Videó: amikor Király Gábor a hónap gólját lőtte Németországban

Vágólapra másolva!
2020.07.13. 10:30
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk videós múltidéző sorozatunkat. Huszonkét évet megyünk vissza – 1998 júliusában a Hertha BSC-ben védő Király Gábor szerezte Németországban a hónap gólját!

Nem extrém ritkaság az, ha egy kapusnak nem 0 gól áll a neve mögött visszavonulásakor, azt viszont igen kevesen mondhatják el magukról, hogy akciógólt, pláne egész pályás akciógólt szereztek. Király Gábor szerzett, ráadásul az ARD nézői ezt a találatot választották meg a hónap góljának 1998 júliusában!

Király csapata, a Hertha BSC a Karlsruhe ellen játszott felkészülési tornán Heidesheimban. Az első félidőben Király Alphonse Tchami felé irányzott egy indítást, ám a másik kapu előtt álló kollégája, Simon Jentzsch komikus módon elbotlott, és a magyar kapus előreküldött labdája a kapuban kötött ki. Ezzel szerzett vezetést a Hertha, majd 3–1-re győzött is. Ez volt Király egyik csúcskorszaka: a szombathelyi kapuvédő 1998-ban bekerült a válogatottba, megválasztották az év magyar labdarúgójának, a statisztikák alapján 1998–1999-ben a német Bundesliga legjobb kapusa lett (a kapott gól nélkül hozott mérkőzések számában még a Bayern-legenda Oliver Kahnt is megelőzte!), egyszerűen minden összejött neki.

Itt már kicsit rutinosabban: Király Gábor Dick van Burikot köszönti egy gól után. 1998-ban egyszer őt ünnepelték (Fotó: AFP)
Itt már kicsit rutinosabban: Király Gábor Dick van Burikot köszönti egy gól után. 1998-ban egyszer őt ünnepelték (Fotó: AFP)

„Azt én is tudom, hogy úgy még egyszer talán sohasem fognak klappolni a dolgaim, mint abban az időszakban. A legjobb, külföldön játszó labdarúgó voltam, a Bundesliga legjobb légiósai közé soroltak, jól ment a védés a BL-ben, olyan szériám volt, hogy az indításom is beesett a túlsó kapuba – az volt akkor a hónap gólja” – emlékezett vissza a Képes Sportnak.

Amikor a 11 Freunde német futballkulturális magazin összeszedte a legkülönösebb németországi gólokat, Király Gábor találata a második helyre került a listán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik