A stadionok üresek, nincsenek befektetők – futballélet Azerbajdzsánban

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 07:11
null
A magyar válogatott a baki Bakcell Arenában játszik Azerbajdzsánnal (Forrás: Twitter)
Azerbajdzsán azon érdekes országok közé tartozik az európai futball térképén, amelynek válogatottját a leggyengébb csapatok között jegyzik, klubszinten azonban – Magyarországgal ellentétben – van egy állandó csoportkörös csapata (ebbe a sorba tartozik Kazahsztán és Fehéroroszország is), a Qarabag, amely 2014 óta négyszer szerepelt az Európa-liga csoportkörében, s egyszer, első azeri együttesként a BL-ben is a főtáblára jutott. Az azeri futball rejtelmeibe a Qafqazinfo.az újságírója, Elsevar Mammadov vezette be a Nemzeti Sport Online-t a szombati, Azerbajdzsán–Magyarország Eb-selejtező apropóján.

 

„AZERBAJDZSÁNNAK MÁR NINCS ESÉLYE” – A VÁLOGATOTTRÓL

Az azeri futball bemutatását kezdjük a válogatottal, amely a Nemzetek Ligájában nagy esélyt szalasztott el a 2020-as Eb-re vezető úton, hiszen a D-ligában Koszovó mögött csak a 2. helyen végzett csoportjában. Így nem maradt reális esélye, hogy az NL-en keresztül kijusson a tornára, amelynek három csoportmérkőzését és a negyeddöntő egyik meccsét Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban rendezik meg, az idei El-döntőnek is otthont adó, 68700 fő befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban. Abban helyi kollégánk, Elsevar Mammadov sem hisz, hogy a közös Eb-selejtezős csoportunkból továbbjuthat Azerbajdzsán.

„Azerbajdzsánnak már nincs esélye kijutni az Európa-bajnokságra. Az igaz, hogy Horvátországtól csak kettő-egyre kaptunk ki, de ez csupán szerencsés véletlen volt. A horvátok rosszul játszottak azon a meccsen, ám ha a valós tudásukat nyújtják, akkor öt-nulla a vége, de lehet, hogy hat-nulla. Azok után, hogy Magyarország megverte Horvátországot, úgy vélem, a magyar csapat Azerbajdzsánban is nyer, a mi válogatottunk csak kívülálló szemlélője lesz az Eb-részvételért folyó küzdelemnek” – fogalmazott Mammadov. Kollégánk szerint hiba volt az azeri szövetség részéről, hogy a Nemzetek Ligája után megváltak a Qarabaggal már hat bajnoki címet nyerő és a csapatot korábban BL-főtáblára is vezető Gurban Gurbanov szövetségi kapitánytól, akit a horvát Nikola Jurcevic követett.

„A Nemzetek Ligájában még Gurbanov irányította a csapatot. Neki több időre lett volna szüksége a csapatépítéshez, de amíg ő ült a kispadon csak egy tétmeccset veszítettünk el, Koszovó ellen. Úgy gondolom, hogy ő volt a válogatott történetének legjobb kapitánya, nem ok nélkül ért el sikereket a Qarabaggal a nemzetközi porondon, most is rá lenne szükségünk” – mondta a Qafqazinfo.az újságírója.

A keretek kapcsán elmondta, hogy a magyar csapatból talán Szalai Ádámot ismerhetik leginkább az azeri szurkolók, alighanem azért, mert a legutóbbi idényben a Bajnokok Ligájában szerepelt, de kiemelte még a Bologna középpályását, Nagy Ádámot is, valamint Zsótér Donátot, aki tavaly nyáron az Újpestben pályára lépett a Neftci elleni Európa-liga selejtezőn, más kérdés, hogy a magyar keretből sérülés miatt időközben kikerült.

„Arra kérdésre nehezen tudok válaszolni, kit tartok a legjobb azerinek a válogatottból, de talán két külföldi, ám azeri állampolgársággal is rendelkező futballistát mondanék, Dimitrij Nazarovot és Ricard Almeydát, míg a legnagyobb tehetségünk Mahir Madatov.”

Lássuk, mit érdemes tudni róluk! Nazarov orosz születésű, a német másodosztályú Erzgebirge Aue csatára, a teljes pályafutását Németországban töltötte, a legutóbbi idényben 24 meccsen négy gólt szerzett. Ricard Almeyda (eredetileg Richard Almeida de Oliveira) Brazíliában született középpályás, amolyan mélységi irányító, az aktuális idényben öt gólt szerzett a Qarabagban. A tehetségként emlegetett, 21 éves szélső, Mahir Madatov (Mahir Emreli) 27 bajnokin 16-szor volt eredményes, ő volt az idény legeredményesebb azeri válogatott játékosa. Elsősorban ők jelenthetnek veszélyt szombaton a mieink kapujára.

„NYOLC CSAPATBÓL HAT A FŐVÁROSBAN JÁTSZIK, SZURKOLÓK NÉLKÜL” – A KLUBFUTBALLRÓL

Az azeri klubfutballra rátérve arról beszélt Mammadov, hogy a helyi élvonalban csak nyolc csapat szerepel, ami nagyon kevés – főleg ha azt nézzük, hogy Magyarországhoz hasonlóan tízmilliós országról beszélünk.

„Képzeljenek el egy nyolccsapatos bajnokságot, melyből hat csapat Bakiban játssza a meccseit, szurkolók nélkül – utalt arra Mammadov, hogy a legtöbb bajnoki néhány száz drukker előtt zajlik, az átlagnézőszám az ezret sem éri el. Azerbajdzsán abszolút vezető klubja a Qarabag, minden évben ez a csapat nyeri meg a bajnokságot, mert a többieknél sokkal nagyobb költségvetésből, évi mintegy hét-nyolc millió euróból gazdálkodik. A klub tulajdonosa az ország első számú élelmiszeripari vállalata, az Azersun Holding. A Qarabag a török vagy az orosz ligában is megállná a helyét. A többi klubnál viszont nincs pénz. Az üzletemberek nem szeretik a futballt, nem akarnak futballklubba fektetni.”

Azt is megtudtuk, hogy a Gabalán (Qabalán) kívül a többi klubnak nincs akadémiája, és nem is fektetnek különösebb hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre, még a Qarabag sem, csak az első csapatot finanszírozzák. A Qarabag magját a 11 légiós adja, brazil, francia, spanyol, horvát, lengyel, de még haiti játékosa is van a csapatnak, melynek a keretértékét 16.4 millió euróra becsüli a Transfermarkt (nálunk a Fradié 19.8, a Vidié 17.38, és mind a két magyar klub nagyobb költségvetésből gazdálkodik, mint a Qarabag).

Válogatottja és jövőképe tehát nem igazán van az azeri futballnak, ellenben van egy minden igényt kielégítő, 68 ezres stadionja, amit véletlenül sem tudnak megtölteni és van egy kirakatcsapata, amely azeri edzővel, az említett Gurbanovval és majd egy tucatnyi légióssal 2014 óta minden évben eljut az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportköréig (a BL-ben ez egyszer sikerült, 2017 őszén).

A 27 FŐS MAGYAR KERET AZERBAJDZSÁN ÉS WALES ELLEN
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Bp. Honvéd, a nyártól Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd, a nyártól FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Vida Kristopher (FC DAC 1904 – Szlovákia)

AZ AZERI KERET MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA ELLEN
KAPUSOK: Salahat Aghayev
(Neftchi), Emil Balayev (Tobol – Kazahsztán), Shahruddin Magomedaliyev (Qarabag)
VÉDŐK: Maksim Medvedev (Qarabag), Omar Buludov (Neftchi), Badavi Huseynov (Qarabag), Rahil Mammadov (Qarabag), Anton Krivotsyuk (Neftchi), Pavel Pashayev (Olekszandrija – Ukrajna), Shahriyar Rahimov (Sabail), Bahlul Mustafazada (Gabala), Gara Garayev (Qarabag)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Richard Almeida (Qarabag), Eddy Israfilov (Alcorcón – Spanyolország), Emin Mahmudov (Neftchi), Ali Babayev (Sumgayit), Aleksey Isayev (Sumgayit), Dmitry Nazarov (Erzgebirge Aue – Németország), Rashad Eyyubov (Sabah), Namig Alaskarov (Neftchi), Araz Abdullayev (Qarabag)
TÁMADÓK: Mahir Emreli (Qarabag), Ramil Sheydayev (Krilja Szovetov – Oroszország), Rufat Dadashov (Preussen Münster – Németország), Mirabdulla Abbasov (Neftchi), Renat Dadashov (Estoril – Portugália), Aghabala Ramazanov (Sabail)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND
Június 8., szombat

15.00: Horvátország–Wales (Tv: Sport1)
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia (Tv: Sport1)
20.45: Magyarország–Wales (Tv: M4 Sport)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
2. Wales 1 1 1–0 +1 3
3. Horvátország2 113–30 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik