Tőzsért nem lepte meg a Genk szárnyalása

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.09.30. 18:06
null
Tőzsér alapembere a Genknek (Fotó: archív)
Két hete újrainduló légiósfigyelő sorozatunkban ezúttal a belga első osztályú bajnokságot vezető Genk magyar középpályásával, Tőzsér Dániellel beszélgettünk. A 25 éves futballista  alapembere csapatának, az eddigi kilenc bajnokit végigjátszotta, egy gólt szerzett és három gólpasszt adott. Hiányérzete csak a válogatott miatt lehet, ugyanis azon kevesek közé tartozik klubjában, akik nem tagjai hazájuk nemzeti csapatának.

Egészen elképesztő sorozatot nyújt a belga élvonalban Tőzsér Dániel és Köteles László csapata, a listavezető Genk. Frank Vercauteren együttese február 14-e óta (20 meccse) veretlen a bajnokságban, és a nagy menetelésnek Tőzsér Dániel is aktív részese. A középpályás ebben a szezonban az összes bajnokit végigjátszotta, (nyugat-európai élvonalban szereplő légiósaink közül rajta kívül ezt csak az Anderlechtben játszó Juhász Roland és a nyáron a Genktől kölcsönbe a holland Venlóhoz kerülő Tóth Balázs mondhatja el magáról) lőtt egy gólt és adott három gólpasszt (emellett egyszer az Európa-liga selejtezőjében is betalált).

„Azt persze nem mondhatom, hogy papírforma lenne eddigi menetelésünk, de számunkra nem akkora meglepetés, hogy vezetjük a tabellát. Mióta az előző szezon közben Frank Vercauteren átvette a szakmai munka irányítását, jól megy a csapatnak a játék, az előző évadot hosszú veretlenségi szériával zártuk, és ebben a bajnokságban sem kaptunk még ki. Úgy vélem, a közvélemény számára sem számít szenzációnak az első helyünk, ugyanis mutatott játékunkkal rászolgáltunk a vezetésre” – kezdte a Genk számára eddig remekül alakuló szezon értékelését a Nemzeti Sport Online kérdésére Tőzsér, aki hangsúlyozta, hogy a nyáron egyetlen játékos sem érkezett a csapathoz, vagyis az eredmények a tavasszal megkezdett munkának köszönhetők.

A Genk valóban meggyőző teljesítményt nyújt, hiszen kilenc bajnokin 29 gólt szerzett (mindössze hatot kapott), idegenben az Eupen és a jelenleg harmadik helyen álló Gent ellen is négyszer találtak be az ellenfél kapujába Tőzsérék, míg a Lierse-nek otthon lőttek egy négyest, a Charleroi-nak pedig egy ötöst.

„A belga bajnokságban minden a rájátszásban dől el. Ezért most még teljesen fölösleges arról beszélni, megnyerhetjük-e a pontvadászatot. Nem is szabad ezzel foglalkoznunk, az a célunk, hogy bejussunk a hatcsapatos felsőházba, amelyben ismét mindenki mindenkivel kétszer mérkőzik, és akkor dől el a bajnoki cím sorsa. Ráadásul nagyon nehéz hónap előtt állunk, hiszen a következő fordulóban az ötödik Mechelenhez látogatunk, és még októberben fogadjuk a két legutóbbi bajnokot, a 2009-ben élen végző Standardot és a címvédő, jelenleg négy ponttal mögöttünk a második helyen álló Anderlechtet” – beszélt a közeljövőről Tőzsér.

A középpályás elemezte saját teljesítményét, és kitért Köteles László helyzetére is, aki ebben a bajnoki szezonban még nem lépett pályára.

„Profi labdarúgó sosem lehet elégedett önmagával, de összességében elmondhatom, minden rendben van. Az összes bajnokit végigjátszottam, az Európa-ligával együtt lőttem két gólt, adtam három gólpasszt. Rendszeresen tömött lelátók előtt, remek körülmények között játszhatok egy európai »középbajnokságban.« Hazai meccseinken általában húsz-huszonöt ezer ember előtt futballozunk, a viszonyok össze sem hasonlíthatóak az otthoni körülményekkel, tehát nincs okom panaszra – fogalmazott Tőzsér. – Köteles Laci sajnos nem lehet elégedett, hiszen a tavasszal hiába nyújtott jó teljesítményt és került be a csapatba, átigazolási ügyének elhúzódása miatt a tizennyolc éves Thibaut Courtois került a helyére, aki jól véd, így edzőnknek egyelőre nincs oka a változtatásra.”

Tőzsérnek egyedül a válogatott miatt lehet hiányérzete, hiszen a legtöbb csapattársával ellentétben ő nem tagja hazája nemzeti csapatának.

„Kicsit furcsa érzés belépni az öltözőbe kerethirdetések idején. Mindenki kérdezgeti a másikat, hogy te mikor utazol, mikor és kivel játszotok, s persze tőlem is mindig megkérdezik ezt, majd zrika gyanánt hozzáteszik, hogy ja, te nem kaptál meghívót… – mondta Tőzsér. – Kapusunk belga utánpótlás-válogatott, egyik szélső védőnk dél-afrikai, a másik cseh válogatott, középpályásaink a belga nemzeti csapatban szerepelnek, de van izraeli és burundi válogatottunk is. Szinte kiürül az öltöző a különböző selejtezők idején.”

„A válogatottban szerepelni mindig nagy megtiszteltetés, még akkor is, ha mostanság hallani ilyen-olyan híreket a csapattal kapcsolatban. Juhász Rolanddal, Dzsudzsák Balázzsal, Huszti Szabolccsal, Gera Zoltánnal és Király Gáborral szoktam beszélgetni telefonon, így tudom, miről beszélnek a srácok a különböző interjúkban. Ugyanakkor nem értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy feszültség lenne a kerettagok között. Én mindenképpen örömmel mennék haza, ha hívnának” – tette hozzá a nemzeti csapatban korábban 18 alkalommal szereplő Tőzsér.  

„A kapitány az első sajtótájékoztatóján azt mondta, elsősorban azokra számít, akik rendszeres lehetőséghez jutnak csapatukban, ezért reménykedtem, hogy lehetőséghez juthatok, de a mostani keretet elnézve ez a kritérium már nem teljesül” – nyilatkozta csalódottan a középpályás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik