Lehetetlen? 13 éves hazai holland veretlenséget kéne megtörni

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2013.10.08. 15:02
null
Dzsudzsák (7) érzi, hogy nagy a baj – Kuyt gólja a legutóbbi holland–magyar selejtezőn (Fotó: Reuters)
Pénteken a magyar labdarúgó-válogatott azzal a tudattal léphet pályára Hollandiában a Hollandia–Magyarország vb-selejtezőn, hogy csak a három pont megszerzésével marad jó helyzetben a D-csoport második, potenciálisan pótselejtezőt érő helyének megszerzéséért folytatott versenyben. Mondhatni, az esélytelenek nyugalmával léphet pályára – különösen azért, mert a világfutball egyik leghosszabb hazai veretlenségi sorozatát kellene megtörnie. Hollandia 13 éve, 2000. október 11. óta nem veszített tétmérkőzést hazai pályán – megnéztük a nagy sorozatot.

„Az én házam az én váram” – hangzik a mondás, és a hollandok olyan szigorúan értelmezik ezt válogatottjuk tekintetében, mint kevesen a világon. Az oranje hazai pályán brutálisan erős, és bár felkészülési találkozókat hajlamos ellazsálni, a tétmeccseken kíméletlen darálógépezetté változik. Ezt a gépezetet kellene valahogy megállítania a magyar nemzeti csapatnak, amely ráadásul rettenetesen rossz szériában van pénteki ellenfelével szemben (1986 óta 0–1, 0–2, 1–7, 1–6, 0–4, 3–5, 1–4). Igaz, pont a magyar válogatott az, amely többször verte meg Hollandiában tétmérkőzésen az oranjét, mint az összes többi ország együttvéve.

Kétszer.

Ebből következik, hogy futballtörténete során Hollandia összesen három hazai vereséget szenvedett el saját pályáján tétmeccsen, és az első kettőt a mieinktől. 1961-ben a Grosics – Mátrai, Sipos, Dalnoki – Solymosi, Kotász – Sándor, Göröcs, Kuharszki, Tichy, Fenyvesi összeállítású csapat nyert 3:0-ra, míg 1984-ben az Andrusch – Sallai, Róth, Garaba (Csongrádi), Varga J. – Kardos, Nagy A., Détári – Kiprich (Bodonyi), Nyilasi, Esterházy összetételű gárda aratott 2–1-es sikert.

Ezen kívül Hollandiának már csak egy veresége van tétmérkőzésen saját közönsége előtt, egyben ez a legutóbbi is: 2000-ben a portugál „aranygeneráció” már az első félidőben két gólt szerezve döntötte el a rotterdami mérkőzést. Apropó, Rotterdam: mind a három vereséget a Feyenoord Stadionban (népszerű nevén a De Kuipben) szenvedte el az oranje.

Át is „költöztek” Amszterdamba...

SZAVAZÁS

Október 11-én, pénteken kulcsfontosságú világbajnoki selejtezőt játszunk Hollandiában, mit gondol a magyar labdarúgó-válogatott esélyeiről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

VB-SELEJTEZŐ
2000. október 11.

HOLLANDIA–PORTUGÁLIA 0–2 (0–2)
Rotterdam
, Feyenoord Stadion, 44 620 néző. V: Poll (angol)
Hollandia:
Van der Sar – Melchiot, Reiziger, F. de Boer – Seedorf, Cocu, Van Bommel (Bosvelt, 72.), Davids – Overmars (Talan, a szünetben), Kluivert (Vennegoor of Hesselink, 65.), Bouma. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Portugália:
Quim – Secretário, Jorge Costa, Fernando Couto, Dimas – Vidigal (Fernando Meira, 90.) – Figo, Bino Macaes – Rui Costa (Sá Pinto, 87.) – Pauleta (Simao, 90.), Sergio Conceicao. Szövetségi kapitány: António Oliveira
Gólszerző:
Sergio Conceicao (11.), Pauleta (44.)

A HOLLANDOK HAZAI SELEJTEZŐS VERETLENSÉGI SOROZATA
Ciprus 4–0 (vb-selejtező)
Észtország 5–0 (vb-selejtező)
Andorra 4–0 (vb-selejtező)
Fehéroroszország 3–0 (Eb-selejtező)
Csehország 1–1 (Eb-selejtező)
Ausztria 3–1 (Eb-selejtező)
Moldova 5–0 (Eb-selejtező)
Skócia 6–0 (Eb-selejtező)
Csehország 2–0 (vb-selejtező)
Finnország 3–1 (vb-selejtező)
Örményország 2–0 (vb-selejtező)
Románia 2–0 (vb-selejtező)
Andorra 4–0 (vb-selejtező)
Macedónia 0–0 (vb-selejtező)
Fehéroroszország 3–0 (Eb-selejtező)
Albánia 2–1 (Eb-selejtező)
Románia 0–0 (Eb-selejtező)
Bulgária 2–0 (Eb-selejtező)
Szlovénia 2–0 (Eb-selejtező)
Luxemburg 1–0 (Eb-selejtező)
Izland 2–0 (vb-selejtező)
Skócia 3–0 (vb-selejtező)
Macedónia 4–0 (vb-selejtező)
Norvégia 2–0 (vb-selejtező)
Finnország 2–1 (Eb-selejtező)
Svédország 4–1 (Eb-selejtező)
Magyarország 5–3 (Eb-selejtező)
San Marino 11–0 (Eb-selejtező)
Moldova 1–0 (Eb-selejtező)
Törökország 2–0 (vb-selejtező)
Andorra 3–0 (vb-selejtező)
Észtország 3–0 (vb-selejtező)
Románia 4–0 (vb-selejtező)

A 2000. október 11-i összecsapás óta (érdekesség: akkor is a mostani kapitány, Louis van Gaal ült a kispadon) az oranje 33 mérkőzéses hazai veretlenségi sorozatot épített fel, igen meggyőző mérleggel: harminc tétmeccset megnyert, és csupán hármat adott döntetlenre. Csehország (1–1), Macedónia (0–0) és Románia (0–0) tudott ikszelni Hollandiában, kilenc csapat viszont belefutott a késbe, és négy vagy több góllal kapott ki.

Az egész veretlenségi széria alatt csupán két vendégcsapat tudott vezetést szerezni, Finnországnak 26 percnyi, a mieinknek 11 percnyi röpke dicsőség jutott, mielőtt a narancsmezesek visszarángatták a látogatókat a kíméletlen realitás talajára (a vége: 3–1 és 5–3). Az őrült 5–3-as holland–magyaron a mieink 2005 óta nem látott módon „szórták meg" a vendéglátó hollandokat, tétmérkőzésen pedig 1961 óta (akkor is mi voltunk a „tettesek") nem kaptak hármat. Más kérdés, hogy a holland gólszórás még jobban működött...

Szintén elég ijesztő statisztika, hogy Hollandia világbajnoki selejtezőn hazai pályán 2004 óta nem kapott gólt, ez a sorozat immár tizenkét meccses – a finn Teemu Tainio volt a legutóbbi, aki betalált holland földön vb-kvalifikációs találkozón. Az oranje ráadásul megnyerte a legutóbbi tizenhat hazai selejtezőjét.

Adódik a kérdés: vajon egy 13 éves selejtezős veretlenség mennyire példa nélküli a jelenlegi futballban? A válasz: bár Hollandia a szűk világelitben van ezzel, még csak nem is európai listavezető. A kontinentális rekordot Olaszország tartja, amely az 1999-es, Dánia elleni 2–3 óta nem veszített otthon selejtezőt – közben az olaszok felkészülési meccseken vereségek sorát gyűjtötték már össze, de ezt tudjuk be annak, hogy hagyományosan a legkevésbé sem érdeklik őket a barátságos találkozók... A tétmérkőzéseken ellenben tartják magukat az arra járók „lepofozásához": Olaszország vb-selejtezőt még sohasem veszített otthon, Eb-selejtezőt is csak hármat. A mostani veretlenségi sorozatuk harminchárom mérkőzéses, csakúgy, mint a hollandoké.

A kontinensről kimozdulva akadnak még hosszabb szériák: Nigéria 1981 óta 57 hazai kvalifikációs találkozón maradt veretlen, Kamerun pedig 1976 óta, 65 meccse nem vesztett selejtezőt. Amikor legutóbb alulmaradt, nem is ment végig a mérkőzés, mivel a felhevült drukkerek 0–2-nél a pályán akarták számon kérni a Szelídíthetetlen Oroszlánokon és kongói legyőzőjükön a „gyalázatot." A rekordtartó pedig Brazília, amely soha nem veszített vb-selejtezőt saját pályáján, míg igazán fontos tétmérkőzést összesen egyet bukott el otthon: 1950-ben Uruguay ellen a kvázi vb-döntőt a Maracanában (1:2 – ezen kívül 1949-ben Paraguay, 1975-ben Peru nyert még Brazíliában egy Copa América során ).

A Maracana-trauma hatását jelzi, hogy a 2014-es világbajnokságon a döntőig nem is játszhatnak a legendás szentélyben...

SZÁMOLGATÁS: KI MIKÉNT JUTHAT KI?

HOLLANDIA csoportelső, kijutott

MAGYARORSZÁG csoportmásodik, ha...
...6 pontot szerez hátralevő két mérkőzésén
...4 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök legalább az egyik meccsükön pontokat vesztenek
...3 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök nem szereznek 3 pontnál többet vagy ha a románok és törökök legfeljebb 4 pontot szereznek, és mindkettejüknek rosszabb a gólkülönbsége a mieinknél.
(és így tovább „lefelé” – de ez már az irrealitás birodalmába vezetne, ezért a többi csapatnál is kihagytuk a számításnál)

ROMÁNIA csoportmásodik, ha...
...6 pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, és Magyarország, valamint Törökország legalább az egyik meccsén pontokat veszít, illetve ha Törökország is 6 pontot szerez, de a gólkülönbsége rosszabb lesz a románokénál.
...4 pontot szerez, és Magyarország legalább az egyik mérkőzésén kikap (gólkülönbsége pedig rosszabb), míg Törökország legalább az egyik meccsén pontokat veszít (és a gólkülönbsége rosszabb).
...3 pontot szerez, Magyarország egyik meccsét sem nyeri meg, Törökország pedig nem szerez több pontot háromnál és rosszabb a gólkülönbsége.

TÖRÖKORSZÁG csoportmásodik, ha...

...6 pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, és Magyarország, valamint Románia pontokat veszít, vagy Románia ugyan 6 pontot szerez, de rosszabb a gólkülönbsége.
...4 pontot szerez, és Magyarország legfeljebb 3 pontot gyűjt (és rosszabb a gólkülönbsége), Románia pedig négyet (de rosszabb a gólkülönbsége) vagy kevesebbet.
...3 pontot szerez, Magyarország egyik meccsét sem nyeri meg, Románia pedig nem szerez több pontot háromnál és rosszabb a gólkülönbsége.

Pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt, majd a több szerzett gól, aztán az egymás elleni eredmény.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24–4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14–7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0
A PROGRAM
2013. október 11., 20.30 Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11., 20.30
Andorra–Románia
2013. október 15., 20.00
Magyarország–Andorra
2013. október 15., 20.00
Románia–Észtország
2013. október 15., 20.00
Törökország–Hollandia
A MAGYAR KERET HOLLANDIA ÉS ANDORRA ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Szalai Ádám (Schalke)
Biztonsági tartalékok: Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás), Nikolics Nemanja (Videoton)
A HOLLAND KERET A MAGYAROK
ÉS A TÖRÖKÖK ELLEN
Kapusok: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)
EGY KIS STATISZTIKA

Végül néhány adat a hollandok elleni, és általánosságban az idegenbeli fontos selejtezőkkel kapcsolatban.
A lehetséges csoport-forgatókönyvekről itt olvashat bővebben.

– Hollandia ellen a legutóbbi öt mérkőzésünk: 1–7 (felkészülési), 1–6 (felkészülési), 0–4 (Eb-selejtező), 3–5 (Eb-selejtező), 1–4 (vb-selejtező)
– Hollandia legutóbb 2012. május 26-án veszített otthon (felkészülési) mérkőzést (Bulgária 1–2).
– Magyarország 1984. október 17. óta nem győzte le Hollandiát. Az volt a legutóbbi idegenbeli győzelmünk is Hollandiában.
Magyarország 1985 óta nem nyert meg továbbjutás szempontjából döntő fontosságú, idegenbeli tétmérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik