Ajánló: képregény jelent meg Puskás Ferencről

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.01. 08:13
null
Képregény készült Puskás Ferencről
Megjelent Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye a világ legismertebb magyarjáról, a 94 évvel ezelőtt ezen a napon, április 1-jén született Puskás Ferencről – számolt be sajtóközleményében a Terror Háza Múzeum.

You can read the story in English here!

A magyar történelem egy újabb, izgalmas és lényeges fejezetét feldolgozó képregény kiadására vállalkozott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – mostantól képregény is megidézi az Aranycsapat legendás kapitányát, Puskás Ferencet.

A szerdán bemutatott képregény – a műfaj természetéből fakadóan – egyszerre alapul valós eseményeken és az alkotói képzeleten. A szerzők számos olyan vizuális és verbális elemet alkalmaznak, melyek révén az olvasó nem pusztán Puskás Ferenc történetét, hanem életének – hazai és külföldi – korszakjellemzőit is megismerheti. A kötet képi humora, korhű szövegei az egészen fiataloktól az idős korosztályig mindenkinek szórakozást nyújtanak, ismereteket kínálnak és alkalmat arra, hogy ismét felidézzék a magyar futball hőskorát.

A kötet szerkesztője, Schmidt Mária történészprofesszor így fogalmaz a könyv bevezetőjében: „A Puskás… és az egész világ azonnal tudja, kiről van szó. Kiről és miről. Arról, hogy volt egyszer egy zseniális labdarúgó, aki emberek százmillióit kápráztatta el. Tehetsége és zseniális játéka vigasztalást jelentett számunkra a szovjet megszállás, a terror, a kommunista elnyomás időszakában. Fénye akkor kezdett el ragyogni, amikor nekünk éppen befellegzett. Öcsinek végül el kellett menekülnie, nekünk pedig megtiltották, hogy beszéljünk róla. Igen, volt idő, amikor a politika még azt is meg akarta szabni, kit szeressünk, és kit ne, kire nézzünk fel, és kire ne. Mi azonban továbbra is szerettük Öcsit, ahogy ő is visszavágyott hozzánk a távolból. Mert Puskás Ferenc, akit minden kontinensen ismernek, akiről bolygót neveztek el, a világ tetején is az maradt, aki volt: egy huncut mosolyú kispesti srác. Az Öcsi. Ezzel a képregénnyel Puskás Öcsi előtt tisztelgünk. Mert Puskás Ferencet Puskás Öcsi tette naggyá. Megismételhetetlen a pályája, sorsa páratlan sikertörténet.”

A szerzőpárosnak ez a második képregénye. Az 1956-os pesti srácok hősies harca előtt fejet hajtó Budapest Angyala után fogtak hozzá a Puskás Öcsiről szóló képregény megalkotásához.

A szerdai bemutatón a Puskás-ügyek nagyköveteként videoüzenetben gratulált az alkotóknak és a kiadónak Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője is. Elmondta, Futaki Attila és Tallai Gábor teljesen új műfajban, egészen egyedi megközelítésben és hangulatban dolgozta föl Puskásnak az immár történelmi távlatból is időtálló, felemelő és sajátosan magyar történetét, amelyet hálás feladat megosztani az újabb és újabb nemzedékekkel.

Szöllősi György hozzátette: „Bár a nyugat-európai gyerekek örömére Puskás felbukkant néhányszor a hatvanas években képregényekben, még a legendás Tintin-füzetekben is, de most lett magyar képregényhős, és nem csak a gyerekekörömére.”

A képregény kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban:

https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/10-a-puskas/

A KÉPREGÉNY BEMUTATÓ ITT TEKINTHETŐ MEG:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik