Bulgária: „A magyar futball tíz éve megtette azt a lépést, amire mi csak most készülünk”

Vágólapra másolva!
2020.10.08. 15:22
null
Najden Todorov bolgár újságíró interjút adott a Nemzeti Sportnak (Fotó: Szabó Miklós)
„Természetesen fontos az esti mérkőzés, de az élet nem áll meg egyik országban sem, mindegy, ki nyer vagy veszít” – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban Najden Todorov, a helyi sportújságíró-szövetség elnöke, valamint a 24 Csasza (24 Óra) című napilap újságírója. A kötetlen hangulatú beszélgetésen a bolgár labdarúgás jelenlegi problémái mellett a korábbi helyi klasszisok, Dimitar Berbatov és Sztilijan Petrov, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség élére kelet-európaiként kinevezett Aleksander Ceferin példája is szóba került. Hozzátette: jelen körülmények között a bolgár szövetségben sem számolnak azzal, hogy a mérkőzésre szánt 8500 jegy mindegyike elkelhet, ugyanakkor reméli, jó hangulat lesz a Vaszil Levszki Stadionban, a futballnak ugyanis nagy szüksége van a drukkerek személyes jelenlétére – az szinte mindegy is, hogy hány ezer emberről van szó.

 

„Berbatovval sokkal jobb esélyeink lennének. De jelenleg nincs olyan kaliberű játékosunk, mint ő volt. A válogatott még mindig keresi a vezérét, egyszerűen jelenleg nincs igazi vezéregyéniségünk. Az alapokat kell most rendeznünk. A szövetség vezetésének újra kell építenie magát. Egy éve teljes átalakulás volt. Új arcok, új program, új mentalitás jellemzi a bolgár szövetséget. Az út viszont nagyon hosszú, és aligha ezen az egy meccsen múlik majd a sorsunk” – vágott rögvest a közepébe Najden Todorov, aki a helyi piacvezető napilap, a 24 Csasza (24 Óra) sportrovatának újságírója, valamint a bolgár sportújságíró-szövetség elnöke, kapcsolatai révén pedig Dimitar Berbatovot is megszólaltathatta a Nemzeti Sport az Eb-pótselejtező előtt.

A szakíró szerint Magyarország jelenleg mind a válogatottban játszó futballisták minőségét, mind a labdarúgás hátterét, infrastruktúráját tekintve előrébb tart Bulgáriánál. Ugyanakkor az egymeccses lebonyolítás esélyt ad számukra is a továbbjutásra.

„Nagyszerű játékosaink voltak az 1990-es években, az 1994-es világbajnoki csapatra mai napig büszkén gondol vissza mindenki. Később még ott volt Berbatov vagy Martin Petrov meg Sztilijan Petrov, akik szintén a Premier League-ben bizonyítottak hétről hétre, miközben a válogatottunknak is igazi vezérei voltak. Most van egy olyan válogatottunk, amely csapatként képes jól szerepelni, de túl magas elvárásaink nem lehetnek vele szemben. Ennek oka pedig az, hogy hiányoznak az említett nevekhez hasonló vezérek. A helyzeten pedig az sem javít, hogy Ivalin Popov, aki a mai napig legtöbbször lépett pályára csapatkapitányként a válogatottban, tavaly lemondta a szereplést.”

Todorov kiemelte, a sors furcsa játéka, hogy a Popov után a társak által kapitánynak megválasztott Petar Zanev a koronavírus miatt nem léphet pályára ma este, míg a második számú csapatkapitány, Georgi Kosztandinov hiába szerette volna vállalni a játékot, az orvosokkal egyeztetve nem állhat Georgi Dermendzsiev rendelkezésére.

A bolgár szövetség a helyi hatóságokkal egyeztetve végül 8500 belépőt adhatna el a meccsre, ám a jegyek egyáltalán nem fogynak jól. Ennek oka Todorov szerint kettős.

„Az egyik ok a koronavírus-járvány. A labdarúgás szempontjából jó hír, hogy a szurkolók visszatérhetnek a mérkőzésekre. A játéknak szüksége van rájuk, nemcsak itt, Bulgáriában, hanem a világon mindenhol. Ugyanakkor viszonylag későn született meg a döntés arról, hogy bemehetnek majd a nézők a stadionba, arról pedig konkrétan szerda este döntöttek, hogy 8500 szurkolót is beengedhetnek akár. Nézzenek ki az ablakon, borzalmas időjárás van, ha nem nehezítené a helyzetet a járvány és az emiatt hozott sok-sok óvintézkedés, akkor is megfontolná az ember, hogy elinduljon este meccset nézni egy nyitott stadionba” – mondta.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

„Ez azonban csak az egyik ok. A másik a már említett átalakulás. A bolgárok jelen pillanatban nem igazán hisznek a sikerben. Voltak remek csapataink, de az, hogy 2004 óta nem jártunk nagy tornán, a folyamatos kudarcok egyszerűen megülték a közhangulatot. S azt kell mondjam, a hozzáállásuk inkább realista, mint pesszimista. Nincsenek nagy reményeink, még ha mondom, tudom, tudjuk is, hogy egy meccsen bármi megtörténhet. Lehet a vége három nulla, de épp fordítva, nulla három is. Egy, az első percekben született gól sok mindent megváltoztathat, vagy egy tizenegyes és kiállítás. Láttunk már ilyet.”

„Magyarország – javítsanak ki, ha rosszul emlékszem – úgy tíz éve teljesen új irányra állt a labdarúgásában. Átalakult a szakmai elképzelés, kicserélődött a szövetség vezetősége, és ezzel együtt jelentős infrastrukturális fejlődés is megindult. Tavasszal jártam Budapesten, a nemzetközi újságíró-szövetség (AIPS – a szerk.) kongresszusán, egy gálameccsen még ki is próbálhattuk az új Puskás Arénát, őszintén mondom, igazán impozáns létesítmény lett. Nekünk ilyen szempontból most óriási a lemaradásunk, még csak most kezdtük átalakítani a szövetség munkáját, új koncepciók alapján képezzük az utánpótlást, a szakembereinket. És bizony, a létesítményeink sincsenek túl fényes állapotban. A nemzetközi porondon rendre jól szereplő Ludogorec stadionja viszonylag új, nem túl nagy, de szép. A válogatottunk otthonával viszont rövid időn belül kezdenünk kell valamit, és a rekordbajnok CSZKA Szófia stadionja sincs feltétlenül olyan állapotban, amilyenben egy ilyen nagy múltú klubhoz illik. Ott – hosszas várakozás után – talán épp jövőre kezdődhet meg az átépítés. Önök tíz éve elkezdték megtenni azokat a lépéseket, amelyekre mi csak most készülünk. Ez meg is látszik a két válogatott jelenlegi helyzetén. Tudom, Magyarországnak sincs olyan rengeteg topligás futballistája, de nekünk jelenleg egy sincs a keretünkben – ilyesmire egyikünk sem gondolt volna Berbatovék idejében.”

Todorov a bolgárok előtt álló másik pozitív példaként Szlovéniát és Aleksander Ceferint hozta fel.

„Szlovénia apró ország, a futball szempontjából pedig hasonló piac, mint Bulgária vagy Magyarország. Mégis ők adják az európai szövetség jelenlegi elnökét. Nem volt futballmúltja, de remek jogász volt, számos nyelven beszél, intelligens ember. Elindult az amatőr labdarúgástól, szerepet vállalt a hazai labdarúgásban profi szinten, klubvezetőként az Olimpija Ljubljanánál, majd a szövetségnél, és végül eljutott az UEFA-ig. Az ő példája is azt mutatja, igenis lehet megfelelő szakembereket találni minden országban, és megfelelő munkával el lehet jutni a legmagasabb szintekre.”

Todorov a Puskás Arénában
Todorov a Puskás Arénában

S hogy mit vár konkrétan a bolgár–magyar meccstől?

„A döntetlent és akár a tizenegyeseket is el tudom képzelni – felelte. – Ám, hogy mi történik a pályán, az a pályán lévőkön múlik. Számomra az a fontos, hogy tisztelettel, sportemberekhez és sportszerető emberekhez méltóan tudjunk egymásra nézni előtte és utána is. Mégsem háború ez. A kilencven perc nagyon fontos, de akár nyer a csapatunk, akár nem, a világ nem omlik össze. Az élet egyik országban sem áll meg. Őszintén mondhatom, abban bízom, hogy olyan ország jut ki az Európa-bajnokságra, amelynek a zászlajában a fehér, a piros és a zöld színek szerepelnek, mindegy, milyen sorrendben. Nehéz megmondani, hogyan alakul az életünk, de mindenképpen szeretnék ellátogatni Magyarországra és a Puskás Arénába jövő nyáron az Európa-bajnokság alatt. Nagyszerű csoport jött össze, ha Magyarországot láthatom a világbajnok franciák és az Európa-bajnok portugálok ellen, az is jó programnak ígérkezik, ha Bulgáriát, az természetesen még nagyobb öröm lenne. Nem illemből mondom, tényleg azt kívánom, bárki is nyer ma este, az nyerje meg a rájátszás döntőjét is, és jusson ki az Eb-re.”

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45: Bulgária–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Izland–Románia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik