Dopping: érmeseink mellett 37 magyart ellenőriztek Londonban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.11.29. 16:45
A magyar érmesek mellett további 37 sportoló esett át doppingellenőrzésen a nyári londoni olimpián. A magyarokat érintő egyetlen vizsgálat sem hozott pozitív eredményt.

Erről Balogh Péter, a londoni egészségügyi csoport vezetője, valamint Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője tájékoztatta csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságát, hozzátéve, hogy a 37 sportolót összesen 43 alkalommal vizsgálták Londonban, 39-szer vizelet-, négyszer pedig vérvizsgálatra került sor.

A MOB közleménye szerint többször ellenőrizték Nagy László és Császár Gábor kézilabdázókat, Tóth Ildikó vízilabdázót, Joó Abigél cselgáncsozót, valamint Pars Krisztiánt, a férfi kalapácsvetés olimpiai bajnokát. A legtöbb alkalommal – háromszor – Nagy Lászlótól vettek mintát.

A sportági lebontás szerint a magyar vízilabdázókat tesztelték a legtöbbször (11), kézilabdában kilenc, úszásban és cselgáncsban öt-öt, öttusában három, tornában, atlétikában és sportlövészetben két-két, hosszútávúszásban, vívásban, birkózásban és evezésben pedig egy-egy vizsgálatot végeztek el magyar sportolókon.

Balogh Péter azt is elmondta, hogy az olimpiai ciklusban „az orvosi és laboratóriumi szűrővizsgálatok zömében az Országos Sportegészségügyi Intézet olimpiai rendelőjében, az OSEI belgyógyászati és sportsebészeti rendelőjében, valamint kiemelt igény szerint a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában zajlottak.”

Beszámolt arról is, hogy a sportpszichológiai szolgáltatás bázisát a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Sportpszichológiai Tanszéke biztosította, de a szövetségek külső sportpszichológiai segítséget is igénybe vettek. Hozzátette, a tanszék felmérése szerint az olimpiai ciklusban a kiutazó sportolók megközelítőleg 50 százaléka jutott hozzá sportpszichológiai támogatáshoz, amely a korábbi játékok hasonló adatait elemezve az eddigi legjobbnak mondható.

A londoni magyar egészségügyi csoport az olimpiai faluban 24 órás szolgálattal a járóbeteg-ellátást teljes mértékben kielégítő orvosi rendelőt és komplex fizioterápiás, gyógytorna egységet létesített, melynek üzemeltetését az egészségügyi főcsoport biztosította. A játékok ideje alatt 78 alkalommal került sor a rendelőben járóbeteg-ellátásra. Az olimpiai poliklinika szolgáltatását nyolcszor vették igénybe a magyar sportolók.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik