Bő 40 éve nem látott sorozatot épít válogatottunk, ha megveri egyik mumusát

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 11:34
null
Jó lenne hétfőn látni és hallani, ahogy a csapat a győztes meccs után a szurkolókkal közösen elénekli a Himnuszt (Fotó: Török Attila, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott Szlovákia ellen folytatja szereplését a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában. Nemzeti csapatunknak egyik mumusát kellene legyőznie, ám ha ez sikerül, akkor a hetvenes évek óta nem látott hazai sorozatot épít – nem mellesleg megszerzi azt a győzelmi számot, amely a „minimum követelmény” ahhoz, hogy egy válogatott ötcsapatos csoportban továbbjutásról álmodhasson.

 

Az Eb-selejtezők ötödik fordulójában szabadnapos volt a magyar válogatott – illetve felkészülési mérkőzést játszott Montenegróban, s 2–1-re kikapott –, a hatodikon presztízsmérkőzést vív a Groupama Arénában Szlovákia ellen. Beharangozónkban áttekintjük a közelmúlt kulcsfontosságú, szomszédok elleni tétmérkőzéseit, a magyar válogatott jó hazai és a szlovák rossz idegenbeli szériáját, s szó esik a negyedik győzelem fontosságáról is.

RITKÁN LÁTOTT HAZAI SZÉRIA

A magyar válogatott megnyerte legutóbbi öt hazai tétmérkőzését: Görögországot 2–1-re, Észtországot és Finnországot 2–0-ra, Horvátországot 2–1-re, Walest 1–0-ra verte meg. Ötmérkőzéses hazai győzelmi sorozatot 2006–2007 óta (akkor Várhidi Péter irányításával) először ért el a magyar válogatott, míg ennél hosszabb szériára legutóbb 1976 és 1979 között volt példa.

Akkor Ausztria (2–0), Lengyelország (2–1), Csehszlovákia (2–0), a Szovjetunió (2–1), Görögország (3–0), Jugoszlávia (4–3), Svédország (3–0), Bolívia (6–0), Csehszlovákia (2–1), a Szovjetunió (2–0) és az NDK (3–0) ellen nyert a nemzeti csapat hazai pályán. Az 1976. június 12-én indult sorozat tizenegy mérkőzés után, 1979. május 2-án szakadt meg a Magyarország–Görögország (0–0) találkozóval. A magyar csapat először vonult az 1986-os világbajnokság selejtezői óta csoportjában listavezetőként „nyári szünetre” – szóval elég ritka dolgoknak vagyunk tanúi mostanában.

A magyar nemzeti csapat egymás után negyedik győzelmét arathatja tétmérkőzésen, ez legutóbb 2008–2009-ben, Erwin Koeman szövetségi kapitánysága alatt történt meg, akkor Albániát (otthon 2–0, idegenben 1–0) és Máltát (idegenben 1–0, otthon 3–0) sikerült legyőzni.

SZLOVÁK KÍNOK IDEGENBEN

A szlovák válogatott Azerbajdzsánban aratott 5–1-es győzelmével hétmérkőzéses idegenbeli nyeretlenségi sorozatot zárt le. Északi szomszédainknak az elmúlt két évben ugyanúgy az idegenbeli szereplés volt az Achilles-sarka, mint a mieinknek – hisz a magyar válogatott is pont az azeriek elleni 3–1-gyel zárt le egy hosszú rossz szériát vendégként. 2019. szeptember 4. óta a szlovákok idegenbeli mérlege 1 győzelem, 1 döntetlen és 6 vereség – mind a hat vereség egygólos. A szlovák csapat legutóbb közel három éve, 2016. november 15-én hozott idegenbeli mérkőzést kapott gól nélkül (Ausztria–Szlovákia 0–0), idegenbeli tétmérkőzésen pedig 2014. november 15. (Macedónia–Szlovákia 0–2) óta nem tudta egyszer sem „lenullázni” ellenfelét.

A NEGYEDIK GYŐZELEM MÉRFÖLDKŐ LEHET

Amikor a magyar válogatott ötcsapatos, nyolcmérkőzéses csoportban szerepelt egy selejtezőn, nem gyakran jutott el a négy nyert mérkőzésig. Ez az 1982-es világbajnokság selejtezőin (4–2–2, kijutás) és az 1988-as kvalifikációs sorozatban (4–0–4, harmadik hely) sikerült. Az 1990-es, 1994-es és 2002-es világbajnokság, valamint az 1984-es, 1992-es, 1996-os és 2004-es Európa-bajnokság esetében nem jött össze a nyolcból négy siker.

A négy győzelem még közel sem garancia természetesen a továbbjutásra, de ha megvizsgáljuk a legutóbbi, ilyen rendszerben lebonyolított Eb-selejtezőt (2004), akkor látjuk azt, hogy ötcsapatos csoportból négynél kevesebb sikerrel egyetlen csapat sem tudott továbblépni. Ugyanez volt a helyzet a 2002-es világbajnokság európai selejtezőin, az 1994-es vb selejtezők ötcsapatos európai csoportjában (pont ebben szerepeltek a mieink) és az 1998-as kvalifikációban sem. Utóbbi esetén egy kivétel volt: pont Magyarország tudott Norvégia mögött 3–3–2-es mérleggel továbblépni, hogy aztán katasztrofális vereséget szenvedjen Jugoszláviától. Tehát a négy győzelem nem garancia a továbbjutásra, de általában alapkövetelmény ahhoz, hogy egy kvintettből tovább lehessen lépni.

KULCSMÉRKŐZÉS SZOMSZÉD ELLEN

Az elmúlt bő húsz évben a magyar válogatott jó néhány kulcsmérkőzést vívott meg szomszédos ország nemzeti csapata ellen – több volt a rossz élmény, mint a jó, remélhetőleg ez most megváltozik. Nézzük a hat legfontosabbat!

1997. október 29., Magyarország–Szerbia 1–7. 1986 óta papíron Csank János kapitányi időszakában álltunk a legközelebb a vb-kvalifikációhoz, hiszen továbbjutottunk a selejtezős csoportunkból, majd a pótselejtezőn jött a déli szomszéd – egy hétre... Az így tulajdonképpen már tét nélküli, belgrádi visszavágón pedig 5–0-ra győzött Jugoszlávia.

1999. június 5., Románia–Magyarország 2–0. A Jugoszlávia elleni 1–12-es katasztrófa után teljes újjászervezés jött a nemzeti csapatnál, Bicskei Bertalan megfiatalított együttese pedig 1998-ban csak egyetlen mérkőzését veszítette el, Portugália ellen. A 7. Eb-selejtezőcsoportban az első öt forduló után válogatottunk 2–2–1-es mérleggel állt, s a jobban álló románokhoz látogatott. A Ghencea Stadionban finoman fogalmazva is ellenséges volt a hangulat; a dermedt magyar csapat ellen a román válogatott villámgyorsan döntésre vitte a dolgot, s Adrian Ilie, majd Dorinel Munteanu góljával 2–0-ra győzött. Ez volt a román válogatott első győzelme a magyar ellen a párharc történetében.

1999. június 9., Magyarország–Szlovákia 0–1. Pozsonyban egy rengeteg helyzetet, de gólt nem hozó mérkőzésen ért el döntetlent a magyar válogatott, mely a románok elleni vereség után győzelmi kényszerben és szinte reménytelen helyzetben volt. A győri találkozón a második félidőben a magyar válogatott „belefutott” egy kontrába, amit Martin Fabus fejezett be. A vereséggel, hogy lapunk másnapi címlapját idézzük, „Elszállt minden remény”. Már számolgatni sem lehetett. A magyar válogatott azóta is nyeretlen Szlovákia ellen, öt mérkőzés után a mérleg 2 döntetlen, 3 vereség. Érdekesség, hogy a magyar válogatott 1901 óta íródó történetében csak két ellenfél van, amely ellen a mieink legalább ötször játszottak, de még nyeretlenek: Portugália (13 mérkőzés, 0–4–9) és Szlovákia (5, 0–2–3).

2004. szeptember 4., Horvátország–Magyarország 3–0. Lothar Matthäus kapitányi kinevezése után rengeteg felkészülési mérkőzést játszott a válogatott, vegyes eredményekkel – mindenesetre Németország és Skócia idegenbeli legyőzése feltüzelte a drukkereket, így jókora magyar szurkolóhad indult Zágrábba. Hogy aztán Mike Riley játékvezető már a 10. percben kiállítsa könyöklésért Huszti Szabolcsot, a magyar csapat pedig simán, 3–0-ra kikapjon Matthäus első tétmérkőzésén.

2013. szeptember 6., Románia–Magyarország 3–0. Hatalmas várakozás, feszült felvezetés, óriási pofon, Bukarest továbbra sem nyerő hely… 1999 és 2002 után a magyar csapat megint az első öt percben már hátrányba került, s ezúttal úgy kapott ki, hogy szemernyi esélye sem volt – ezzel pedig gyakorlatilag elszálltak a pótselejtezős esélyek.

2016. június 14., Ausztria–Magyarország 0–2. A magyar A-válogatott 1986 után először játszott mérkőzést nagy tornán, és a hatalmas szurkolótábor, mely Bordeaux-ba utazott, szinte delíriumban ünnepelte az örök rivális elleni kétgólos sikert. A legelején megúsztuk David Alaba kapufáját, a második félidőben „lassítva is begurult” a góltalansági szériáját a legjobbkor megtörő Szalai Ádám lövése, Stieber Zoltán csodaszép emelése pedig elszabadította az örömünnepet, mely a helyszínen és itthon is az éjszakába nyúlt. Bernd Storck együttese megtette az első lépést a továbbjutás felé az Európa-bajnokságon.

2019. március 24., Magyarország–Horvátország 2–1. A Szlovákia elleni, idegenbeli zakó után nem is olyan kis pontszerzési kényszer volt Marco Rossi csapatán, hiszen a két vereséggel rajtolás nem fért volna bele. A vb-ezüstérmes horvátok hamar vezetést szereztek, ám Szalai Ádám egyenlített, a 76. percben pedig Pátkai Máté megszerezte a győztes gólt – a magyar válogatott 1940 óta először győzte le a horvátokat, s ezzel valódi káoszba döntötte a csoportot, felforgatva a papírformát.

Vajon mi lesz a következő kulcsmérkőzésen?

A 26 FŐS MAGYAR KERET MONTENEGRÓ ÉS SZLOVÁKIA ELLEN
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK:Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Seydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Seydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4
(Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72, Lovren 89.)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország4 319– 4+59
2. MAGYARORSZÁG4 316– 4+29
3. Szlovákia4 227– 6+16
4. Wales4 224– 4 0 6
5. Azerbajdzsán4 44–12–80
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.


Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik