Német Kupa: „Ki vagyunk éhezve a trófeára” – Gulácsi a döntő előtt

BABJÁK BENCE (Berlin)BABJÁK BENCE (Berlin)
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 09:04
null
Sallai Rolandnak a lelátóról drukkol majd a szűk család (Fotó:
A Willi Orbánt, Gulácsi Pétert és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig az első trófeájára hajt a Német Kupa döntőjében, míg a Sallai Rolanddal felálló Frei­burg már a fináléba jutással történelmet írt.


Magyar játékosok kaphatnak főszerepet a Német Kupa szombat esti döntőjében, amelyben a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot soraiban tudó RB Leipzig a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburggal találkozik. Mindkét klub az első kupagyőzelmére hajt, ám akárhogy is alakuljon a párharc, biztos, hogy 2004 után ismét lesz Német Kupa-győztes játékosa a magyar labdarúgásnak – akkor Lisztes Krisztiánnal a keretében a Werder Bremen szerezte meg a trófeát.


SALLAI ROLAND: A CSALÁD KÜLÖN MOTIVÁCIÓT AD AZ ARANYCSATÁRA

– Mire számít a fináléban?
– Nehéz erre válaszolni, elvégre már a döntőbe jutás is történelmi sikert jelent a klubnak – felelte lapunknak Sallai Roland, a Freiburg és a magyar válogatott 24 esztendős támadója. – Korábban egyszer sem jutottunk ebben a sorozatban a fináléba, úgyhogy a várakozást már túlteljesítettük. Ezután bele sem merek gondolni, milyen hangulat lenne vasárnap Freiburg­ban, ha hazavinnénk a trófeát.

– A BL-indulást jelentő negyedik helyet a bajnokságban az RB Leipzig csípte el. Következhet a visszavágás?
– El kell felejteni mindazt, ami a bajnokság utolsó fordulóiban történt. Nagy lehetőség kapujában álltunk, a saját kezünkben volt a sorsunk, de az Union Berlin elleni hazai vereséggel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat az utolsó fordulóra. Ezen már nem tudunk változtatni, így inkább onnan kell közelíteni, hogy így is nagyszerű idényt zártunk, a hatodik hellyel szinte mindenkit megleptünk, és az Európa-ligában szerepelhetünk. Ezzel a szemlélettel kell nekivágni a döntőnek.

– Mi lehet a Freiburg esélye?
– Az a csapatszellem és győzni akarás, amely az egész idényben jellemzett minket. Ez mindennek az alapja, enélkül nem jutottunk volna idáig. Képzett futballisták szerepelnek a keretben, kitűnő közösséget alkotunk, ez lehet a legerősebb ütőkártya a kezünkben. Emellett száz százalékig hiszünk abban, hogy nyerhetünk Berlinben.

– Hogyan lehet ellensúlyozni a Lipcse döntős rutinját?
– Azzal a felfogással, hogy történelmet írhatunk. Ahogy említettem, először jutottunk döntőbe, minden játékosnak extra motivációt jelent, hogy olyat vittünk véghez, ami korábban egyik freiburgi futballistának sem sikerült. Ebből a lelki töltetből kell előnyt kovácsolni, valamint a döntőig vezető meccsekből. Ha végignézzük, hogy jutottunk el a fináléig, ha belegondolunk, milyen apróságokon múlik egy-egy mérkőzés... Persze nem lesz könnyű meccs, tisztában vagyunk vele, milyen minőséget képvisel a Lipcse, papíron erősebb csapat, de egyetlen találkozón bármi megtörténhet. Ez most azért nem csak szólam, mert a mostani idényben többször bizonyítottuk, hogy felvesszük a versenyt a papíron erősebb csapatokkal. Volt, hogy jobban játszottunk náluk, volt, hogy le is győztük őket. Ezek után nincs okunk kishitűnek lenni, mindenki bizakodik a finálé előtt.

– Milyen formában van?
– Az utóbbi hónapokban kijött a lépés, tavasszal stabil kezdő voltam, ami örömteli, ám tudom, milyen sokat kellett dolgoznom ezért. Szerencsére az idény végén a befektetett munka gólokban és gólpasszokban is megmutatkozott, de bízom benne, hogy maradt még bennem annyi tartalék, ami kitart az idény egyik legfontosabb meccsének végéig.

– Hétfőn volt a barátnője születésnapja, kért öntől aranyérmet?
– Természetesen, de az egész család a döntő lázában ég. A szűk családom ki is utazik Berlinbe, a lelátóról szorítanak nekem, ami pluszerőt ad az aranycsatára.

– Jelent extra motivációt, hogy a Freiburg győzelme esetén három társát is zrikálhatja a válogatott összetartásán?
– Jól hangzik, de nem vagyok az a típus, aki ezzel húzná a másikat. Egyiküket sem akarnám heccelni, a válogatottban egyébként is fontos feladatok várnak ránk, nehéz meccsek következnek a Nemzetek Ligájában.

WILLI ORBÁN: A JÓFIÚK ÁLTALÁBAN VESZÍTENEK

Willi Orbán szerint a Leipzig játékosai tapasztaltabbak (Fotó: AFP)
Willi Orbán szerint a Leipzig játékosai tapasztaltabbak (Fotó: AFP)

– Mekkora előnyt jelent, hogy a negyedik helyért zajló különmeccset megnyerték a Freiburggal szemben?
– A kupadöntő szempontjából ennek nincs nagy jelentősége – mondta lapunknak a Német Kupa szombati döntője előtt Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar válogatott 29 esztendős védője. – Az utolsó bajnokit követően rengeteget pozitív energia szabadult fel a játékosokból, ebből erőt meríthetünk, de a Freiburg is jó idényt zárt. A kupa viszont másik versenysorozat, ráadásul egyetlen meccs dönt az aranyéremről.

– Mennyit számít, hogy a Freiburg az első döntőjére készül, míg a Lipcse a harmadikra?
– Jelenthet némi előnyt, s talán az is, hogy több játékosunk van, aki tudja, milyen érzés nagy meccseken pályára lépni. Az utóbbi években a Német Kupa-döntő mellett Bajnokok Ligája- és Európa-liga-elődöntőben is szerepeltünk, nyilván nem hátrány, ha hasznosítjuk ezeket a tapasztalatokat.

– Milyen Freiburgra számít?
– Vélhetően kicsit mélyebben védekezik, és kontrákkal próbál érvényesülni, hátul pedig semmit sem kockáztat. Ha valóban így lesz, az első perctől magunkhoz kell ragadnunk az irányítást, birtokolnunk kell a labdát, és minél több helyzetet kell kialakítani. Mindkét együttes hosszú idény végén jutott el a döntőig, de ezen a meccsen mindenki kipréseli magából az utolsó tartalékokat is.

– Hogy kell elképzelni a kupadöntő napján a berlini Olimpiai Stadiont?
– Teljesen más, mint a Hertha elleni idegenbeli meccseken. Sajnos tavaly, a Dortmund elleni finálé zárt kapus volt, de a Bayern elleni döntőben már megtapasztaltuk a finálé hangulatát. Úgy hallottam, több mint harmincezer szurkoló érkezik Lipcséből, a drukkerek izgatottak, a klubban mindenki tisztában van vele, hogy történelmet írhatunk.

– Mi volt az előző két kupadöntő legnagyobb tanulsága?
– Az, hogy csak az eredmény számít. Okosan, megfontoltan kell futballozni, a helyzeteket pedig kíméletlenül ki kell használni. A védekezésben nem szabad buta hibákat elkövetni, és ha úgy adódik, elő kell venni a piszkos trükköket. Rossz­fiúnak kell lenni ahhoz, hogy megnyerd a finálét, a jófiúk általában veszítenek. Az elmúlt két döntőben mi túlságosan jó­fiúk voltunk. Ezúttal kellően agresszívan kell futballozni és éreztetni az ellenféllel, hogy szombaton csak mi nyerhetünk.

– Mekkora változás a korábbi döntőkhöz képest, hogy ezúttal a Lipcse a favorit?
– Ennek csak papíron van jelentősége, a meccs előtt senki sem agyal azon, hogy ki az esélyesebb. A kezdő sípszó után mindenki csak a saját feladatára koncentrál, mindenki nyerni akar.

– Mit jelentene a győzelem önöknek?
– Az RB Leipzig tizenhárom éves klub, amely most az első trófeáját nyerheti meg, ez önmagáért beszél. Emellett a régiónak és az itteni embereknek is fontos lenne, mert hosszú évekig nem volt számottevő futballélet Lipcsében. Ami pedig engem illet, az utóbbi esztendők kemény munkájának elismerése lenne a kupa­arany, valamint egy nagyon szép ajándék a rendkívül nehéz idény végén.

– Köztudott, hogy szinte sosem iszik alkoholt, és nagyon odafigyel a pályán kívüli életére. Ha nyernek szombaton, egy éjszaka erejéig változtat ezen?
– Igen, ezt a többieknek is megígértem. Ők tudják, hogy a pályán mindent megteszek a győzelemért, de megfogadtam, ha nyerünk, az ünnepléskor is mindent beleadok.

Gulácsi és a vágyott trófea (Fotó: Getty Images)
Gulácsi és a vágyott trófea (Fotó: Getty Images)

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
20.00:
Freiburg–RB Leipzig (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik