkát. 2008 és 2010 között Kazahsztánban dolgozott (az FK Almati és az U21-es válogatott edzőjeként, majd szövetségi kapitányként), 2012 és 2014 között pedig a görög Olympiakosz Pireusz U21-eseit irányította. A bejelentésben kiemelték továbbá, hogy anno, 1996-ban megfigyelőként ő szúrta ki Dárdai Pált, és javasolta szerződtetését a Herthánál. Később az is kiderült, hogy 2015-ben pedig őt ajánlotta Dárdai – sportigazgatónak!

Bernd Storck az első sajtótájékoztatóján (Fotók: Nemzeti Sport)
Bernd Storck az első sajtótájékoztatóján (Fotók: Nemzeti Sport)
„AMIKOR MINDEN RENDBEN LESZ, MÁR ITT SEM VAGYOK" – AZ ELSŐ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, SPORTIGAZGATÓKÉNT, 2015. 3. 5.

Nem szoktam ülni, főleg a jövőben nem fogok – kezdte székfoglalóját Bernd Storck, majd állva folytatta. – Örültem a felkérésnek az MLSZ részéről. Bizonyos benyomásaim már vannak a magyar U17-es, U18-as és U20-as csapatokról. Miután ezt láttam, utána döntöttem, hogy elvállalom a felnőttekig tartó munkát, de elsősorban az akadémiai képzéssel szeretnék foglalkozni.

Bernd Storck már a beköszönőjében is a klubokkal tervezett együttműködésről beszélt, amit maradéktalanul azóta sem sikerült megvalósítania. Számos nézeteltérése volt, és nemcsak a hazai edzőkkel, hanem sokszor például honfitársával, a Ferencvárost dirigáló Thomas Doll-lal sem találta meg a közös hangot, a Fradi edzője több alkalommal kritizálta a kapitányt.

„A másik nagy feladat, hogy mindenhol kiépítsük a szükséges infrastruktúrát, segítsük az akadémiai képzés javítását – fogalmazott Storck az első sajtótájékoztatóján. – Ma is beszéltem a Double Pass képviselőivel. Fontos, hogy a fejlődés meglátszódjon az utánpótlás-válogatottak eredményein. Ismernem kell minden magyar játékost, nem csak egyes tehetségeket. A klubokban fogok kutakodni, ehhez szükségem van az együttműködésükre. Egy jó konstrukció kialakításán dolgozom, inkább ajánlásokkal él majd a szövetség, és nem diktálni akarja, hogyan kell dolgozni a klubokban. De stratégia készül, amelyet a klubok megkapnak, remélhetőleg be is építik a munkájukba, merthogy én mint a válogatottak felelőse, a kluboktól függök.”

„Mikor lesznek eredmények? Keményen fogok dolgozni, szememben az a siker, ha jól felismerhető lesz a stílus. Látványos, szervezett játékra törekszünk, amelyből kitűnik, hogy megvan a szükséges hozzáállás, fizikai állapot. Hatalmas kihívás és büszke vagyok rá, hogy egy ekkora futballhagyományokkal rendelkező nemzet kért fel, de hagyjuk a múltat. Én sikeres akarok lenni, tudom, mi a siker. Nem félek a kihívástól, előretekintek. Amikor minden rendben lesz, már itt sem vagyok.”

Kapitányi kinevezésekor
Kapitányi kinevezésekor

„HOSSZÚ TÁVON VAGY KAPITÁNY, VAGY SPORTIGAZGATÓ LESZ” – ÍGY MUTATTÁK BE STORCKOT AZ ELSŐ, SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN, 2015. 7. 21.

Bernd Storck tehát állva indított, majd leült, illetve átült. Előbb a nem sokkal korábban megbízott Szalai László helyére a vb-szereplő U20-as válogatott kispadjára, majd a Herthánál vezetőedzőnek kinevezett Dárdai Pál helyére a felnőttválogatottnál. Érdekes, hogy az első kapitányi sajtótájékoztatóján még úgy mutatták be őt, mint egy abszolút ideiglenes megoldást.

„A kapitánykeresés koncepciójában még nem született döntés – mondta Vági Márton, az MLSZ főtitkára, amikor 2015 nyarán bejelentették, hogy Dárdai Pál helyett egyelőre Storck irányít az Eb-selejtezőkön. – Minden lehetőséget megvizsgálunk. Külföldi, magyar, fiatal, tapasztaltabb...Az eddigi tapasztalataink pozitívak abban, hogy külföldi tapasztalatra van szükség. Ezért elsősorban a külföldi, a német vonal jöhet szóba, de ez nem zár ki egyéb alternatívákat. Bernd Storckot alapvetően sportigazgatónak hoztuk ide, de már amikor idejött, akkor is számba vettük ezt a lehetőséget. Az biztos, hogy hosszú távon meg kell oldani, hogy sportigazgatóként vagy szövetségi kapitányként folytatja-e. Ezt majd el kell dönteni, dea mai felállás szerint ő maradhat hosszú távon a sportigazgató, mi pedig folytatjuk a kapitánykeresést.”

Dárdai Pállal
Dárdai Pállal

„MI BARÁTOK VAGYUNK, ÉS EZ NEM VÁLTOZIK A JÖVŐBEN SEM” – STORCK DÁRDAIRÓL, ÍGY FOGLALTA EL A KAPITÁNYI POSZTOT, 2015. 7. 21

„Nagyon sajnálom, hogy Dárdai Pál nem tudta folytatni a munkát.Tisztában vagyok azzal, hogy ennek a folytatása nem lesz könnyű, de Dárdai Pállal folyamatosan egyeztettünk, tisztában vagyok a helyzettel és nagyon optimistán tekintek a jövőbe– mondta bevezetőjében Bernd Storck. – Jó pozícióban vagyunk a selejtezőcsoportban, nagy esélyünk van, ezt kell kihasználnunk. Az elmúlt három hónapban csak azzal foglalkoztam, hogy felmérjem a viszonyokat. Száz százaléknál is többet tettem a magyar labdarúgás ügyéért,és maximálisan átérzem a poszttal járó felelősséget. Dárdai Pállal a múltban is sokat beszélgettünk. Voltak közös programjaink a szabadságunk alatt is, mi barátok vagyunk. Ez a jövőben sem fog megváltozni.”

A románok elleni, első meccsén
A románok elleni, első meccsén

„EBBEN ENNYI VOLT" – AZ ELSŐ MECCS, A ROMÁNOK ELLENI 0–0 UTÁN, 2015. 9. 4.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt. Nem volt ideális a felkészülés, többeknek nem volt klubja, három csoportban edzettünk, volt két sérülés. Aztán Juhász Roland sérülése miatt cserélnünk is kellett. Mindezeket figyelembe véve elégedett vagyok. Szerettünk volna nyerni, remélem, ezt a szurkolók is látták, a végén már három csatárral játszottunk. Megvoltak a helyzeteink, de Király Gábor védéseire is szükség volt. Ebben a meccsben sajnos ennyi volt” – nyilatkozta Storck a már szövetségi kapitányként megvívott első meccse, a románok elleni, hazai 0–0 után.


„MOST MAGYAR VAGYOK” – A NORVÉGOK 2–1-ES LEGYŐZÉSE ÉS AZ EB-KVALIFIKÁCIÓ UTÁN, 2015. 11. 15.

BERND STORCKRÓL, A MUNKÁJÁRÓL MONDTÁK, ÍRTUK AZ EB-SELEJTEZŐK UTÁN

Szalai Ádám: – Ehhez a sikerhez kellett egy Dárdai Pál és kellett egy Bernd Storck szövetségi kapitány, aki nagyon sok dolgot összerakott ebben a mi kis focinkban. Mindig is azt mondtam, hogy a magyar válogatottból az lesz, amit a játékosok a külföldi klubjaikból hazahoznak, de ebből most sokkal több ki lett hozva. Egy olyan közösség, egy olyan csapatszellem, egy olyan védekezés és taktikai felfogás, amivel magabiztosan tovább lehetett jutni egy playoffmeccsen. Maximálisan egyetértek azzal, hogy a két kapitány azt is kihozta belőlünk, amiről talán magunk sem gondoltuk volna, hogy bennünk van.”

Dárdai Pál: – Egészen csodálatos negyvennégy év után egy ilyen estét átélni. Ezen a mérkőzésen Norvégiának tulajdonképpen nem volt esélye – a magyar válogatott rendkívül jól szervezte meg a védekezését, nagyon eltökélten játszott. Igen jó látvány volt! Megérdemelték a kijutást – és megérdemelte az egész ország is – kezdte Dárdai, majd így folytatta. – Amikor átvettem a csapatot, megtartottam a szavam. Elmondtam, hány pontot szerezhetünk, elmondtam, hogy milyen stílussal. Nagy öröm volt látni, amit Bernd Storck véghez vitt a csapattal. Egy alapot építettem, és ő hozzátette a magáét. A csapat nagyszerűen fejlődött – és dicséret illeti, mert nem könnyű három szövetségi kapitányhoz alkalmazkodni.


Az NSO-n írtuk, ugyancsak a pótselejtező után:

„Jár a köszönet Bernd Storcknak, a »múlt nélküli embernek«, akinek korábban felnőttszinten nem voltak eredményei, de képes volt folytatni a Dárdai Pál által megkezdett munkát, következetesen végigvitt egy folyamatot, és a sokszor vitatott döntéseit az élet igazolta. A német futballfelfogás és mentalitás, illetve az elvégzett munka, a jól sikerült felkészülés eredménye a mostani siker. Nagy múltja nem volt, de van jelene, és valószínűleg lesz jövője is a magyar labdarúgásban. Danke!”

„Gratulálok a csapatnak, az egész selejtezősorozat során óriási teljesítményt nyújtott. Hatalmas siker ez a labdarúgásnak és az országnak. Most magyar vagyok. Nagyon jól felkészültünk a pótselejtezőre, tudjuk, melyik játékosunk milyen erőnléti állapotban van. Tudtuk, hogy a norvég válogatott fizikailag nagyon erős. Nagyon nagy feladat volt a felkészülés, de az a szint, amit ma láttunk a fiúktól, egyszerűen fantasztikus volt. Több mint száz százalék! Miután »lejövünk« a földre, ünneplünk, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Köszönöm a bizalmat a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, Csányi Sándor elnök úrnak, hogy fejleszthettem a magyar labdarúgást. Andreas Möller sok mindenben segített, közel állt hozzám, jó hangulatot alakított ki a válogatottnál. Köszönetet kell mondanom Dárdai Pálnak és a stábjának is. Nekem van állásom. Sportigazgatóként biztosan. Aztán, hogy hogyan alakul a jövőm, folytatom-e a kapitányként megkezdett munkát, azt most még nem tudom megmondani” – fogalmazott a norvégok ellen sikerrel megvívott Eb-pótselejtező után, amikor még mindig „csak” ideiglenes kapitány volt.

„CSAK EGYÜTT..." – A NORVÉG MECCS MÁSNAPJÁN, 2015. 11. 16.

A norvégok elleni pótselejtező másnapján Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bejelentette, hogy az Eb végéig Bernd Storck marad a szövetségi kapitány, és marad kettős szerepben. Később, még az Eb előtt pedig meghosszabbították a szerződését, a következő Eb-selejtezősorozat végéig.

„Storck úr látja el az Európa-bajnokság végéig a szövetségi kapitányi teendőket. Az Eb után el kell gondolkodni, hogyan tudja folytatni a kapitányi tevékenységét az utánpótlás igazgatói teendői mellett. Rendkívül jó munkát végzett Storck úr, hosszú távon tervezünk vele”– mondta Csányi Sándor.

„Tegnap nagy sikert értünk el, az MLSZ is megérdemelte ezt, valamint azok, akik bármit hozzátettek. Fontos a fiatalok szerepe, hiszen az övék a jövő. Példával szerettem volna elöl járni, és megmutatni, ha a fiatalok jobbak idősebb társaiknál, ők szerepeljenek. Amit elértünk, az a kezdet és semmi több. Csak együtt tudjuk továbbfejleszteni a magyar labdarúgást. Nyitottabbaknak kell lennünk, meg kell néznünk, hogyan dolgoznak a külföldi országokban a fiatalokkal. Nem mondhatjuk azt, hogy már eleve mindent tudunk. Próbálok ezzel segíteni. Szeretném folytatni a munkát Andreas Möllerrel, de ezt még meg kell beszélnünk. Sallói Istvánnak és Szabics Imrének is szeretnénk helyet találnia franciaországi Eb-stábban” – tette hozzá Bernd Storck.

„BERND STORCK MEGÉRDEMLI A BIZALMAT” – SZERZŐDÉSHOSSZABBÍTÁS AZ EB ELŐTT, 2016. 3. 21.

„A kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget előtérbe helyezve, azt, hogy az MLSZ hosszú távon gondolkodik, az elnökség úgy döntött, hogyha meg tudunk állapodni Bernd Storck úrral, akkor a szerződését még most, az Európa-bajnokság előtt meghosszabbítjuk – jelentette be tavaly márciusban Csányi Sándor. – Egyezségre jutottunk és Bernd Strock szerződését 2018. június 30-ig meghosszabbítottuk. Úgy ítéltük meg, mind a válogatottnál, mind utánpótlás-igazgatóként végzett munkája alapján, hogy Storck úr megérdemli a bizalmat. Hangsúlyozni szeretnénk, az Európa-bajnokságot egy állomásnak tartjuk, a végcél az, hogy a válogatott sikeres legyen, ebben igen fontos szakasz lesz a világbajnoki selejtezősorozat. Bernd Storck bátran nyúlt fiatalokhoz, mint Kleinheisler és Nagy Ádám, és szeretnénk biztatást adni neki, hogy hosszú távon gondolkodjon. Storck úr, ahogy eddig is, sportigazgatóként és szövetségi kapitányként folytatja megbízását, és ha a feladatok azt indokolják, akkor még vegyen fel maga mellé segítőt. Összegről nem beszélhetek, mindketten eléggé mértéktartók voltunk. Ez a szerződés jól szolgálja a magyar labdarúgás hosszú távú stratégiai érdekeit, úgy a válogatott, mind az utánpótlás terén.

„OLYAN AZ EGÉSZ, MINT EGY ÁLOM” – STORCK NYILATKOZATOK AZ EB ALATT ÉS UTÁN, 2016. 6. 14–26.

Kép: TrollFoci
Kép: TrollFoci

„Óriási, amit a csapat teljesített, nagyon keményen dolgoztunk, megérdemelten nyertünk! Olyan az egész, mint egy álom, amely valóssággá vált. Jó az eredmény, jó volt a meccs, bravó! A meccs eleje nehéz volt, de aztán belejöttünk, nagyszerű volt a második félidő. Most jön egy kis szünet, aztán regenerálódunk” – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány az osztrákok 2–0-s legyőzése után. – Gratulálok a csapatomnak. Most lehet kiemelni azt a munkát, amit az elmúlt időszakban, a felkészülési meccseken elvégeztünk. Nyilván kellett egy kis szerencse is Alaba kapufájánál, de a játékosok képesek voltak önmagukat túlszárnyalni. Gratulálok Szalai Ádámnak a góljához, de a második gól is egy felépített támadás eredménye volt, ez volt a hab a tortán. Kleinheisler László nagyszerű tehetség, nagyon örülök, hogy vele dolgozhatok. Ő Magyarországon nem játszott, de én már az U21-es válogatottnál felfigyeltem rá, nem véletlenül került a Bundesligába. A mai mérkőzés bizonyította, hogy a futballban bármi megtörténhet. Negyvennégy év után szerepel a magyar válogatott Eb-n, és rögtön győzni tudott. És úgy gondolom, hogy ezt a munkát folytatva a második, ugyancsak történelmi jelentőségű siker is meglehet.

„Fantasztikus meccs volt, amelyen hittünk magunkban – nyilatkozta Bernd Storck a portugálok elleni 3–3 után a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak. – A szerencsére is szükségünk volt, hogy ezen a nyílt meccsen, amelyen szerencsét próbáltunk, hozzuk ezt a döntetlent. De újra és újra mentünk előre, és ezzel a hittel, elszántsággal eredményt értünk el. A korábbi két csoportmeccsünkön nyújtott jó teljesítményünkre ezúttal rátettünk még egy lapáttal, a pályára lépők végig összpontosítottak. Álom nekem ez az egész, de azt hiszem, hogy a csapatnak és az országnak is. A szurkolók az első két csoportmeccsen is mellettünk voltak végig, de ezúttal még ők is egy fokkal jobban drukkoltak.”

„Amikor annak idején megkaptam azt a lehetőséget, hogy szövetségi kapitányként irányíthatom Magyarország válogatottját, konkrét elképzelésem volt a játékot illetően – mondta Bernd Strock a Nemzeti Sportnak, visszatérve az Eb-ről. – Tudtam, vannak jó labdarúgóink, tehetséges fiatalok, őket rendszerbe kell terelni, és keményen dolgozni velük. Hát most láthattuk, igenis képesek vagyunk magas nemzetközi szinten teljesíteni, és ennek köszönhetően talán kilépünk végre a magyar labdarúgás múltjának árnyékából. Tisztelve a régi nagyokat mostantól ne csak Puskás Ferencet és Bozsik Józsefet emlegesse mindenki! Új, modern világot élünk, itt vannak nekünk az ifjú hőseink, akikre igenis fel lehet nézni. Azt gyorsan szögezzük le, nem azért jutottunk tovább a csoportból, mert szerencsénk volt és az összes ellenfél a földbe rúgott a labda helyett. A játékosok megérdemelték a sikert, hiszen rengeteget tettek érte. Az eredményes szereplés kulcsa a felkészülésben keresendő. A játékosok immár hisznek magukban az ilyen fontos meccsek előtt is, és talán az általam megkövetelt munkában is.”

Az Eb-n az osztrákok elleni meccse
Az Eb-n az osztrákok elleni meccse

„A KLUBOKON BELÜL IS VÁLTOZÁSOKRA LENNE SZÜKSÉG” – STORCK MÁR A FERÖERI MECCS ELŐTT ÉREZTE, BAJ LEHET…, 2016. 8. 29.

Az Eb-eufória aztán hamar tovaszállt, Bernd Storck szövetségi kapitány is érezte, már a Feröer elleni, 2016. szeptemberi, 0–0-val záruló vb-selejtezőt megelőzően, hogy baj lehet. Talán ezért is foglalkozott hangsúlyosan a meccset megelőző sajtótájékoztatóján a magyar klubokkal, bár itt még reménykedett abban, hogy a pótselejtezős helyet elcsíphetjük a vb-selejtezőkön...

Reménykedünk, hogy a csoportunkban legalább egy második helyet sikerül elérnünk, és pótselejtezőt játszhatunk, de nagyon erős a csoportunk, hiszen a favorit Portugália mellett Svájc is nagyon jó csapat.

Már a kontinenstorna előtt elmondtam szűkebb körben, hogy a feröeri meccstől sokkal inkább tartok, mint az Európa-bajnokságon bármelyiktől. Az Eb előtt sok időnk volt, tökéletesen felkészülhettünk a tornára, a stábbal, az orvosi csapattal olyan fizikai állapotba hoztuk a játékosokat, amilyet a nemzetközi szint megkövetel, tudtam, hogy Franciaországban rendben leszünk. Nem mintha ezúttal lenne bennem félelem, mert szerencsére az Eb legfontosabb tanulságaként kiderült, hogy a keret minden egyes tagja megállja a helyét a legmagasabb szinten is, de ezúttal kevesebb időnk marad felkészülni, márpedig labdarúgóink egyelőre nincsenek ideális kondicionális szinten.

Folyamatosan mérjük a játékosok fizikai erőnléti állapotát. Nem meggyőzőek az eredmények, a játékosok állóképességén változtatnunk kell, hogy versenyképek maradhassunk, és ehhez a klubokon belül is változásokra lenne szükség, másképp ugyanis nem lehetünk nemzetközi szinten versenyképesek. Németországban a fizikális felkészítés egységes elvek alapján történik, Magyarországon sajnos egyelőre messze vagyunk ettől.

Magyarországon még minden klub a maga útját járja, de szeretnék visszakérdezni. Miért van az, hogy mindenki a válogatottól várja el a nemzetközi sikereket, miközben a klubok nem képesek erre? Az egyetlen magyar válogatott játékos, aki topszinten, a Bajnokok Ligájában is megmutathatja magát, az Nikolics Nemanja, a Legia Warszawa csatára.”

A feröeri meccs előtt már érezte, hogy baj lehet, a hiányosságokról beszélt
A feröeri meccs előtt már érezte, hogy baj lehet, a hiányosságokról beszélt

„ILYEN TELJESÍTMÉNNYEL NEM MEGYÜNK SEMMIRE; CRISTIANO RONALDÓT IS MEG TUDTUK ÁLLÍTANI” – STORCK-NYILATKOZATOK AZ IDEI VB-SELEJTEZŐK KAPCSÁN, 2017. 3. 25. – 2017. 10. 10.

STORCKRÓL MONDTÁK AZ EB UTÁN

Sztancsik Tamás, a válogatott korábbi sajtófőnöke, 2016 novemberében, miután távozott az MLSZ-től:


„Sokan máig azt gondolják, hogy ő a Pali-vonal, de ez csak részben igaz. Valójában két nagyon külön világ. Dárdaival ellentétben Storck egyáltalán nem csapatjátékos, mindenről maga szeretne dönteni, olyan témákban is, amihez nincs meg a tudása.”
Sztancsik szerint Storck nehezen viseli, hogy Dárdaihoz mérik őt, és ez azóta is frusztrálja. Amikor Dárdai Berlinben átadta neki a csapat használati utasítását, az – mint a korábbi sajtófőnök mondja – „tanulságos délután volt”. Sztancsik elismeri Storck erényeit is, köztük a pótselejtezőn bevetett húzásait, valamint a munkamennyiségét is, de…
„Nehéz önállóan értékelni, hiszen egy összerakott csapatot vett át, ami aztán vele, a módosításaival még sikeresebb lett. Igazából most dől el, hogy mit tud, amikor új csapatot kell építenie. Munkamániás és semmitől sem fél. Jó néhány területen tanulhatna tőle a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás. Pedig hosszú távon ez lenne a legfontosabb, mert ő a szurkolók szemében hitelesebb az itthon dolgozó szakembereknél.”

Thomas Doll, az FTC vezetőedzője többször is, legutóbb márciusban, az kifogásolta, hogy nincs egyeztetés a válogatott és a klubok között például a sérült játékosok állapotáról. (Miközben, ugye, Bernd Storck számos nyilatkozatában az összefogást hangsúlyozta):

– Németországban, úgy emlékszem, a válogatott és a klubok ilyenkor egyeztetnek egymással. A magyar válogatott szövetségi kapitánya ugyanabból az országból jött, ahonnan én. Március 29. van, de ebben az évben még egyetlen egyeztetés sem zajlott le a klub és a válogatott között. Kleinheisler a válogatottnál panaszkodott az U21-es csapat elleni edzőmeccs előtt, hogy fáradtságot érez az izmaiban, mégis kétszer harminc percet játszott, a következő négy-öt napra így kiesett az edzésprogramból. Ezt egy kicsit könnyelműnek tartom. Ez a sztori nem Thomas Dollról szól, hanem a Ferencvárosról, és arról, hogy a játékosok elutaznak a válogatotthoz, majd sérülten érkeznek vissza. Ha közösen dolgozunk, és egy irányba tartunk, akkor ezt máshogy is lehetett volna intézni.”

„Nem szabad elfelejteni, hogy ezen a szinten nincs meg az a rutinunk, ami a portugáloknak megvan, mert hétről hétre ilyen szinten edződnek. Az volt a különbség az Eb-n játszott meccsünkhöz képest, hogy nem tudtunk úgy koncentrálni és a második félidőben nem tudtunk nyomást gyakorolni. Világklasszis csapattal játszottunk, ennyivel előttünk járnak. Időnként megtartottuk a labdát, de az utolsó passzokba hiba csúszott. Nem játszanak olyan szinten a játékosaink, mint a portugálok, és ez a különbség jól látható volt.” – Portugália–Magyarország 3–0

„Mit lehet csinálni? Bocsánatot lehet kérni a csapatnak a teljesítményéért. Rettenetesen frusztráló. Tudtuk, hogy mi vár ránk, hogy kellemetlen lesz a mérkőzés. Nagyon hamar hátrányba kerültünk, és a kevés kínálkozó esélyt sem sikerült kihasználnunk. Ez blamázs, ezt nem lehet megbocsátani. A körülményeket nem lehet hibáztatni, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget. Én leszek az első, aki ezt megteszi. Mindenki tudta, hogy mi vár ránk, ha az ellenfél így játszik, arra az első perctől kezdve rá kellett volna hangolódni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az ellenfél saját magán is képes túlnőni. Nemzetközileg ilyen teljesítménnyel nem jutunk semeddig. A személyes jövőmről másoknak kell dönteniük, én megpróbálom a csapatból a lehető legjobbat kihozni. Ahogy már mondtam, ami ma történt, az nem bocsánatos” – Andorra–Magyarország 1–0

„Az első fél óra után emberhátrányban futballoztunk az Európa-bajnok Portugália ellen, de szerintem nagyszerűen játszottunk, gratulálok a csapatnak. Kiemelkedő játékosok a portugálok, ám jól lezártuk a területeket, kevés gólhelyzetet engedtünk nekik kialakítani. A nézők is nagyszerűek voltak, ők jelentették számunkra a plusz csapattagot, köszönöm, hogy támogattak minket. Borítékolható volt, hogy bombaerős kerettel jönnek a portugálok. De megmutattuk, felvettük velük a versenyt. Cristiano Ronaldót is meg tudtuk állítani" – Magyarország–Portugália 0–1

A csapat bizonyította, hogy visszatalált a helyes útra mondta a kapitány még a svájci selejtező előtt. – Az Andorrától elszenvedett vereséget nem tudjuk meg nem történtté tenni, de megmutattuk, nem veszítettük el a hitünket, továbbá erős, jó keretünk van, s bárkivel felvesszük a versenyt. Bebizonyosodott ugyanakkor, hogy a fiatalok egyelőre nem készek a jelentősebb feladatokra. Ezért segítenünk kell nekik, hogy nemzetközi tapasztalattal gazdagodjanak. Az oroszországi világbajnokságra sajnos nem jutottunk ki, de építkezünk, és haladunk tovább a megkezdett úton. Sokat számít, hogy a szurkolók bíznak bennünk, azonosulnak a csapatunkkal. Vesztes mérkőzés után is ünnepelték a labdarúgókat."

Jelenleg ez a maximális szint, amit nyújtani tudunk – ezt már a svájci meccs után mondta. – A legnagyobbakkal egyszerűen nem vagyunk egy szinten, nem tudjuk velük felvenni a versenyt. Beállhatnánk a kapunk elé kilencven percre, lehet, akkor több esélyünk lenne, de én nem akarok olyan futballt játszani a csapatommal.” Svájc–Magyarország 5–2

A végére meglehetősen elkomorodott a kapitány arca – az utolsó értékelés
A végére meglehetősen elkomorodott a kapitány arca – az utolsó értékelés

„Igyekeztünk kiengesztelni a szurkolókat. A játékosok nem kapták meg ugyanazt a támogatást, mint máskor, ami elszomorította őket. Nem játszottunk jól, de győzni akartunk. A drukkereknek köszönettel tartozunk, hogy eljöttek, bár ma nem álltak mögénk. Ilyet még nem éltem át korábban. Az Eb-n jól szerepeltünk, és reformokat vezettünk be. Időre van szükség. Nem az én személyemről van itt szó, hanem tulajdonképpen minden egyes játékosról. Kevés pontot szereztünk a selejtezőkön, ennek megvannak az okai. Erős ellenfeleink voltak, mint Portugália vagy Svájc. A gyengébb csapatok ellen szerzett kevés pontért vállalom a felelősséget, talán egy ponttal többet szerezhettünk volna Svájc ellen is” – válaszolta a kapitány. Tisztelni kell Feröert, mások is megszenvedtek ellene. De ha más csapatokat nézünk, például az olaszokat, vagy a franciákat, akik Luxemburg ellen voltak nehéz helyzetben, akkor normálisnak tekintjük, ha megszenvednek egy-egy mérkőzésen, de itt Magyarországon egyáltalán nem. Igyekeztünk futballozni.” – Magyarország–Feröer 1–0

AZ UTOLSÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS ALÁZATOS MUNKA VEZET A SIKERHEZ” – A BÚCSÚ, 2017. 10. 17.

„Személy szerint továbbra is nagyra tartom Storck úr nálunk kifejtett szakmai teljesítményét, az általa irányított korosztályos és felnőttválogatottak kiemelkedő eredményeit – nyilatkozta Csányi Sándor, miután az MLSZ bejelentette, hogy a német szakember mindkét posztjáról távozik. – Korábban azt mondtam, egy olyan munkaszerető, elhivatott emberre van szükségünk, mint Bernd Storck, és ez a véleményem ma sem változott. Az szubjektív, hogy melyik szakember jobb a másiknál, de az tényszerűnek mondható, hogy Storck az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt: vb-döntőbe jutott az U20-as válogatott (a tornán Storck irányította a csapatot, de a részvételt Mészöly Gézával vívta ki a korosztály – a szerk.), Eb-döntőbe az U17-es és felnőttválogatottunk, európai 13-dikként a FIFA-ranglistán a 18. helyre kapaszkodott az A-csapat a vezetésével. Ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól. Mindezzel együtt, az utóbbi időszak eredményei ismeretében egyetértek a távozásával.

„Nagyon hálás vagyok, hogy egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező ország labdarúgásáért dolgozhattam először sportigazgatóként, majd később szövetségi kapitányként is, mint Magyarország – idézte Bernd Storckot az mlsz.hu. – Büszke vagyok arra, amit a tavalyi Európa-bajnokságon közösen elértünk. A szövetség és a klubok segítségének, a játékosok – beleértve a fiatalokat – profi hozzáállásának és a közösen jól elvégzett munkának köszönhetően olyan sikert tudtunk elérni, amely évtizedek óta nem tapasztalt örömöt szerzett a magyar embereknek. A vb-selejtezők során sikerült elérnünk a minimális célkitűzésünket, hiszen megszereztük a csoport harmadik helyét, ugyanakkor a tíz mérkőzés során kevesebb pontot gyűjtöttünk annál, mint ami elvárható lett volna. A magyar labdarúgás sok tehetséggel rendelkezik, látható ez a korosztályos csapatokon is. Továbbra is úgy vélem, hogy szoros együttműködéssel, alázatos munkával sikerek érhetőek el.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik