Mire számíthatnak Németh Krisztiánék ott, ahol kikötöttek?

Vágólapra másolva!
2010.09.06. 13:22
A múlt héten lezáruló labdarúgó átigazolási időszak eseményeit már több írásban összegeztük, és a külföldi topligákban történtek mellett külön cikket szenteltünk a magyar NB I-ben lezajlott fontos változásoknak. Ez utóbbi összefoglalónk alább következő második részében azt tekintjük át, milyen jelentős változások következtek be a külföldi magyar légióban, és milyen kihívással szembesülnek új külföldi állomáshelyüket elfoglaló honfitársaink.

GÖRÖGORSZÁGGÖRÖGORSZÁG

Németh Krisztián

az Olympiakosz edzésén (Fotó: archív)
Németh Krisztián az Olympiakosz edzésén (Fotó: archív)

NÉMETH KRISZTIÁN (Liverpool Olympiakosz Pireusz)

Klubot váltó légiósaink közül minden bizonnyal az ő bemutatkozását várják a legtöbben. A fiatal csatár nincs könnyű helyzetben, hiszen heteken, hónapokon át versengett érte két görög élcsapat, aztán végül a harmadik vette meg; ha valamivel fel lehet korbácsolni az érdeklődést, ha valamivel a csillagok magasságába lehet tenni azt a bizonyos lécet, egy ilyen ügylettel feltétlenül!

A Liverpoolból érkező magyar játékos úgy véli, sokat kell még tanulnia, és ehhez az Olympiakoszt ideális terepnek véli. Feltétlenül Németh mellett szól, hogy a legutóbbi idényben az AEK kölcsönjátékosaként már bizonyította, fekszik neki a görögországi közeg. Nem könnyíti meg ugyanakkor a helyzetét, hogy a pireuszi klub mindig feszes eredménykényszerben dolgozik, a légkör rendszerint forró, a türelem pedig hamar elfogy.

A jelek szerint az Olympiakosznál elsősorban a nem elég hatékony csatárjátéknak tudták be, hogy tavasszal a csapat elveszítette az öt esztendeje őrzött görög bajnoki címet. A csatárok közül csupán Konsztantinosz Mitroglu tartozott a legutóbbi idényben is a kerethez, a szerb Marko Pantelics, a belga Kevin Mirallas és a dán Dennis Rommedahl új szerzemény, akárcsak Németh. Ami a csapatba való beépülést illeti, ez inkább előnynek tűnik a magyar játékos számára – bár kétségtelen, valószínűleg gyorsan kell tudni élni a játéklehetőséggel.

MEGYERI BALÁZS (Ferencváros Olympiakosz Pireusz)

Németnél jóval kisebb az esélye a csapatba kerülésre Megyeri Balázsnak, akit a pireusziak sokak meglepetésére igazoltak a nyáron. A volt ferencvárosi kapus csupán a harmadik a sorban a legendának számító, visszavonulási szándékát a nyáron jegelő Antonisz Nikopolidisz és a spanyol-belga Urko Pardo mögött, számára tényleg tanulóév következik.

SZÉLESI ZOLTÁN (DVSC-TEVA Olympiakosz Volosz)

A 28 éves védő az elmúlt évadot Debrecenben töltötte, de rutinos légiósnak mondható; játszott már Németországban és Franciaországban, nem jelenthet gondot számára a beilleszkedés Görögországban sem. Az első fordulóban rögtön a kezdő tizenegy tagja volt – elvben nem lehet ez másként a jövőben sem, elvégre ő az újonc Volosz keretének egyik legnagyobb piaci értéket képviselő futballistája.

OLASZORSZÁG

KOMAN VLADIMIR (Bari Sampdoria)

A fiatal középpályás a jelek szerint kiállta a próbát, és a Barinál nyújtott teljesítményét a Sampdoria vezetői méltányolják annyira, hogy az új idényben állandó állomáshelyén foglalkoztassák. Ezzel együtt nem lesz könnyű elérni a maga elé kitűzött ambiciózus célt, azaz bekerülni a Samp kezdő tizenegyébe.

SERIE B, SERIE C

A nyáron sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Milan szerződtette Filkor Attilát, ám ismervén a játékos eddigi olaszországi sorsát, valószínűleg mindenki azonnal a kölcsönadásra asszociált.

Nem is történt másképp, a középpályás két éven belül negyedszer is ideiglenes megbízást kapott – ezúttal a Triestinában próbálja meggyőzni a karrierjét figyelemmel kísérő olasz szakembereket arról, ami a jelek szerint eddig nem sikerült: hogy helye van a Serie A-ban.

 

Még egy osztállyal lejjebb pergetik a reménykedés napjait nála is fiatalabb, a nyáron szintén új közeggel és kihívással szembesülő sorstársai. Orosz Márk (Cavese), Szatmári Lóránd (Salernitana), Tamási Zsolt (Virtus Lanciano) és Varga Roland (Foggia) közül utóbbi három magán érezheti élvonalbeli kikölcsönzői szemét.

Mindazonáltal bármilyen nagy is a konkurencia, a középpályás valószínűleg nem marad játéklehetőség híján, hiszen klubja a bajnokság mellett az Európa-ligában is játszik legalább hat mérkőzést, azaz Domenico Di Carlo menedzser jelentős rotációra kényszerül majd. A kérdés csak az, hogy a Bariénál jóval mélyebb keretben mekkora bizalom jut Komannak, az állomány egyik legfiatalabb játékosának?

A Samp tavasszal legtöbbet játszó támadó középpályásai közül a csapatkapitány Angelo Palombo, valamint Franco Semioli és Stefano Guberti továbbra is a csapat rendelkezésére áll; Guberti például – aki helyett Koman a nyitányon csereként pályára lépett – az idén nyáron kapott végleges szerződést meggyőző kölcsönjátéka után.

Olaszországban hagyományosan sokat adnak a tapasztalatra; ha ezt nézzük, mindenképpen biztató a 21 esztendős Koman Vladimir számára, hogy a Serie A nyitányán szerephez jutott.

RUDOLF GERGELY (DVSC-TEVA Genoa)

A volt debreceni támadó Franciaországban már belekóstolt a légiósélet nehézségeibe, ám ne feledjük, egy alig húszéves, rutintalan futballista másképp várakozik a kispadon (esetleg a sorban még hátrább) a csapatba kerülésre, mint egy 25 esztendős, BL-ben tapasztalatot gyűjtő, válogatott támadó. A Rudolf Gergelyre váró igen kemény konkurenciaharcot már a papírmunka téli elvégzésekor elemeztük, és most sem mondhatunk mást, mint hogy roppant nehéz lesz bekerülnie a kezdő tizenegybe.

Olaszországból mindenesetre olyan hírek érkeztek, hogy a magyar csatár az ismerkedés sohasem könnyű időszakában jó benyomást tett a vezetőségre. Bár többször is felvetődött, hogy kölcsönadják, Rudolf nem élt a lehetőséggel – pedig más olasz élvonalbeli gárdához is mehetett volna, vélhetően könnyebb csapatba kerülési esélyekkel –, ami arra enged következtetni: a helyi viszonyokat feltérképezve ő maga lát esélyt a harc sikeres megvívására.

FECZESIN RÓBERT (DVSC-TEVA Brescia)

A legutóbbi szezonban kölcsönjátékosként a Debrecent erősítő támadó a Bresciába visszakerülve egy osztállyal feljebb találta magát, és dacára a kölcsönadásáról szóló híreknek, a „fecskék" megtartották, és az első fordulóban (tíz perc erejéig) be is mutatkozott az olasz élvonalban.

A csapatkapitány Davide Possanzini és Andrea Caracciolo úgymond intézmény a Bresciánál, két csatáros játéknál minden bizonnyal az övék az elsőbbség, de támadóbb felállás esetén is nagy lesz a versengés. Az újonc csatárszekciója ugyanis nemcsak Feczesinnel bővül; jött például az Empoliban a legutóbbi idényben 27 gólt szerző brazil Éder, az Angliából hazatérő, sokoldalú Alessandro Diamanti és a görög Panajotisz Kone. A magyar csatárnak vélhetően be kell érnie hosszabb-rövidebb beugrásokkal, a Serie A-ban persze ez sem lenne lebecsülendő eredmény.

SPANYOLORSZÁG

PINTÉR ÁDÁM (MTK Budapest→ Zaragoza)

A védőként és védekező középpályásként is bevethető futballista spanyol élvonalba igazolása kellemes meglepetésként érte a magyar közvéleményt. Vadócz Krisztián példája arra int, hogy semmiképpen se legyünk türelmetlenek Pintér bemutatkozását és gyors érvényesülését illetően, ezzel együtt több jel utal arra, hogy az akklimatizáció időszaka akár jócskán le is rövidülhet. Még úgy is, hogy a fiatal játékos spanyol nyelvtudás nélkül, a helyinél minden szempontból gyengébb bajnokságból érkezett.

Mire gondolunk? Az elmúlt idényben a Zaragoza gyenge pontja egyértelműen a védelem volt (a harmadik legtöbb gólt kapta a csapat a mezőnyben), elvben e csapatrész megerősítésére fordították a legnagyobb figyelmet. Igen ám, de Pintér mellett mindössze egy középső védőt igazoltak a rutinos olasz Matteo Contini személyében. Az első fordulóban ő volt Jirí Jarosík párja a La Coruna-i meccset gól nélkül lehozó hátvédsorban, s bár az alapfelállás valószínűleg ez marad, edzője elemzése szerint utánuk Pintér következik a sorban. A jövő mindenesetre a magyar fiúé lehet, az említett két futballista már a harmincas éveiben jár az ő 22-jével szemben.

ANGLIA

FÜLÖP MÁRTON (Sunderland Ipswich Town)

LEAGUE ONE, TWO

Az alsóbb osztályokban két magyar vonatkozású váltás történt: az utóbbi hónapokban szerződés nélküli fiatal Gróf Dávid a Craig Short irányította Notts Countynál (Leagune One) kapott munkát, ám nem első kapusnak vitték – már túl is van egy rövid kölcsönidőszakon –, és kétséges, hogy gyorsan felpörgetheti kissé megtört karrierjét.

Kovács János egy osztálynyit emelkedett felfelé, a negyedik ligás (League Two) Hereford United stabil kezdőnek vette meg – és ezt korrektül tartja is

Angliában légióskodó honfitársaink közül a válogatott kapus „megmozdulása" keltette a legnagyobb érdeklődést.

Ránézésre Fülöp számára visszalépést jelent az egyosztálynyi kompromisszum, ám ha azt nézzük, hogy az élvonalbeli Sunderlandben az utóbbi időszakban nemcsak nem védett, hanem egyenesen kutyaszorítóban is érezte magát – megítélése szerint a kapusposzton kialakuló versenyhelyzetben nem voltak egyenlőek a feltételek –, akkor az állandó játéklehetőség a másodosztály egyik patinás csapatánál nem is olyan rossz választás.

Fülöp személyes ambícióinak megfelel a bajnokság eddig lepergett néhány fordulója, és a jelek szerint alapemberként cselekedhet annak érdekében, hogy utólag csupán kerülőútnak minősüljön a mostani kaland.

Feltett szándéka ugyanis az Ipswich kapusaként visszatérni a Premier League-be.

Fülöp klubtársa, Priskin Tamás az elmúlt idény második felét kölcsönben másutt töltötte, és eddig úgy fest, tud élni az őt visszahívó Roy Keane menedzser felkínálta második eséllyel.

Halmosi Péter szombathelyi kiruccanás után visszatért Angliába, ám ha az időközben a másodosztályba csúszó csapatán, a Hull Cityn múlik, az együttműködés nem tart sokáig.


NÉMETORSZÁG

2. LIGA
A német második ligában nyitott új fejezetet két fiatal légiósunk is, akiknek egyértelműen karrierjük magasabb szintre emelése a célja. A 21 éves Stieber Zoltán egyszezonnyi koblenzi tapasztalatot, néhány gólt és gólpasszt vitt az Alemannia Aachenbe, és a kezdeti nehézségek ellenére megítélésünk szerint eséllyel pályázik a kezdő csapatba. Hasonló a helyzet a 21 éves Futács Márkóval, akit a további pallérozódás jegyében kölcsönzött ki a Werder Bremen az Ingolstadtnak, és aki már gólt is szerzett a számára új közegben.

TORGHELLE SÁNDOR (Augsburg Düsseldorf)

A pályafutását Kispesten kezdő támadó ama kevés magyar légiós közé tartozik, akit a közeget jól ismerő, kész játékosként – hogy ne mondjuk: sztárként – igazolt új csapata a nyáron.

A német második ligás Fortuna Düsseldorfnál az anyagi áldozatot sem sajnálták a 28 éves támadó megszerzése érdekében, mert biztosak abban, hogy Torghellével együtt  gólokat is vásároltak.

A felkészülési időszak biztató eredményei és teljesítménye dacára a düsseldorfiak rosszul kezdték a szezont, egyelőre Torghelle is adós a jó teljesítménnyel – magunk is kíváncsian várjuk a folytatást.

Nem hisszük, hogy ilyen rövid idő után a magyar támadó ugyanúgy a kispadra szorulna, mint idővel az előző állomáshelyén, Augsburgban; ha mégis így történne, nem maradhat el a mély önvizsgálat.

HOLLANDIA

HORVÁTH GÁBOR (Videoton FC → NAC Breda)

A 25 éves védő az NB I előző szezonjában nyújtott kiváló teljesítményének köszönheti, hogy kipróbálhatja a légiósok életét: a Fehér Csabát is a soraiban tudó NAC Breda vette kölcsön egy évre a Videotontól. A Horváthot Hollandiába segítő egykori bredai játékos, Pető Tamás szerint az NAC hosszú ideje figyeli a játékost; ennek tudatában az üzlet létrejötte azt sugallja, hogy hamarosan a kezdő tizenegyben láthatjuk viszont.

TÓTH BALÁZS (Genk Venlo)

A válogatott középpályás egy ideje elkívánkozott a Racing Genktől, és az első jelek szerint profitálni fog a holland kiscsapattal nyélbe ütött kölcsönadásból. A Venlónál a tapasztalt futballistának kijáró fogadtatásban részesítették; a Belgiumban az utóbbi időben mellőzött játékos öt csapattársával egyetemben végig is játszotta a VVV eddigi négy bajnokiját.

A másodosztályba is érkezett új magyar légiós; az MTK-tól kölcsönbe érkező Zsidai Lászlónak nem lehet más célja a Volendamban, mint felhívni magára a nagyobb klubok figyelmét.

KISEBB BAJNOKSÁGOK

Essék szó olyan játékosokról is, akik kisebb bajnokságokban találtak maguknak új kihívást. Közülük Nagy Zoltán és Posza Zsolt helyzete meglehetősen sajátos, hiszen a két kapus egymás vetélytársa lett a ciprusi élvonalban szereplő Doxa Katakopiánál.

Nagy az ugyancsak ciprusi Anorthoszisztól, az első bajnokin a hálót őrző Posza a görög Ergotelisztől érkezett.

 

Szentpéteri Viktor egy másik földközi-tengeri szigetországban, Máltán bocsátkozik új kalandba: a tavaly Finnországban, tavasszal az MTK-ban védő kapus a Sliema Wanderersben folytatja.

 

A korábban Görögországban védő, legutóbb a Szolnok keretéhez tartozó tapasztalt kapus, Farkas Balázs a ciprusi másodosztályban (Digenisz Akritasz Morfu) kapott szerződést, míg az MTK nevelésű védő, a 21 éves Vági András a svájci másodosztályú Aarau kispadján vár a bevetésre.

 

AUSZTRIA

SZABICS IMRE (Augsburg Sturm Graz)

Ötesztendőnyi, az ígéretes stuttgarti nyitány után ilyen-olyan okokból szinte folyamatosan lefelé tartó németországi légióskodás után Szabics Imre visszatért oda, ahonnan annak idején sikerült bejátszania magát a német Bundesligába.

A Sturm – korábbi sérülése ellenére is – bízik egykori játékosában, aki egyelőre stabil csapattag, és ha sikerül visszasegítenie a kissé megtépázott presztízsű grazi csapatot a néhány évvel ezelőtti szintre, akár valóra válhatnak egyéni ambíciói is.

Szabics ugyanis nem tett le arról, hogy hosszú mellőzés után visszaverekedje magát a válogatottba.

BELGIUM

KOVÁCS PÉTER (Odd Grenland SK Lierse)

A támadó egy évtizede ontja a gólokat Finnországban és Norvégiában, de ezt idehaza mintha azzal a fenntartással ismertük volna el, hogy képességei csak a fagyos északon működnek. Mintha Kovács egy másik világban, egy átjárhatatlan fal mögött végezné a helyieket boldogító munkáját.

Az idei nyár földrajzi értelemben máris feloldotta ezt a sajátos karantént, Kovácsot amolyan megmentőként köszöntötték a belga újoncnál. Nem kérdés, a 32 éves csatár megkapja majd a kellő mennyiségű játéklehetőséget az eddigi csapatánál nyilvánvalóan nem erősebb Lierse-nél, mi pedig a választ arra, lehet-e egy norvégiai gólvágóból belgiumi gólvágó.

NORVÉGIA

KORCSMÁR ZSOLT (Újpest FC Brann) eladásán már régóta dolgozott az Újpest, mígnem az idén nyáron a norvég Brann-nal sikerült megegyeznie. Az idén a bergeniek a bennmaradásért harcolnak, nyilvánvalóan az idény kellős közepén kizárólag azonnal bevethető és erősítést jelentő futballistát igazolnak. Feltétlenül Korcsmár dicséretére szól, hogy bekerült ebbe a szűk körbe, és az eddigi tapasztalatok alapján hamar alkalmazkodott is az új közeghez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik