Az évszázad mérkőzését megnyertük, de azóta is várjuk a csodát

SZELI MÁTYÁS (London)SZELI MÁTYÁS (London)
Vágólapra másolva!
2021.10.12. 08:15
null
Az angol labdarúgás jelenkori sztárja, Harry Kane lehet a legveszélyesebb a magyar kapura (Fotó: Árvai Károly)
Eddig tízszer lépett pályára a magyar válogatott Angliában, s a mérleg lehangoló, egy hangzatos győzelem mellett kilenc vereség. Marco Rossi ráadásul több játékosára nem számíthat a keddi összecsapáson.

A szigetországban játszott mérkőzéseket számolva kedden tizen­egyedszerre csap össze egymással Anglia és Magyarország. A magyar válogatott a világraszóló 6:3-as győzelmen kívül azonban eddig mindegyik angliai mérkőzését elveszítette. Ezért is lehet talán érdekes vagy tanulságos, milyen hangulatban és körülmények között készült Magyarország a korábbi találkozókra, így az időben ugrálva lapunk korabeli helyszíni beszámolóiból szemezgetve, a mostani eseményeket kicsit azoknak a riportoknak a szemszögéből is nézve vezetjük fel.

Nemzeti Sport (1936): „Ma reggel 8.50 perckor a Keleti Pályaudvarról indul el Londonba a válogatott csapatunk...Londonba megy a labdarúgójáték őshazájának fővárosába, hogy elhozza a magyar sportnak az »aranygyapjas« rendet.”

2021 : A magyar válogatott akkor először lépett pályára az angol fővárosban, igaz, a keddi mérkőzéssel ellentétben nem a Wembleyben, hanem a mára már lebontott Highburyben, ahol 6:2-es vereséget szenvedett a felkészülési mérkőzésen. A mostani találkozó ugyan papíron tétmérkőzés, de mint ismert, számunkra legfeljebb matematikai esély maradt, hogy ott legyünk a jövő évi katari világbajnokságon. A válogatott pedig a kedd reggeli, Telkiben tartott edzés után repülővel érkezett a szigetországba. Ha nem is nosztalgiából, de tudósítónk vonattal érkezett Stockportból Londonba néhány napja, a hangosbemondót kezelő hölgy pedig útközben kedélyesen tudatta velünk, az egyik vagonban hat elítélt utazik, akik napi eltávozásukat töltik, de ne essünk kétségbe, nagyon figyelnek rájuk...

Nemzeti Sport (1990): „Az az átkozott vízum! Lőrincz Emil talán élete nagy fellépésére készülhetett volna, ha... Ha a megfelelő okmányok a kezében vannak. A Wembleyben Lineker tarkóját nézni közvetlen közelről, s hallgatni az angol szurkolók mámoros énekét, hát nem kis dolog... De Lőrincz számára ebből az egészből nem lett semmi. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány hiába hívta meg a Molenbeek magyar vendégjátékosát, nem sikerült elintézni a papírokat.”

2021: A játékosok életét ilyesfajta papírmunka szerencsére nem nehezíti, inkább a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások jelenthetnek akadályt, elsősorban persze a magyar szurkolóknak, akik közül csak a nyugati vakcinával beoltottak utazhatnak (egyébként karanténkötelezettség lenne), nekik is kell tesztelniük, és a hírek szerint nem töltik meg a vendégszektort. Londonban egyébként leginkább a lépten-nyomon kihelyezett kézfertőtlenítők utalnak a járványra. A metróban elvileg kötelező lenne a maszkviselés, de felhívták a figyelmünket, ne ítéljük el, akin nincs maszk, mert elképzelhető, hogy orvosi okból nem viseli.
Eddigi utazásaink alapján leírható: a metró utazóközönségének nagyjából hetven-nyolcvan százalékának van olyan problémája, ami kizárja a maszkviselést.

A Cumberland Hotel ma már kávézó (is) – az Aranycsapat tagjai ebben az épületben szálltak meg az Évszázad mérkőzésekor
A Cumberland Hotel ma már kávézó (is) – az Aranycsapat tagjai ebben az épületben szálltak meg az Évszázad mérkőzésekor

Népsport (1953): „Öt napja vagyunk már úton. Láttuk az Alpokat, a Notre Dame-t és a Picadillyt. Ettünk ropogós francia kenyeret és cigarettapapír-vékonyságú angol pirítóst. Fogócskáztunk Billancourtban, részt vettünk fogadásokon, sétáltunk a Champs Elysées-n és az Oxford Street-en.”

2021: Öt napja vagyunk már Angliában. Részt vettünk az MTK legendás edzője, Jimmy Hogan sírkőavatásán, megtudtuk, miért volt ellenséges Burnley és Blackburn viszonya (hosszú történet, a gyapotról szól), próbáltunk internetkapcsolatot létesíteni valahol Stafford és Colwich között a vonaton, és láttunk ezernyi vöröstéglás „tanácsi” házat. Az egyik bárban debreceni pincér vette fel a rendelésünket, majd sárospataki menedzser köszöntött bennünket. Az Oxford Streeten sétálva nagy ívben kerültük meg a kissé mániákus szaxofonost, aki ugyanazt a dalt játszotta húsz percig, pirítós helyett orosz cigarettával kínáltak minket, és a szállásunkra menet az Aranycsapatnak 1953-ban otthont adó hotel mellett is elmentünk.

Népsport (1953): „A Cumberland szálló a Hyde park sarkán fekszik a Marble Arch mögött. Fényűző, kényelmes szálloda. Nyolc óra tájban mentünk át a szemben lévő csehszlovák étterembe, ahol közép-európai módra készült ételeket ettünk. Ahogy ilyenkor lenni szokott: séta, majd lefekvés alkotta a további műsort.”

2021: Az Aranycsapat szálláshelye azóta bezárt, de más néven újranyílt, a csehszlovák éttermet viszont hiába kerestük (Csehszlovákiát sem érdemes már), csak egy olaszt találtunk. A Hyde Park ellenben a helyén van, és érdemes megjegyezni, hogy az 1983-as angol–magyar előtt kissé rendhagyó módon Nyilasi Tiboréknak ott is volt egy edzésük.

Az ezüstcipős Nyilasi Tibornak sem volt könnyű dolga az angol „darálóban”
Az ezüstcipős Nyilasi Tibornak sem volt könnyű dolga az angol „darálóban”

Nemzeti Sport (1936): „Whittaker erre tréfás szigorúsággal szólt rám: Vegye tudomásul, hogy ha mindenkit beengedünk erre az edzésre, magát akkor sem fogjuk beereszteni.”

2021: Mit ad Isten, hétfőn minket sem engedtek be a Tottenham edzőpályáján tartott tréningre, igaz, erről előre szóltak és nyilván a járványhelyzet az oka, a közvetítések jogtulajdonosai ott lehettek, ahogy fotósunk Árvai Károly is, aki kisebb nehézségek árán, de bejutott, így szemtanúja lehetett annak, hogy az angolok jó kedvvel készülnek a selejtezőre. Végül is minden okuk megvan rá...

Nemzeti Sport (1996): „Puskás Ferenccel álldogáltunk a pálya szélén, tapostuk a sarat... Majd amikor kellően elandalodtunk a Wembley utánozhatatlan látványától, jött az ötlet valahogy imígyen: »Feri bácsi, rúgja be újra azt a gólt, amelyet 1953-ban rúgott bizonyos Merricknek...« Puskás nem is lenne Puskás, ha nem mondott volna kapásból az ötletre valami nagyon cifrát, aztán tett néhány tétova mozdulatot, végignézett ő is a csodálatos gyepen, látszott rajta, hogy megszállják az emlékek, és valami ilyesmit dünnyögött: Szegény Billy Wright nem lehet már itt...”

2021: Az azóta eltelt 25 év során sajnos Puskás Ferenc és már az Évszázad mérkőzésének minden pályára lépő játékosa eltávozott. Az angol futball pedig többször is gyászolt az elmúlt hetekben, az 1966-os világbajnokságot nyerő együttesből nemrég Jimmy Greaves (aki minden idők legtöbb gólt szerző játékosa az angol élvonalban) és Roger Hunt is elhunyt, így a keddi találkozó egyperces gyászszünettel kezdődik.

Nemzeti Sport (1936): „Keen is alatta maradt legjobb formájának, de ő általában oly tisztán, okosan, a csatárai számára oly hasznosan játszik, hogy végül is megértem, őt sem tették ki a csapatból.”

2021: (Edward) Keen akkor pályára is lépett, most pedig (Harry) Kane szereplésére vehetünk mérget. Az angolok csapatkapitánya Andorra ellen csak a padon ült, de most mindenki a kezdőbe várja, rajta kívül az előző meccsen szintén pihenő Declan Rice, Jordan Henderson, Raheem Sterling és Kyle Walker is az első perctől kezdve pályán lehet a magyarok ellen. Kane kapcsán érdemes megjegyezni, ugyan hat gólja van az idényben, de ezekből ötöt az Európa-konferencialigában (és a selejtezőjében) szerzett, a Premier League-ben például nem talált még be. A válogatottban ellenben mindhárom szeptemberi selejtezőben eredményes volt, és a hullámzó idénykezdet (amiben szerepet játszhatott talán, hogy eligazolt volna) ellenére még mindig ő az angolok legjobb középcsatára.

Népsport (1981):   „Ami Mészöly Kálmán kedvét illeti, az azért nem annyira rózsás. És hogy miért nem, annak számos oka van. A legfőbb: Nyilasi nem játszhat. És a csapatkapitány kiesése nagy hátrány, döntően befolyásolhatja az egész csapat szerkezeti egységét.”

2021: Ami Marco Rossi kedvét illeti, az vélhetően nem sokkal jobb. Azt már ezerszer leírtuk, hogy Szalai Ádám hiánya nagy nehézségeket okozott neki, de az angolok ellen Willi Orbánra (visszatért klubjához) és Botka Endrére (eltiltás) sem számíthat, majd kiderült, sérülés miatt Dibusz Dénes, illetve Klein­heisler László sem utazik.

Tegyük hozzá azt is, az akkori nehézségek ellenére a magyar válogatott 1981-ben úgy lépett pályára Angliában, hogy már biztos világbajnoki szereplő volt. Erre most legfeljebb elméletben van esélye, míg a házigazdák jó eséllyel csoportelsők lesznek.

Ettől még persze jó lenne 68 év elteltével ismét nyerni a Wembleyben, de ez nem lehet elvárás.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások:Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek)
A védelemben Botka Endre (FTC) is a keret tagja lenne, de eltiltás miatt nem játszhat az angolok ellen.

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐ I-CSOPORTJA, OKTÓBERI MECCSEK
7. FORDULÓ
OKTÓBER 9., SZOMBAT
MAGYARORSZÁG–Albánia 0–1
(Broja 80.)
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország – élőben az NSO-n!

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 7 6 1 23– 2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11– 6 +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24– 8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. Andorra 7 1 6 4–19 –15 3
6. San Marino7 7 1–29–28 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik