20 év ászai: Dombitól Zavadszkyig – ki a legjobb jobb oldali támadó?

Vágólapra másolva!
2020.08.13. 10:41
null
Ki volt a XXI. század legjobb jobbszélsője? (Montázs: NS)
Olvasóink segítségével keressük a 2000-es évek legjobbjait, vagyis azokat, akik meghatározó szerepet játszottak a XXI. század magyar labdarúgásában, és teljesítményükkel letették névjegyüket a harmadik évezred kezdetén. Szavazzanak! A kapusok között Király Gábort választották meg olvasóink a legjobbnak, a jobbhátvédeknél Bodnár László nyert, a belső védők közül Juhász Roland mellett Dragóner Attila került be a csapatba, a balhátvédektől Lőw Zsolt jutott be, a belső középpályára Gera Zoltán és Dárdai Pál kapta meg az bizalmat.



Leginkább a taktikai hadrend határozza meg, milyen szerepe van a jobb oldali támadónak. A 4–2–3–1-es rendszerben főleg a beadásokra kell összpontosítania a szélsőnek, de ha három csatárral támad a csapat, akkor a beindulásokra, a keresztmozgásokra is oda kell figyelnie, hiszen egy-egy bemozgással – hogyha jó labdát kap – azonnal helyzetbe tud kerülni.

A Nemzeti Sport szerkesztősége először elkészített egy bővített, összesen 148 nevet tartalmazó listát, amely objektív szempontok alapján állt össze. Azok a labdarúgók kerültek fel rá, akik 2001 és 2020 között a Nemzeti Sport posztonkénti rangsorában a posztjukon az élen végeztek, vagy abban az évben a válogatott alapemberének számítottak. A névsorban összesen 17 jobb oldali támadó volt. Lapunk szakírói közülük választottak ki szavazással ötöt, akik versenybe szállhatnak az olvasók szavazataiért és a csapatba kerülésért.

DOMBI TIBOR

Klubjai: Sárrétudvari Bocskai, Debreceni SI, Debreceni VSC, Eintracht Frankfurt (német), Debreceni VSC, Utrecht (holland), Debreceni VSC
Futógyorsaságával és lelkesedésével tűnt ki a magyar mezőnyben, ahol csak a Debreceni VSC mezét viselte: nevelőegyesületénél három ciklusban is futballozott. Hét bajnoki címével és öt Magyar Kupa-győzelmével a legsikeresebb magyar labdarúgók közé sorolható.

Érdekességek:
● a Bombázó becenevet a varasdi Varteks ellen a felső sarokba lőtt gólja után kapta; becézik még Az Alföld gepárdjának is
● imádja a rockzenét, dobol a Wyrfarkas nevű zenekarban
● szerepelt az 1996-os, atlantai olimpián

3 – éve, 2017-ben a debreceni önkormányzat Hajós Alfréd-díjjal tüntette ki
35 – válogatott mérkőzésén egyszer volt eredményes
43 – éves volt 2016-os visszavonulásakor

SZAVAZÁS

20 év ászai: ki a XXI. század legjobb jobb oldali támadója?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

KOVÁCS ZOLTÁN

Klubjai: Nagytétényi Kohász, MTK, BVSC, Pécsi MFC, Újpesti TE, PAOK (görög), Újpest FC, Chateauroux (francia), Újpest FC, Sencsen Csienlipao (kínai), Újpest FC, Győri ETO FC, Bp. Erőmű SE, Nagytétényi SE, Salgótarjáni BTC
Noha ma már mindenki az Újpesttel azonosítja, ahol pályafutása során négy ciklusban is játszott, az MTK-ban nevelkedett és lett élvonalbeli játékos. Újpestről lett válogatott 1997-ben, csapatkapitány is volt, kitűnt lelkesedésével, a szurkolók a „Kovács Zoli, lőj egy gólt!” rigmussal kedveskedtek neki. Bajnok (1998) és szuperkupa-győztes (2002) volt a lilákkal.

Érdekességek:
● sportigazgatóként is irányította az Újpestet és a Siófokot, most Fehérváron dolgozik ebben a munkakörben
● első két válogatott meccsén (Norvégia, Málta) gólt szerzett, utána már nem volt eredményes címeres mezben
● Kínában is nyert bajnokságot, 2004-ben

2 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
20 – mérkőzésen lépett pályára a válogatottban
120 – gólt szerzett a magyar élvonalbeli bajnokságban

NÉMETH KRISZTIÁN

Klubjai: Győri ETO FC, MTK Budapest, Liverpool (angol), Blackpool (angol), AEK Athén (görög), Olympiakosz Pireusz (görög), Olympiakosz Volosz (görög), MTK Budapest, RKC Waalwijk (holland), Roda (holland), Sporting Kansas City (amerikai), al-Garafa (katari), New England Revolution (amerikai), Sporting Kansas City (amerikai), Dunaszerdahely (szlovákiai)
A 2009-es U20-vb-bronzérmes csapat talán legnagyobb hőse igazi világvándorrá vált, a Közel-Kelettől az Egyesült Államokig számos helyen megfordult. Bajnoki címet Görögországban nyert az Olympiakosz Pireusszal, országos kupát az Egyesült Államokban a Sportinggal. Tagja volt a 2016-os Eb-n szereplő válogatottnak, amelyben az osztrákok, valamint a portugálok ellen kapott szerepet. Miután a nyáron lejárt a szerződése, távozott a DAC-tól.

Érdekességek:
● a Liverpool Premier Reserve League-bajnok csapatában az Év játékosának választották 2008-ban
● az észak-amerikai profi ligában (MLS) az Év gólját szerezte 2015-ben
● első 12 válogatott meccsén nem tudott gólt szerezni – igaz, egy kivételével mindig csereként állt be

1 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
3 – gólt szerzett a 2009-es U20-as világbajnokságon, ebből kettőt az olaszok ellen
37 – válogatott mérkőzés van a háta mögött

VARGA ROLAND

Klubjai: Goldball, MTK, Brescia (olasz), Újpest FC, Foggia (olasz), Győri ETO FC, Ferencváros
A Goldball '94 FC-ben, majd az MTK Sándor Károly Akadémiáján pallérozódott. Egy olasz ifitornán felfigyeltek a tehetségére, 18 évesen átigazolta a Brescia, amelynek felnőttcsapatában kétszer jutott szóhoz. Tagja volt a 2009-ben vb-bronzérmes U20-as válogatottnak Egyiptomban, majd az NB I-ben bajnok lett a Győrrel (2013) és háromszor a Ferencvárossal (2016, 2019, 2020).

Érdekességek:
● Bresciában a lövőerejével hívta fel magára a figyelmet, 115 kilométer per órás sebességgel lőtte meg a labdát
● Az NB I-ben Szűcs Lajosnak lőtte első tripláját (Győr–Pápa 6–0, 2012)
● ő lőtte be a győzelmet jelentő tizenegyest az U20-as vb bronzmeccsének tizenegyespárbajában

2 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
19 – mérkőzésen játszott a válogatottban
3 – bajnoki címe mellett háromszor Magyar Kupát is nyert a Ferencvárossal

ZAVADSZKY GÁBOR

Klubjai: Ganz-Mávag, Bp. Építők SC, Ferencváros, Dunaferr, MTK Hungária, Ferencváros, Apollon Limassol (ciprusi)
Annak ellenére, hogy a Ferencvárosban nevelkedett, az MTK-hoz fűzték a legerősebb érzelmi szálak. A kék-fehérektől akart visszavonulni, majd az öregfiúkcsapatban játszani, de tragikusan fiatalon, 31 évesen Cipruson bekövetkezett halála meggátolta ebben. Bajnokságot nyert a Ferencvárossal (1995, 1996), a Dunaferr-rel (2000), valamint az MTK-val (2003) is.

Érdekességek:
● tagja volt a mindmáig utolsó olimpiai résztvevő magyar csapatnak az 1996-os, atlantai olimpián
● az MTK hagyományosan Zavadszky Gábor Emléktornával zárja az évet
● Budapest XVII. kerülete 2004-ben az Év sportolójának választotta, 2006-ban posztumusz díszpolgári címet adományozott neki

2 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
4 – meccsen lépett pályára az FTC-vel az 1995-ös BL-csoportkörben
7 – kupát nyert bajnoki címei mellett: három Magyar Kupát, négy Szuperkupát

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik