A madridi szimfonikusok karmestere: Puskás Ferenc

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2020.05.18. 09:40
null
Iain Lindsay Puskás-mezzel (Fotó: Nemzeti Sport, 2017)
Iain Lindsayvel, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetével több futballhoz köthető eseményen beszélgettünk már, a skóciai Falkirkben született diplomata most viszont kérdezőként jeleskedett, ugyanis bátyja, Jimmy nézőként élvezhette a napra pontosan hatvan évvel ezelőtti Real Madrid–Eintracht Frankfurt (7:3) BEK-döntőt és velünk megosztott szavaiból kiderül, a madridiak és a glasgow-i Hampden Parkban négy gólt szerző Puskás Ferenc futballja rendkívül mély benyomást tett rá.

 


„Amire kimondottam emlékszem, az a Real Madrid gyors passzjátéka, végig a földön, sebesen járatták a labdát – emlékezett vissza testvérének Jimmy Lindsay. – Mi akkor Skóciában direktebb futballt játszottunk abban az időben, persze voltak remek játékosaink. Az is szembeszökő volt, hogy a spanyolok mennyire lejátszották a Frankfurtot. A meccs előtt úgy véltük, szoros csatára késztethetik a madridiakat, hiszen az Eintracht tizenkét gólt szerzett a skót bajnok Rangers elleni elődöntőben. Szintén felejthetetlen, hogy micsoda kakofóniát produkáltak a fő lelátón mögöttünk ülő német drukkerek, mikor csapatuk megszerezte a döntő első gólját. Ekkor megszólaltak a vadászkürtök, fülsüketítő zaj volt, de mondanom sem kell, a folytatásban már nem sokat hallottuk őket. Százharmincötezer néző volt a mérkőzésen, még megközelítőleg sem láttam ennyi embert addig.”

És hogy milyen volt Puskás Ferenc játéka azon az emlékezetes estén?

Az a bizonyos programfüzet
Az a bizonyos programfüzet

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy lenyűgöző –folytatta Jimmy Lindsay. – Ő volt a nagyzenekar karmestere. Harminchárom éves kora ellenére remek volt az erőnléte, sosem szórta el a labdát és mint minden nagy játékos esetében mintha neki is mindig lett volna helye és ideje, hogy a legjobb megoldást válassza. A döntő végén frankfurti játékosok az ő mezét akarták először. Egyébként mi ezt megelőzően is láttuk Puskást Glasgowban, 1954. december nyolcadikán, a születésnapomon csapatkapitányként vezette Magyarországot Skócia ellen. Aznap délután nem kellett iskolába mennem és a programfüzet borítóján – ami épp itt van előttem – pont az ő képe díszelgett. A BEK-döntőre visszatérve, talán az ötödik gól tetszett a legjobban, klasszikus ellentámadás volt, amely mélyen a madridi térfélről indult és Puskás fejezte be. A Real jól védekezett, de elképesztő sebességgel váltott át támadásra, meglepve ezzel a frankfurtiakat. Vitán felül áll, ez volt a leglenyűgözőbb mérkőzés, amelyet valaha élőben láttam.”

Iain Lindsay a döntő idején még alig múlt egyéves, így a nagykövetnek nincsenek személyes emlékei a valaha volt legjobb magyar futballistáról, de mivel évek óta hazánkban él, tisztában van vele, mit jelent személye az országnak.

„Főképp a testvéremnek köszönhetően tudtam Puskásról, hiszen hétéves voltam, mikor visszavonult, de tudtam, hogy a legnagyobbak egyike – mondta lapunknak a magyarul is remekül beszélő diplomata. – Ő a gazdag futballhagyományokkal rendelkező Magyarország történetének legjobb futballistája, tehát nem meglepő, hogy nemzeti hősnek számít. Mindemellett nemzetközileg is vélhetően ő a legismertebb magyar sportoló, ami szerintem még inkább fontosabbá teszi a magyarok számára, igazi ikon!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik