Türelem – Somogyi Zsolt jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.01.09. 23:17

Régi tapasztalat: egy addig ismeretlen fiatal berobbanása felvillanyozza a szurkolókat. Egy honfitárs, akinek a nevét sem hallottuk, egyetlen meccs után a világ minden tájáról kapja a dicséreteket. Onódi Ákosról van szó, a 2001-es születésű kapusról, aki Győrből indult, a Fehér Miklós Akadémia növendéke volt, és bár a liverpooli próbajáték után nem marasztalták, az Aston Villa szerződést ajánlott neki. A futballkarrier pedig olyan, hogy sokszor a szerencsére is szükség van a tehetség, az elhivatott munka és a rengeteg edzés mellett – a vírus berobbant a birminghami klub öltözőjébe, így a Villa ifistákkal állt ki a 2019-es BL-győztes Liverpool ellen.

„Azt sem tudtam, kik ellen játszunk, de nagyszerűek voltak ezek a fiatalok” – méltatta a húszon aluliakból álló vetélytársat Jürgen Klopp, és a legtöbb dicséretet a magyar fiú érdemelte ki. Bár négy gólt kapott, nyolc, túlzás nélkül is nagyszerűnek mondható védésével az angol és a nemzetközi sportsajtó elismerését is kivívta. Nem ő az egyetlen, aki a gólvonalon nagyon sokra viheti: a 2002-es születésű Hegyi Krisztián a West Ham, a 2003-as Senkó Zsombor a Juventus korosztályos csapatában szerepel.

Hogy aztán melyikükből lesz felnőttszinten is klasszis?

Nos, ez a jövő zenéje, de ők hárman már most messzebbre jutottak, mint a világ összes kapusának 99.9 százaléka. Minden lehetőségük megvan ahhoz, hogy a legmagasabb szinten tanulják ki a futballszakmát. Tegyük hozzá, a lehetőséget saját maguknak köszönhetik. Ugyanakkor akármilyen messze lehagyták kortársaikat és sok idősebb pályatársukat, nem árt észben tartani: Onódi Ákos azzal, hogy bemutatkozott az FA-kupában a Liverpool ellen, az álmait valósítva meg ezzel, nem ért célba, sőt, a valódi versenyfutás még csak most kezdődik neki. Hiszen immár tudjuk, ki ő, láttuk, hogy a világ legjobb támadói ellen milyen nagyszerű teljesítményre képes, ezért – a szurkolói lélektan már csak így működik – reménykedve várjuk a hasonlóan sikeres folytatást.

Ami nem árt: a türelem. Gulácsi Péter minden kétséget kizáróan napjaink első számú magyar kapusa, aki 2007-ben, gyerekként szerződött Liverpoolba, hat évvel később, 2013-ban ment Salzburgba, 2015-ben Lipcsébe, ahol még 2016 tavaszán is a kispadon ült, kilenc évvel azután, hogy Angliába ment tanulni. Csaknem egy évtizedre volt szüksége ahhoz, hogy igazán beinduljon a felnőttpályafutása.

A befektetett munka kifizetődik. De néha nagyon sokat kell várni rá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik