20 év ászai: Tököli, Szalai, Szabics? Ki a legjobb középső támadó?

Vágólapra másolva!
2020.08.22. 11:16
null
Szalai, Böde, Szabics, Nikolics vagy Tököli a legjobb támadó? (Montázs: NS)
Olvasóink segítségével keressük a 2000-es évek legjobbjait, vagyis azokat, akik meghatározó szerepet játszottak a XXI. század magyar labdarúgásában, és teljesítményükkel letették névjegyüket a harmadik évezred kezdetén. Szavazzanak! A kapusok között Király Gábort választották meg olvasóink a legjobbnak, a jobbhátvédeknél Bodnár László nyert, a belső védők közül Juhász Roland mellett Dragóner Attila került be a csapatba, a balhátvédektől Lőw Zsolt jutott be, a belső középpályára Gera Zoltán és Dárdai Pál kapta meg a bizalmat, a jobb szélre Dombi Tibor került be, a gárda irányítója Lisztes Krisztián lett, míg a bal szélre Dzsudzsák Balázst tették. 

Meglehet, a modern kor európai labdarúgása (is) a klasszikus erőcsatár nélküli játékot erőlteti, sokan azonban nem értenek egyet ezzel az irányvonallal. Szükség van ugyanis elöl egy erős és kiválóan képzett támadóra, akit a társai kiszolgálnak. Vannak, akik inkább a gyorsaságukat és cselezőkészségüket igyekeznek kihasználni, mások viszont háttal a kapunak leteszik a labdákat, majd érkeznek is a kapu elé.

A Nemzeti Sport szerkesztősége először elkészített egy bővített, összesen 148 nevet tartalmazó listát, amely objektív szempontok alapján állt össze. Azok a labdarúgók kerültek fel rá, akik 2001 és 2020 között a Nemzeti Sport posztonkénti rangsorában a posztjukon az élen végeztek, vagy abban az évben a válogatott alapemberének számítottak. A névsorban összesen 16 középső támadó volt. Lapunk szakírói közülük választottak ki szavazással ötöt, akik versenybe szállhatnak az olvasók szavazataiért és a csapatba kerülésért.

1. BÖDE Dániel

A Paks melletti Madocsa leghíresebb futballistája a ferencvárosi szurkolók kedvence lett. 2012 és 2019 között kétszer bajnoki címet ünnepelhetett, 2016-ban gólkirály, az utolsó idényét leszámítva, amikor Szerhij Rebrov már nem számított rá, legalább 11 gólig minden alkalommal eljutott (a távozás előtt, noha legtöbbször csak csere volt, hét még azért összejött). Visszatért korábbi klubjához Paksra.

Klubjai: Paks, Ferencváros, Paks

Érdekességek:
● kedvenc válogatott ellenfele Feröer csapata lehet, öt gólja van a válogatottban, abból két meccsen hármat az északiaknak lőtt – a 2015-ös dupla nélkül aligha jutunk ki a 2016-os Eb-re
● kedvenc színe vélhetően a zöld, hiszen a Paksnak és a Ferencvárosnak is egyik hivatalos színe
● Madocsán a megyei csapat edzőjeként vesz részt a helyi közösség futballéletében

4 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
25 – alkalommal lépett pályára a válogatottban
89 – bajnoki gólt szerzett a Ferencvárosban

2. TÖKÖLI Attila

„Tanítani kellene, ahogy a leshatárról kiugrott” – mondta róla egy másik nagyszerű ferencvárosi csatár, Zoran Kuntics. Kivételes játékintelligencia, gólerős futball: ez jellemezte, amikor bajnoki címhez segítette a Dunaferrt 2000-ben, majd a Ferencvárost 2004-ben, Kecskeméten pedig a 2011-ben kupagyőztes csapat erőssége volt. 55-ös volt a kedvenc mezszáma – az iránta érzett tiszteletből Jova Levente (Vasas) és Nagy Dániel (Mezőkövesd) is ebben futballozik.

Klubjai: Pécsi MSC, Beremend, Pécsi MFC, Pécs '96 FC, Dunaferr, Ferencváros, Köln (német), Anorthoszisz (ciprusi), AEL (ciprusi), Ferencváros, Paks, Kecskemét, ZTE, Paks, Kiskunfélegyháza

Érdekességek:
● lánya, Tököli Lili is a futball közelében van: korábban Újpesten, manapság Kispesten dolgozik a klub alkalmazottjaként
● 2004 februárja után 2011 februárjában szerepelt ismét a magyar válogatottban
● Pakson dolgozott edzőként, de egyelőre nem számít a tapasztalatára a magyar futball

3 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
17 – éves volt, amikor első NB I-es mérkőzését játszotta a PMSC-ben – a Ferencváros ellen.
25 – alkalommal lépett pályára a válogatottban

3. SZALAI Ádám

SZAVAZÁS

20 év ászai: ki a XXI. század legjobb középső támadója?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású gólját szerezte: a közönség kívülről idézi Hajdú B. István szavait, ahogy az osztrákok elleni Eb-meccsen szerzett vezető gólját a világgá kiáltotta. Az újpesti utánpótlásból Stuttgartba kerülő center a Real Madrid fiókcsapatában is megfordult, de a Bundesliga lett az otthona, 2010 óta Németországban futballozik.

Klubjai: Kispest-Honvéd, Újpest, Stuttgart (német), RM Castilla (spanyol), Mainz (német), Schalke (német), Hoffenheim (német), Hannover (német), Mainz (német)

Érdekességek:
● ez már történelem: a Puskás Aréna első magyar gólszerzője, a megnyitón Uruguay ellen lőtt a hálóba 2019. november 15-én (1–2)
● alapítványa, a Játékidő beteg gyermeket támogat
● civilben egy fémfeldolgozó cég tulajdonosa

21 – gólt szerzett a válogatottban, így olyan fantasztikus támadókat előzött meg, mint Törőcsik András (12), Détári Lajos (13), Orth György (13), Czibor Zoltán (17), Szusza Ferenc (18) és Kovács Kálmán (19)
50. – Bundesliga-gólját éppen egyik korábbi klubja, a Schalke ellen szerezte 2019-ben
61 – alkalommal szerepelt a magyar válogatottban

4. NIKOLICS Nemanja

A határon túlról érkezett alacsonyabb osztályba, idősebb Dárdai Pál hívta fel rá a figyelmet, Kaposváron robbant be a köztudatba. A Vidivel bajnok és kupadöntős lett, a Legiával lengyel bajnoki címet ünnepelt, és az Egyesült Államok labdarúgásában is letette a névjegyét.

Klubjai: Zenta (szerbiai), Barcs, Kaposvölgye, Kaposvár, Videoton, Legia (lengyel), Chicago Fire (egyesült államokbeli), Mol Fehérvár FC

Érdekességek:
● 1987 legvégén, december 31-én, szilveszter napján született
● három gyermek édesapjaként tért vissza korábbi klubjához Székesfehérvárra
● a Mol Fehérvárban éppen korábbi együttese, a Kaposvár ellen szerezte meg a visszatérését követő első NB I-es gólját idén februárban (3–0)

3 – alkalommal volt az NB I gólkirálya, 2010-ben, 2014-ben és 2015-ben
27 – alkalommal szerepelt a magyar válogatottban
28 – góllal volt lengyel gólkirály, az USA-ban pedig 24 góllal lett a legeredményesebb játékos

5. SZABICS Imre

A Szegedről induló futballista 18 évesen gólokat szerzett a Fradiban, majd azonnal légiósnak állt, évekig Grazban tanulta a nyugati futballt, majd a Bundesligában bizonyított. Pályafutása végén visszatért Grazba, és 2011-ben óriási meglepetésre a Sturm lett a bajnok – a magyar támadó főszereplésével.

Klubjai: Tisza Volán, Ferencváros, Sturm Graz (osztrák), VfB Stuttgart (német), Köln (német), Mainz (német), Augsburg (német), Sturm Graz (osztrák)

Érdekességek:
● 2006 után 2011-ben térhetett csak vissza a válogatottba, pályára lépését három egymást követő meccsen szerzett góllal tett emlékezetessé
● Dárdai Pál kapitány oldalán már edzőként vállalt szerepet a 2016-os Eb-re való kijutásban
● 2018 óta Ausztria válogatottja mellett dolgozik Franco Foda segítőjeként

2 – góljával eldöntötte a meccset, amikor stuttgartiként 2003-ban bemutatkozott a Bundesligában, csereként beállva Rostockban (2–0)
12 – pontot szerzett a Stuttgart a Bajnokok Ligájában 2003 őszén, a magyar támadó két góllal vette ki a részét a továbbjutásból
36 – alkalommal szerepelt a magyar válogatottban

Security Check Required

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik