Válogatott: „Rossi csapata szerintem erősebb Izlandnál, bízom a továbbjutásban”

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.10.10. 10:50
null
Gylfi Sigurdsson (jobbra) duplája a Puskás Arénába repítette Izlandot (Fotó: AFP)
Az északiaknál Gylfi Sigurdssonon kívül is van gólveszélyes játékos, de a helyi bajnokságban szereplő Zachán Péter szerint a magyar válogatott a novemberi döntő esélyese.

 

„A meccs előtt megbeszéltük a csapattársaimmal, én szurkolok nekik, ők meg nekünk, csak legyen magyar–izlandi mérkőzés.”

Minden kívánság így teljesüljön!

A 22 esztendős Zachán Péter négy éve, 2016 őszén mutatkozott be az NB I-ben, nem is akárhogyan: a tartalékos paksi védelemben jutott szóhoz a Ferencváros elleni idegenbeli mérkőzésen, és csapatával 2–1-re nyertek. Huszonkét első osztályú meccsen kapott szerepet, legtöbbször csak a Paks NB III-as együttesében léphetett pályára, így amikor lehetősége adódott, elfogadta a külföldi ajánlatot: az idén nyáron az izlandi élvonalban szereplő Fjölnir játékosa lett. Azzal kezdte, hogy leíratta a legfontosabb taktikai utasításokat izlandi nyelven, hogy a védelem közepén futballozva minél hatékonyabban irányíthassa a mellette játszókat.

Nos, a szóbeli kommunikáció egyre jobb, igaz, a Fjölnir nem tűnik erősnek, 18 bajnokin hat döntetlent ért el, győzelme még nincs, utolsó a tabellán.

Zachán Péter
Zachán Péter

„A vírushelyzet miatt egyelőre csak kisebb csoportokban edzünk, így a srácokkal még nem tudtuk értékelni a két válogatott mérkőzést – mondta lapunknak pénteken  Zachán Péter.   – De az biztos, hogy mindenki figyelte a szófiai találkozót is, egyértelmű volt, hogy a miénk a jobb csapat. Egységesnek mutatkozott a magyar válogatott, szervezett, fegyelmezett, az eltervezett taktika működött, hiszen három gólt szerezni idegenben mindig remek teljesítmény. Mindeközben az izlandiak két gyors góllal jelentősnek tűnő előnybe kerültek, ám a román szépítő gól után nagyon kellett izgulniuk, hogy ne egyenlítsen az ellenfél. Mindenki tudja, az Everton játékosa, Gylfi Sigurdsson az együttes legjobbja, őt jól ismerhetik a mieink is, hiszen játszott ellenünk a kétezer-tizenhatos Eb-meccsen Marseille-ben, sőt tizenegyesből gólt szerzett. Ő a legfontosabb futballistájuk. Bizonyosan nehéz meccs lesz novemberben Izland ellen, de Marco Rossi csapata szerintem erősebb, bízom a továbbjutásban!”

A négygólos Gylfi Sigurdsson mellett Birkir Bjarnason és Kolbeinn Sigthórsson is háromszor volt eredményes a kvalifikációs sorozatban, igaz, a gárda az előző négy idegenbeli selejtezőjéből csak egyet nyert meg, Albániában például 4–2-re kikapott.

Így vélekedtek az izlandi lapok a román meccs után

Visir: Az izlandi weboldal Románia legyőzése kapcsán kiemeli, hogy a hazaiak végig uralták a meccset, a románok csak büntetőből tudtak szépíteni, amelynek megítélésekor a játékvezető tévedett. Megszólaltatja Jóhann Berg Gudmundssont, a csapat középpályását is, aki Budapesten jóval nehezebb mérkőzésre számít.

Fótbolti.net: Az izlandi portál Erik Hamrén szövetségi kapitányt idézi, aki szerint a stadionban jelen lévő hatvan hazai szurkoló olyan hangulatot teremtett, mint máskor hatezer. Az egyik cikk felhívja az olvasók figyelmét a magyar–román ellentétre, és biztosra veszi, hogy a legyőzött ellenfél drukkerei is mellettük állnak majd a novemberi találkozón.

Rúv: Novemberben dől el az Eb-részvétel – hirdeti az izlandi híroldal, amely megemlíti, hogy ha Magyarországot is búcsúztatja a válogatott, Franciaországgal, Németországgal és Portugáliával kerül egy csoportba a kontinenstornán. Kitér az anyagiakra is: kvalifikáció esetén egymilliárd izlandi korona jutalom jár az UEFA-tól.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-LIGA, ELŐDÖNTŐ
BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 1–3 (0–1)
Szófia,Vaszil Levszki Nemzeti Stadion,2000néző.Vezette:Marciniak (lengyel)
Bulgária:P. Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev (Jankov, 80.), Ivanov (Jomov, 30.) – Kraev (Isza, 80.).Szövetségi kapitány:Georgi Dermendzsiev
Magyarország:Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Kalmár (Hangya, 70.), Holender (Nego, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai R.Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:Jomov (89.), ill. Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A másik elődöntőben
Izland–Románia 2–1

DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Magyarország–Izland, Puskás Aréna

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik