Almák ellen nehéz – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2021.11.20. 00:28

A mondás szerint az almát a körtével nehéz összehasonlítani, nyilván a borsóval vagy a görögdinnyével még nehezebb, de sorolhatnánk a nagybani zöldségpiac teljes kínálatát. A futballpályán viszont más a helyzet, hiszen ott nagy és kicsi, erős és gyenge minden további nélkül egymás mellé kerül, sőt, egymás ellen csatázik. A metafora alapján a magyar labdarúgó-válogatott idén termett almája az Európa-bajnokságon a portugálok, a franciák és a németek, a vb-selejtezőben az angolok görögdinnyéjével találkozott, az utóbbi sorozatban ott volt még a lengyelek sárgadinnyéje, San Marino borsója, Andorra diója, no meg Albánia hozzánk hasonló almája. Erre mi történt? A dinnyék többsége ellen bravúrosan helytálltunk, a borsót és a diót „meghámoztuk”, illetve feltörtük, ám a másik almával nem bírtunk. Az az alma elintézte a nála kisebbeket, s bár a dinnyék kilapították, mégis magasabb polcra került nálunk.

Visszafordítva sportnyelvre, bekkelős-kontrázós taktikánkkal, elhivatott védekezésünkkel a legjobbak dolgát is alaposan megnehezítettük, a nálunk rosszabbakat üzembiztosan felülmúltuk, ám ami ellenük elég volt a kreatív támadójátékból, az a velünk egyívásúakkal szemben már nem. Akárhogy is, a két albán meccsen teljesítettünk a leggyengébben, ott még a szerencsét sem érdemeltük meg, a bravúrokért cserébe az évet mégis a top 40-ben zártuk a FIFA-ranglistán.

Ami a célokat illeti, az Eb-n a két döntetlen elismerésre méltó, a vb-kvalifikáción viszont elég hamar elbuktuk a pótselejtező esélyét is, idegenbeli bravúrok ide vagy oda. Közepes tehát a mérleg, és ezt abszolút tükrözik a Nemzeti Sport osztályzatai is, amelyeket a játékosoknak adtunk ebben az esztendőben a világbajnoki selejtezősorozatban. Nincs nagy kilengés, a legjobb a 6-os átlag, a legrosszabb 5.2, kiegyensúlyozott teljesítmény gyakorlatilag mindenkitől, épp ezért felesleges is bárkit kiemelni akár negatív, akár pozitív értelemben. Olvasóink valamivel nagyobb amplitúdóval értékeltek (Szalai Attila van felül, a sokáig sérült Szoboszlai Dominik alul), ezt betudhatjuk a szurkolók „kötelező” érzelmeinek. Akárhogy is, Schäfer Andrást és Schön Szabolcsot nevezhetjük az év felfedezettjének az osztályzatok alapján (is).

Visszatérve csapatszintre: ha jövőre ezt a kiegyensúlyozottságot megtartjuk, az átlagon azonban javítani tudunk fél-egy osztályzatot, akkor 2022-es almánknak esetleg lehet keresnivalója bármilyen méretű zöldség és gyümölcs ellenében. Ami némi bizakodásra adhat okot, hogy a Nemzetek Ligája A-divíziójában jellemzően görögdinnyék gurulnak majd szembe, más almák csak később jönnek.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik