A magyar válogatott kulcsjátékosai is lehetnek a nyár slágerigazolásai

Vágólapra másolva!
2023.04.29. 07:44
null
Kerkez Milos remek idényt tudhat maga mögött az AZ-ben, talán a Benfica lesz a következő klubja… (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Évek óta pletykálnak Szoboszlai Dominik és Szalai Attila esetleges klubváltásáról, amely immár Sallai Roland, Gazdag Dániel és Kerkez Milos esetében is felvetődött. Elképzelhető, hogy a nyári európai átigazolási hírfolyamban mind az öten kiemelt helyen szerepelnek.



NEM DÚSKÁLT magyar futballistákban az öt európai topbajnokság (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) az elmúlt években. A német Bundesligában Szoboszlai Dominiknak, Willi Orbánnak, Gulácsi Péternek (mindhárman RB Leipzig), Sallai Rolandnak (Freiburg), Schäfer Andrásnak (Union Berlin) és a 2022. februárban a Mainztól távozó Szalai Ádámnak szurkolhattunk, míg Balogh Botond, Kosznovszky Márk (mindketten Parma) és Horváth Krisztofer (SPAL) az olasz Serie A-ban mutatkozott be a közelmúltban – ám az ilyen epizódszerepeken kívül leginkább a csúcsfutball reményében kapcsolhatunk a topligák hétvégi találkozóira. Megesik, a magyar játékosok teljesítményét az elfogultság és a vágyvezérelt gondolkodás miatt a kelleténél jóval többre taksáljuk, ám a magyar válogatott öt húzóembere (Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel, Sallai Roland, Szalai Attila, Kerkez Milos) esetében valós esélye van az európai szinten is számottevő átigazolásnak.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Az AZ Alkmaarban brillírozó Kerkez Milos első számú kérője, a portugál Benfica a Bajnokok Ligájában rendre továbbjut csoportjából, az utóbbi két idényben a negyeddöntőig menetelt. Játékospolitikájának köszönhetően ugródeszka az európai futballpiramis csúcsára, januárban 120 millió euróért értékesítette Enzo Fernándezt a Chelsea-nek.

Kerkez Milos édesapja és ügynöke, Sebastijan Kerkez azt nyilatkozta az M4 Sportnak, fia jól érzi magát Alkmaarban, ugyanakkor mind az öt európai topligából érdeklődnek iránta. A Benficáról szóló mondatát még a vezető portugál sportlap, a Record is közölte:  „A Benfica szuper lenne neki, beszéltem is a portugálokkal, de tíz másik csapatról is hallok.”

A 2003-as születésű balhátvéd 2020-ban mutatkozott be az ETO FC Győrben az NB II-ben, fél évvel később Paolo Maldini személyesen egyengette átigazolását az AC Milanba. Theo Hernández árnyékában csak az UEFA Ifjúsági Ligában és az utánpótlás-bajnokságban kapott lehetőséget, ezért tavaly januárban az AZ-hez szerződött. A 2022–2023-as idény eleje óta alapembere az Eredivisie dobogójára hajtó csapatnak, a szeptemberi, Németország elleni Nemzetek Ligája-meccs óta a magyar válogatott kezdő bal oldali szárnyvédője. Megtestesíti a modern balhátvédet: nincs támadás a labdaérintése nélkül, csapattársai folyamatosan számíthatnak veszélyes mozgásaira, beadásokkal és lövésekkel támogatja az akciókat, és védekező feladatait sem hanyagolja el. Bár a gyakori becsúszások mellőzését Maldini is kérte tőle, agresszív stílusa korai karrierje során a javára vált. Nem véletlen, hogy az alapvonaltól alapvonalig robotoló játékos felkeltette a legnagyobb klubok érdeklődését is.

 

Szoboszlai Dominik ezt már salzburgi időszakában kivívta. Az RB Leipzig 2021 januárjában igazolta át a középpályást, s bár lipcsei karrierje döcögősen indult, Marco Rose tavaly őszi kinevezése óta alapember. A Bundesliga legjobb középpályásai közé emelkedett, a letámadásra és átmenetekre épülő lipcsei játék egyik motorja. Rúgótechnikájának és kivételes passzainak köszönhetően nyolc assziszttal holtversenyben negyedik a bajnokság gólpasszrangsorában.

Szoboszlai Dominikot rendre szóba hozzák európai topklubokkal (FOTÓ: AFP)
Szoboszlai Dominikot rendre szóba hozzák európai topklubokkal (FOTÓ: AFP)

 

Az RB Leipzig továbbra sem tud stabilan a Bayern München és a Dortmund mögött a harmadik erő lenni, s bár Szoboszlai így is Európa egyik nagyszerű csapatában játszik, időről időre felvetődik vele kapcsolatban sztárcsapat(ok) érdeklődése. Játékstílusa a Bundesliga mellett leginkább a Premier League-hez passzol, ennek megfelelően az idén a Chelsea volt a leghihetőbb pletyka vele kapcsolatban, hacsak Rafael Leao némileg komolytalan, Milánóba invitáló Instagram-kommentjeit nem számítjuk. Szoboszlai Dominik többször kijelentette, a Bajnokok Ligája-szereplés a legfontosabb a pályafutása szempontjából, így a Chelsea-hez csatlakozás ma már valószínűtlennek tűnik, míg a Milan a Lipcséhez hasonlóan élet-halál harcot vív, hogy az ötödik helyről a top négybe ugorjon hazája bajnokságában. Természetesen az esetleges júniusi Bajnokok Ligája-győzelem a Milan tárgyalási pozícióját teljesen más dimenzióba helyezné, ha valóban el szeretné csábítani a magyar válogatott középpályást. Akire a bajnokesélyes Napoli is szemet vetett, és jelentős pénzt is áldozna a megszerzésére, de a hírek szerint a Leipzig 80 millió euró alatt nem adná el.

Sallai Roland (balra) a Freiburgban igazolta, hogy klasszisjátékos – a támadó iránt Olaszországból érdeklődnek (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Sallai Roland (balra) a Freiburgban igazolta, hogy klasszisjátékos – a támadó iránt Olaszországból érdeklődnek (FOTÓ: GETTY IMAGES)

Marco Rossi szövetségi kapitányi időszakának egyik első üdítő újdonsága a Sallai, Szoboszlai kettős játékkapcsolata volt a magyar válogatottban. Sallai Roland 2016-tól egy éven át az olasz Palermóban játszott, 2018 nyara óta pedig a német Freiburg és a nemzeti tizenegy alapembere. Bár eddigi karrierje nem bővelkedik gólokban és gólpasszokban, edzői rendre alapoznak sokoldalú játékára, mozgékonyságára és a támadásépítésnél kiaknázható képességeire. A 2022–2023-as idényét megtörte a Bayer Leverkusen ellen elszenvedett súlyos arcsérülése, a tavasszal mégis felerősödött a pletyka a visszatéréséről a Serie A-ba.

Erről elsősorban édesapja, Sallai Tibor gondoskodott, aki a válogatott márciusi összecsapásai után azt nyilatkozta, fia boldogan tért vissza klubjába, hiszen a válogatottban végre lehetőséget kapott. Sallai Tibor szerint Christian Streich vezetőedző azért mellőzi fiát, mert a nyártól a Lazio játékosa lesz. Korábban a Sevilla is érdeklődött a támadó iránt, ám édesapja nyilatkozata árulkodó volt, merre vezethet Sallai Roland útja a következő idényben.

A Philadelphia Unionban futballozó Gazdag Dániel góljait és gólpasszait tekintve Sallai Roland szöges ellentéte. A Bp. Honvédból 2021-ben az Egyesült Államokba szerződő játékos abban az évben főcsoportdöntőt, tavaly nagydöntőt játszott az MLS-ben, statisztikái önmagukért beszélnek: a Philadelphia mezében 79 mérkőzésen 35 gólt szerzett, és 13 gólpasszt adott. Jaime Ojeda MLS-szak­újságíró gyűjtése szerint 2022-ben 72 játékos igazolt Európába az amerikai élvonalból, ezzel a legnagyobb Európán kívüli „exportőr”. Gazdag Dániel az év elején lapunknak azt nyilatkozta, érdeklődtek iránta topligás csapatok, ám egyik tárgyalása sem volt olyan meggyőző, hogy ne hosszabbítson inkább szerződést Philadelphiában. A 19-szeres válogatott támadó 2023-ban is jól játszik, így magasabb kivásárlási ára sem riaszthatja el az európai kérőket.

Szalai Attila (41) a magyar válogatott védője a Fenerbahcéban is vezéregyéniség – ki tudja, hol köt ki a nyáron… (FOTÓ: AFP)
Szalai Attila (41) a magyar válogatott védője a Fenerbahcéban is vezéregyéniség – ki tudja, hol köt ki a nyáron… (FOTÓ: AFP)

 

Marco Rossi a magyar válogatottnál Szalai Attilának is nagy szabadságot biztosít. A háromvédős rendszerben bal oldali belső védőként progresszív labdakihozatalaival és passzai­val segíti a csapat támadásait, míg a Fenerbahcénál ha kell, négyvédős rendszerben remekel. 2021 és 2022 fordulóján rengeteg pletyka keringett arról, hogy a Chelsea megvásárolná, végül maradt Törökországban. Azóta a kieséstől menekülő West Ham mellett az egyre reménytelenebb helyzetbe süllyedő Leicester érdeklődéséről írt a nemzetközi sajtó, ám az ügy december óta teljesen elhalkult. Édesapja, idősebb Szalai Attila februárban a közmédiának azt nyilatkozta, a válogatott védőért mind az öt topligából érdeklődtek, de a télen nem lett volna szerencsés a váltás. Bár válogatott csapattársaihoz képest alacsonyabban rangsorolt bajnokságból kell a topligák valamelyikébe ugrania, meglepő lenne, ha a nyáron nem történne meg az évek óta levegőben lógó átigazolás.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik