Mindenki jól járhat – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 23:17

Eszékről Puskás Ferenc 1971-ben BEK-döntős csapatába, a Panathinaikoszba igazolt 2025-ig Kleinheisler László. Már korábban is rebesgették, hogy a „magyar Scholes” Görögországba költözik – egyfelől az Osijek vezetői anyagi nehézségekre hivatkoztak, s az a hír is járta, a 28 éves, 44-szeres válogatott középpályás magasabb fizetést szeretne. A hírek szerint nem akarta meghosszabbítani 2023-ban lejáró szerződését, tavaly pedig nem tért haza, noha a Puskás Akadémia ajánlatát horvát klubja elfogadta, a labdarúgó úgy vélte, szakmai szempontból az a helyes, ha a magyarnál magasabb színvonalú bajnokságban marad, az Eszék pedig ottani riválisoknak nem akarta eladni.

Már a fogadtatásból kiderült, Kleinheisler jó helyre került, mondjuk úgy, kiteljesedhet Görögországban. A 2015-ös, norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt Andreas Möller javaslatára az NB III-ból válogatta be Bernd Storck szövetségi kapitány, aztán az odavágón az ő góljával nyertünk, s a 2016-os, majd a 2020-as Európa-bajnokságon is játszott – Franciaországban együttesünk egyik legjobbja volt. Németországi kalandja nem volt sikeres, igaz, Kazahsztánban összekapta magát, ám az igazi áttörés várat magára.

Kleinheislert a küzdeni tudása jóval az átlag fölé emeli, mentalitásban kevés hozzá hasonló magyar labdarúgó van. Előfordult, hogy nem ment neki a futball, de azt sosem lehetett róla mondani, ne állna alázattal a játékhoz. Ez a görögországi szurkolók szemében mindennél többet számít, ha pedig beváltja a hozzá fűzött reményeket, imádni fogják. Példának elég, ha Détári Lajos és Esterházy Márton nevét említjük – még akkor is, ha a Bp. Honvéd korábbi labdarúgói komplexebb játékosok voltak –, rajongásig szerették őket, még jóval azt követően is, hogy visszavonultak. Döme az Olympiakosz, Esterházy Márton az AEK sztárja volt (utóbbi megfordult a Panathinaikoszban is), de említhetném Boda Imrét, aki a kevésbé ismert Voloszból lett görög gólkirály 1989-ben.

A középpályás és a válogatott is profitálhat a Pana-szerződésből, hiszen ha jól megy neki, Kleinheisler László kihagyhatatlan lesz a nemzeti csapatból, mi több, Göröghonban kedvenccé válhat.

Azzal pedig mindenki jól jár.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik