MLS: ketten maradhatnak, ketten mennek – magyar helyzet

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 10:33
null
Németh Krisztián (jobbra) támadó szellemű csapatba vágyik
Négy honfitársunkból kettő maradhat az MLS-ben, Baráth Botond és Sallói Dániel visszatér Amerikába a szünet után – Németh Krisztián és Nikolics Nemanja viszont máshol folytatja.

 

Seattle–Toronto 3–1. Ezzel az északnyugati város csapata lett az amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) bajnoka 2019-ben. Az Egyesült Államok futballja, a bajnokság jelentősen eltér az európaitól: márciusban rajtol az idény, és novemberben, a rájátszás végén dől el a bajnoki cím sorsa.

Mint azt az előző években megszokhattuk, több magyar játékos is ott volt a pályán, s menet közben folyamatosan tudósítottunk az eredményeikről. Most arra voltunk kíváncsiak: ki megy, ki marad, ki vált klubot?

Az Amerikában légióskodó magyarok közül talán Baráth Botond helyzete a legegyértelműbb. Noha az elmúlt időszakban az szülhetett némi bizonytalanságot, hogy a tengerentúli szabályoknak megfelelően egy másik egyesület „draftolhatta” volna a tar védőt, ám a bajnoksághoz 2020-ban csatlakozó Inter Miami, valamint a Nashville SC sem választotta ki, így Kansasben marad.

„Egy plusz egy éves szerződésem van a Kansas Cityvel, így a helyzetem egyszerű – felelte érdeklődésünkre Baráth Botond. – Január közepén kell jelentkeznem a kansasi öltözőben, szinte biztos, hogy a klubnál maradok. Nem is bánom, hiszen megszoktam, megszerettem a várost, az egyesületet, a társakat. Igazán nem is figyeltem a magyar idő szerint kedd esti draftolást, éreztem, hogy Kansasben maradok. Jó helyen vagyok ott.”

A 27 éves hátvéd kezdőként lépett pályára a Wales ellen idegenben 2–0-ra elveszített Európa-bajnoki selejtezőn, az új esztendőig most mindenképpen pihenni szeretne. Rá is fér a lazítás, hiszen a 2019-es év nem mindennapi változásokat hozott az életében.

Két magyar csapattársa is volt, de a létszám jó eséllyel változhat.

Ebben a pillanatban úgy tűnik, Sallói Dániel Kansasben marad, Németh Krisztián azonban nem.

„Még tavaly hosszabbítottam szerződést – mondta lapunknak Sallói Dániel.– Ennek értelmében a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es idényben a Sporting Kansas játékosa leszek. Mióta véget ért a bajnokság, itthon vagyok – ez azért jól is esik, hiszen egész évben nagyon messze vagyok a családtól, a barátaimtól, most van idő mindenkit meglátogatni. Az ünnepek alatt is itthon lehetek, van idő pihenni, testileg és lelkileg feltöltődni.”

Az amerikai lebonyolítás nem kedvez azoknak, akiknek a válogatottság a céljuk: Baráth Botond pályán volt Uruguay és Wales ellen, de előtte hetekkel már nem játszott bajnoki mérkőzést. A 23 éves Sallói Dániel erről azt mondta: az MLS-idény vége miatt a novemberi selejtező esetében hátrányban lehetnek, és a márciusi időpont sem a legjobb nekik.

„Január huszadikán kezdődik a felkészülés, márciusban az új idény – mondta a támadó. – Kaptunk egyéni edzéstervet, de ez leginkább futásból, konditermi edzésből áll, ami rendben is van: fizikailag megfelelő szintről kell elkezdeni a közös munkát. Én azért egyvalamit hiányoltam ebből a személyre szabott programból: a labdát. Nem szeretnék januárban elbotlani benne, átesni rajta, ezért amennyit csak lehet, játszom a gyermekkori barátokkal, és korábbi edzőm, Györök Tamás egyéni képzéseire is járok hetente kétszer-háromszor.”

Nagy kérdés, hol folytatja Németh Krisztián?

„December 31-én lejár a szerződésem, és szinte biztos, hogy nem maradok Kansasben – mondta lapunknak a 37-szeres válogatott játékos. – Szabadon igazolható vagyok, nem tudom még, hol folytatom.”

A futballista 2014-ben érkezett Kansasbe, 2016-ban a dohai al-Garafa játékosa volt, majd visszatért az Államokba, s előbb a New England Revolution csapatához szerződött, majd a 2018-as, aztán a 2019-es idényre visszatért Kansasbe. Az Egyesült Államokban összesen 84 bajnokin 21 gólt szerzett.

„Beszéltünk a lehetséges folytatásról, de úgy érzem, nem maradok – mondta Németh Krisztián. – Az Államokban nem szeretnék másik csapatba menni, de egyelőre kérdés, mi lesz. Vannak lehetőségek, igaz, télen nem könnyű csapatot találni.”

Felvetettük: a dohai kitérő után nem lenne meglepő, ha az arab világban, esetleg Ázsiában folytatná.

„Nem zárkózom el semmitől – mondta végül. – Azért nem felejtem el, hogy januárban harmincegy leszek, de ha olyan ajánlat érkezik, amelyik megfelel, belevágnék. Nyilván mindenki Európában, erős bajnokságban szeretne játszani, de kiegészítő embernek nem szívesen mennék. Mi ösztönöz? Egy bajnoki címre törő, sokat támadó csapat érdekelne igazán, szeretek futballozni, edzeni, van bennem sikeréhség – ez fontos, mert ha úgy érzem, elfogyott a motiváció, azon is el kell gondolkodnom. De ez az idő még nem jött el.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik