London 2012: Akit doppingoláson érnek, örökre el kellene tiltani - Coe

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.10.08. 07:22
Nem változott a szervezők álláspontja, minden eszközzel támogatni fogják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) abban a törekvésében, hogy a jövő évi ötkarikás játékok a lehető legtisztábbak legyenek dopping szempontjából.



Lord Sebastian Coe, a londoni szervezőbizottság (LOCOG) elnöke ezt annak nyomán hangsúlyozta, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön érvénytelennek nyilvánította a NOB doppingellenes politikájának egyik alapkövét, az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, ami azt jelenti, hogy a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat mégsem lehet kizárni a következő játékokról.

„Továbbra is a zéró tolerancia jellemzi a doppingolással szembeni politikánkat. A versenyek során és azok között is mindent rendelkezésre bocsátunk, amire a NOB-nak szüksége lesz" – fogalmazott Coe, hozzátéve, hogy az ő személyes álláspontja jól ismert, a doppingoláson ért sportolókat továbbra is életre szóló eltiltással sújtaná.

A NOB végrehajtó bizottsága arra alapozva fogalmazta meg 2008 júniusában a hat hónapos szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a CAS döntése viszont némiképp szembemegy az ötkarikás szervezet által képviselt zéró tolerancia elvével.

Jacques Rogge NOB-elnök a Sportdöntőbíróság ítéletének kihirdetése után úgy fogalmazott, csalódottak, mert ez a szabályozás a tiszta sportolók védelméről szólt, egyúttal jelezte, hogy két év múlva, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) antidopping-szabályzatának felülvizsgálatakor olyan új szabályt fognak megalkotni, melynek hasonló hatása lesz, mint a héten érvénytelenítettnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik