Berki: Pont akkor jött ki minden jól, amikor kellett!

User UserUser User
Vágólapra másolva!
2012.08.05. 18:58
null
A nagy rivális szerint minden idők egyik legjobbja, Berki Krisztián nyert ellene (Fotó: Szabó Miklós)
Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Berki Krisztián aranyérmet szerzett a lólengés döntőjében. A magyar klasszis tornász fantasztikus gyakorlatot mutatott be, és bár ugyanolyan pontszámot kapott, mint nagy ellenfele, az angol Louis Smith, a végrehajtási pontszáma jobb volt, ezzel megnyerte az olimpiát.
A PONTSZÁMOK LEBONTÁSA
Berki Smith
Nehézségi érték (D) 6.900 7.000
Kivitelezési pontszám (E) 9.166 9.066

„A bevonulásnál a sírás kerülgetett, annyira jólesett, hogy ennyien itt voltak a magyarok, és szurkoltak nekünk, még mindig a hatása alatt vagyok, nem nagyon tudok mit mondani” – mondta az újdonsült aranyérmes tornász klasszisunk, Berki Krisztián a Magyar Televíziónak az eredményhirdetés után.

KOVÁCS ISTVÁN: NAGYON SOKAT ÖREGEDTEM, DE NAGYON BOLDOG VAGYOK

„Hú, öregedtem, de nagyon sokat. Még fel sem fogtam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, szavakban ki sem tudom fejezni. A gyakorlata teljesen rendben volt, de az utunk ideáig nem volt zökkenőmentes. A válla miatt később kezdtük a felkészülést az olimpiára, kevés időnk maradt, Krisztián néha túlpörgött, úgy kellett visszafognom” – mondta a boldog edző.

„A múlt hétvégén a selejtezőre így még nem került csúcsformába, de én úgy számoltam, hogy mostanra jön ki a csúcsforma. Így is lett. Ez a hét nagyon, de nagyon hosszúnak tűnt itt kint, elfáradtam. Bevallom őszintén, ezt még Krisztiánnak sem mondtam, de majd leülünk és átbeszéljük, hogy rajtam nagy volt a nyomás az elvárások miatt, engem ez nagyon stresszelt, de már túl vagyunk rajta. Az eredményhirdetés alatt beengedték az érmesek edzőit, így tudtam fotózni, de az érmét még nem fogtam meg, mivel Krisztiánt elvitték doppingvizsgálatra. Megyek is utána, mert nálam maradt az akkreditációja” – értékelt boldogan Kovács István, majd Hidvégi Vid teljesítményéről is beszélt.


„Vid előtt le a kalappal, sokat dolgozott, tudatosan készült, jó formában volt, és az edzéseket is kiválóan teljesítette itt. A gyakorlat elejét kicsit elkapkodta, stresszesebb volt, ennek ellenére minden dicséretet megérdemel, hiszen ott volt a döntőben a legjobb nyolc között” – mondta elégedetten a tornászok vezetőedzője.

„Talán a pontszámig eltelt idő hosszabbnak tűnt, a gyakorlat viszonylag gyorsan végigment, nem tudok most hibákat keresni, és nem is akarok. Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt a hangulat, túl vagyunk rajta, és megcsináltuk, ez a legfontosabb! Pont akkor jött ki minden jól, amikor kellett, és ez általában szerencsére így szokott lenni” – értékelt Berki.

A kérdésre, hogy hogyan telt az elmúlt hét, Berki így felelt: „nagyon hosszú volt, ekkora szünet még soha nem volt a selejtező és a döntő között. Egész jól átvészeltük, edzettünk minden nap, tudtunk pihenni, amennyit kellett, és azokat a hibákat csiszoltuk, amiket például a selejtezőben elkövettünk, és a döntőre végül mindent összetettünk.”

Tornászunk teljesítménye hasonlatos Gyurta Dánieléhez, aki szintén hazai esélyest – a brit Jamiesont – előzött meg a 200 méteres mellúszásban.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen tényleg nagyon nehéz dolgunk volt. Amit a két angol versenyző csinált ilyen tömeg előtt, az óriási dolog. Le a kalappal előttük, hiszen őket biztosan sokkal jobban nyomta a tömeg, mint engem. Nagyon jó volt így versenyezni, büszke vagyok, hogy előttük tudtam végezni” – zárta nyilatkozatát Berki.

„Jobb formában voltam, mint a kvalifikáció előtt, és nem is izgultam annyira, így picit értetlenül állok az előtt, hogy miért is rontottam. De matematikailag ez is benne volt, elvégre ez az olimpiai döntő. Az első elem megvolt, utána meg is nyugodtam, azután következett egy technikai hiba, és leestem. Nem volt nehéz folytatnom, hiszen csúcsformában vagyok, könnyedén ment. Egy kicsit szomorú és csalódott vagyok, de nem is az eredmény, a nyolcadik hely miatt, hanem azért, hogy nem sikerült hibátlan gyakorlatot teljesítenem. Mindenesetre edzőmmel, Laufer Bélával is átbeszéltük a történteket, és pozitívan értékeljük az egészet” – mondta Hidvégi Vid, aki a nyolcadik helyen zárt a lólengésben.

Rendkívül szimpatikusan nyilatkozott a Berki Krisztián sikerét hozó olimpiai lólengésdöntő után Louis Smith, a finálé ezüstérmese, a magyar tornász legnagyobb riválisa.

NÉVJEGY
BERKI KRISZTIÁN (1985. 03. 18.)
Versenyszám: férfi lólengés
Egyesület: Újpesti Torna Egylet
Olimpiai részvétel: 2012 (újonc)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012)
Világbajnokság: 1. (2010, 2011)
Európa-bajnokság: 1. (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012)

„Nagy riválisok vagyunk, de egyben barátok is. Ha Max Whitlockon kívül valaki megver, akkor legyen az Berki Krisztián, aki minden idők egyik legjobb lólengés-specialistájaként vonul be a történelembe. Büszkeség mögötte másodiknak lennem!” – nyilatkozta Smith.

„Nem koncentráltam a többiek gyakorlatára, nem figyeltem őket, nekem magamnak is épp elég nehéz dolgom volt. Megpróbáltam kizárni mindent, lehiggadni zenehallgatással, lazítani, majd nyugodtan végrehajtani a gyakorlatomat” – tette hozzá az előkészületekről.

A meglepetésre harmadik helyen végző Max Whitlock alig akarta elhinni, hogy esélytelenként megszerezte a bronzérmet.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Nem tudom felfogni, nem tudom elmagyarázni, mit érzek. Őrület, hihetetlen, hogy megszereztem a második bronzomat is – erre ráadásul egyáltalán nem számítottam!”

Természetesen a Magyar Tornaszövetségnél is nagy az öröm, Magyar Zoltán elnök és Altorjai Sándor főtitkár is elégedettségének adott hangot.

„Fantasztikus gyakorlat volt Krisztiánnak, szerintem élete legjobbja. Mindenképpen megérdemelte az olimpiai aranyat, köszöntöm az olimpiai bajnokok között. Örülök, hogy van utódom. Az az igazság, hogy a nap folyamán nagyon ideges voltam, de bejöttem a csarnokba és megnyugodtam, éreztem, hogy meglesz” – nyilatkozta a Magyar Tornaszövetség elnöke, Magyar Zoltán.

„Nagyon boldogok vagyunk, hiszen nagyon jó gyakorlat volt. Sikerült minden, hazai pályán győzte le Smitht. A szövetség vezetősége itt szurkolt a lelátón, most megyünk pezsgőt bontani, és megpróbálunk eljutni Krisztiánhoz” – tette hozzá Altorjai Sándor a MATSZ főtitkára.

BERKI: MÉG FELFOGHATATLAN, AMI VELEM TÖRTÉNT
LONDON 2012, TORNA
SZERENKÉNTI DÖNTŐ, FÉRFI LÓLENGÉS
1. BERKI KRISZTIÁN magyar 16.066
2. Louis Smith brit 16.066
3. Max Whitlock brit 15.600
4. Alberto Busnari olasz 15.400
5. Cyril Tommasone francia 15.141
6. Vitalij Nakonecsnij ukrán 14.766
7. David Beljavszkij orosz 14.733
8. HIDVÉGI VID magyar 14.300
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik